030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

KOPP- KVO- en KVBO- kinderen in de JGZ Print

KOPP- KVO- en KVBO-kinderen…
De “K” is van Kind van…
Hoor ze, erken ze en zet ze op de kaart!

In het kort

Kinderen van ouders met psychische problemen, kinderen van verslaafde ouders en kinderen van verstandelijk beperkte ouders. Drie groepen kinderen die meer aandacht nodig hebben dan ze nu krijgen. Met deze online training kun je deze groepen kinderen beter op de kaart zetten, leer je meer over preventieve interventies hoe kun je met vroeg opsporen van deze kinderen kunt bijdragen aan hun toekomstig welzijn.

Wat je leert

In deze online training besteden we aandacht aan deze groepen kinderen.65% van deze kinderen heeft op 35 jarige leeftijd al een depressie- of angststoornis gehad. In een normale populatie is dat 25 %. Volgens Stichting Sien (voor mensen met een verstandelijke beperking) is er vanaf het begin structurele aandacht nodig voor deze kinderen omdat er structurele tekorten zijn waar de ouder niet in kan voorzien. We kijken naar filmmateriaal, je krijgt informatie aangereikt en we bespreken opdrachten in kleine groepjes.

Hoeveel kinderen zijn er KOPP-KVO- en KVBO- kinderen? Wat zijn de signalen? Wat zijn de risico’s voor deze kinderen zelf? Wat zijn de beschermende factoren? Wat zijn preventieve interventies? Wat kunnen we vanuit de jeugdgezondheidszorg meer doen dan we nu doen? Wat zeggen de kinderen onszelf vanuit het onderzoek van de Kinderombudsman: Hoor je me wel? Wat leren we van hen?

Ook besteden we tijd aan het feit dat veel van deze kinderen heel goed voor anderen kunnen zorgen en vaak een beroep in de zorg kiezen. Hoe is dat voor jou? Wat is de impact op jou als hulpverlener als je ook een KOPP-kind bent? En als je het wilt delen.. wat is de impact op jouw privéleven?

Al deze ervaring zal ons met meer bewustzijn naar deze groep kinderen laten kijken. We kijken vanuit de transactionele analyse naar “de redder” in het kind.

De komst van “Nu niet zwanger” in Nederland, waarom is het ontstaan? en de uitrol via de GGD-en in Nederland is in volle gang. Zijn er ouders die je attent kan maken op “Nu niet zwanger” en wat is een reden voor jou om dat wel/niet te doen?

Na afloop van deze module kun je vanuit bewustwording en kennis, anders naar deze groep kinderen gaan kijken en ze meer op de kaart gaan zetten. Je bent bekend met verschillende preventieve interventies en kent het belang van vroeg opsporen van deze kinderen voor hun toekomstig welzijn.

Voor wie

Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen.

Docent

Gea van de Peppel Video Home Trainer, Opvoedcoach, Master SEN autismespecialist, PILLAR coach en jeugd- en gezinsprofessional SKJ registratie.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.