030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Inspecteur vergunningverlening tatoeage en piercing Print

In het kort

Het nemen van een tatoeage of piercing is voor veel Nederlanders heel gewoon. Bij de veiligheid daarvan staan we niet vaak stil, maar het zetten van een tatoeage of piercing brengt wél risico’s met zich mee. Voor een studio een vergunning krijgt moet aan strenge voorwaarden voor materialen, inrichting en werkwijze worden voldaan. Beslis jij of een studio veilig geopend kan worden? Durf jij in te grijpen als de veiligheid in het geding is? Volg dan deze module die wordt uitgevoerd door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) in samenwerking met de NSPOH.

Wat je leert

Het vergunningstelsel valt onder de Warenwet en de vergunning wordt namens de minister verleend. De inspecteur gaat zorgvuldig te werk en weet welke verantwoordelijkheden zij op basis van de wet heeft. Je leert risico’s inschatten en kunt beoordelen of de situatie die je aantreft, voldoet aan de richtlijnen van het LCHV. Aan de ondernemers, tatoeëerders, piercers en uitvoerders van permanente make-up kun je toelichten wat risico’s zijn en waarom je besluit iets wel- of niet goed te keuren.

Het toezicht op tatoeage en piercing is een multidisciplinair geheel. Je leert hoe je bij overtredingen kunt samenwerken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om actie te ondernemen. In de module besteden we speciale aandacht aan onderwerpen die bij tatoeage en piercing bijzondere aandacht nodig hebben, zoals methoden van sterilisatie, tatoeageapparatuur, nazorg en lichamelijke klachten en wetgeving.

Het cursorisch onderwijs bestaat uit onderwijsdag A en onderwijsdag B. Je kunt zowel op onderwijsdag A als op onderwijsdag B instromen in de opleiding. Tijdens onderwijsdag A komen de volgende onderwerpen aan bod: bevoegdheden van zowel de inspecteur vergunningverlening en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, aandachtspunten bij het zetten van piercings, en de nazorg bij tatoeages en piercings. Tijdens onderwijsdag B komen de inrichting van een studio, desinfecteren, en aandachtspunten bij het zetten van tatoeages aan bod. Ter voorbereiding op twee onderwijsdagen maak je enkele praktijkopdrachten. Enkele van deze opdrachten voer je uit onder begeleiding van een ervaren inspecteur bij je eigen GGD of bij een GGD in de regio. Het geniet sterk de voorkeur om voor aanvang van de eerste onderwijsdag al een keer mee te lopen met een inspectie.

Na het volgen van deze tweedaagse module kun je:

  • uitleggen wat jouw taken zijn op basis van de Warenwet en de LCHV-richtlijnen
  • uitleggen wat de verplichtingen zijn van tatoeëerders en piercers op basis van de Warenwet en de LCHV-richtlijnen
  • risicovolle situaties in tatoeage- en piercingstudio’s herkennen en kun je uitleggen hoe die voorkomen kunnen worden
  • een beslissing nemen om een studio te vergunnen, te handelen bij onvolkomenheden of zelfs weer te sluiten.
  • kun je samenwerken met de NVWA bij onvolkomenheden.

Voor wie

Sociaal verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie en andere public health professionals werkzaam bij de GGD die de taak van de inspecteur vergunningverlening tatoeage en piercing (binnenkort gaan) uitvoeren. Je hebt basiskennis van infectieziekten.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door een team van deskundigen en inspecteurs van RIVM en GGD waaronder Leo van der Laan, Tanja Hartog en Thijs Veenstra.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 kreeg deze module van de deelnemers een 9,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Data onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.