030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Hoofdpijn en werk Print

In het kort

Hoofdpijn is een grote oorzaak voor verzuim. Maar welke vormen zijn er? Wat klopt er van de aanname dat spanningshoofdpijn een psychische oorzaak heeft? En wat is er te doen aan clusterhoofdpijn, migraine en aangezichtspijn? Deze module is zeer geschikt voor bedrijfs- en verzekeringsartsen die meer willen leren over hoofdpijnvormen en de invloed ervan op werk.

Wat je leert

Soorten hoofdpijn en behandelingsmogelijkheden

Je kunt de module volgen als bij- of nascholing.

Onder de noemer ‘hoofdpijn’ vallen verschillende kwalen. Migraine en spanningshoofdpijn zijn vrij bekend. Maar er is vaak sprake van onder-diagnostiek. Bovendien worden er psychische oorzaken aangewezen zonder dat daar bewijs voor is. Clusterhoofdpijn of aangezichtspijn kunnen aanleiding zijn voor zeer regelmatig verzuim. Maar is dat verzuim en de kwaliteit van leven te verbeteren met de bestaande behandelingen? En hoe zit het met medicijnafhankelijke hoofdpijn? Er valt veel te vertellen, maar twee zaken staan als een paal boven water:

  • Hoofdpijn is frequent de oorzaak van verzuim.
  • Een adequate aanpak kan veel verzuim voorkomen.

Deze problematiek is het centrale thema waarover je tijdens de dag met deskundigen en collega’s van gedachten kunt wisselen. We starten met een interactief hoorcollege. Daarin bespreken we de huidige inzichten met betrekking tot diagnose en behandeling van verschillende soorten hoofdpijn. Daarna volgt er een verdiepingsslag: we bespreken casus over ‘arbeid en verzuim’. Je kunt eigen casuïstiek inbrengen.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • ben je bekend met de vele soorten hoofdpijn en de bijbehorende karakteristieken.
  • kun je (beter) onderscheid maken tussen de verschillende varianten.
  • heb je meer inzicht in behandelmogelijkheden.
  • begrijp je beter wat de invloed van hoofdpijn kan zijn op arbeid en verzuim.
  • heb je de handvatten om je begeleidingsrepertoire te verrijken en meer grip te krijgen op verzuim.

Docenten

  • Willem Oerlemans is neuroloog en werkzaam bij DC Klinieken. Zijn specialisme is hoofdpijn en andere pijnsyndromen en functionele neurologische stoornissen.
  • Alex Schonewille is loopbaan- en re-integratiecoach en eigenaar van Kopwerk. Hij begeleidt op dagelijkse basis cliënten met ernstige hoofdpijn bij het vinden of het behouden van werk.

Voor wie

Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen (geregistreerd en in opleiding), huisartsen en medisch adviseurs die adviseren over hoofdpijn en werk. Tevens is de module toegankelijk voor arboverpleegkundigen en praktijk ondersteuners bedrijfsarts, mits zij minimaal hbo geschoold zijn. Een deel van de scholing ligt de focus op medicatie en behandeling. De vertaalslag naar de praktijk dien je zelf te maken.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,5.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.