030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Lijkschouw bij verbranding of verdrinking Print

In het kort

Werk je als forensisch arts en wil je je verdiepen in lijkschouw bij verbranding of verdrinking? Doe dan deze eendaagse module en leer waar je op moet letten bij het uitvoeren van een lijkschouw van verbranding of verdrinking, welke mogelijkheden er zijn als je een brand- of waterlijk identificeert, hoe ontbinding van deze lichamen verschilt van ‘normale ontbinding’ en hoe je het postmortaal interval inschat.

Wat je leert

Leer een lijkschouw uitvoeren op een brand- of waterlijk

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Jaarlijks overlijden ongeveer 70 mensen ten gevolge van brand en worden ongeveer 200 waterlijken gevonden. Het vinden van een brand- of waterlijk hoeft niet direct te betekenen dat er sprake is van dood door verbranding of verdrinking. Is het een ongeluk, suïcide of een misdrijf? Het is aan de forensisch arts om te achterhalen wat er zich heeft afgespeeld. Hierbij is de lijkschouw van groot belang. Lijkschouw is een vak apart, zeker als er sprake is van een bijzondere situatie, zoals verbranding of verdrinking.

In deze module behandelen we de lijkschouw van een brand- of waterlijk. Je leert wat de aandachtspunten zijn bij de lijkschouw van zowel een (deels) verband lichaam als bij een verdrinking of een lichaam dat in het water heeft gelegen. We gaan in op de mogelijkheden om een brand- of waterlijk te identificeren. Ook leer je vaststellen of iemand overleden is door brand of verdrinking, of dat hij al overleden was vóór vuur of water vat kreeg op het lichaam.

Daarnaast leer je adequaat het postmortaal interval inschatten bij brand- en waterlijken. Tot slot staan we stil bij wat er allemaal mogelijk is buiten het vakgebied van de forensisch arts.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • weet je waar je op dient te letten bij het uitvoeren van een lijkschouw bij water- of brandlijk.
  • weet je welke mogelijkheden er zijn om een brand- of waterlijk te identificeren.
  • kun je de verschillen beschrijven waarin ontbinding van deze lichamen verschilt van “normale” ontbinding.
  • kun je adequaat het postmortaal interval inschatten bij zowel water- als brandlijken.

Docenten

Informatie volgt.

Voor wie

Voor forensisch artsen en huisartsen. De module is ook geschikt voor rechercheurs en forensisch verpleegkundigen.

Toelatingseisen

Diploma basisarts.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.