030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Hart en Werk Print

In het kort

Re-integratie van een werknemer met een ischemische hartziekte kan lastig zijn. Zeker als er onzekerheid is over de risicofactoren. Wil jij leren hoe je mensen na een hartincident op een verantwoorde manier begeleidt bij hun re-integratie? Wil je inzicht krijgen in de toepassing van de NVAB richtlijn over ischemische hartziekten? En wil je meer grip krijgen op het zelf inschatten van de belastbaarheid als secundaire preventie? Doe dan deze module.

Wat je leert

Verantwoorde begeleiding bij re-integratie na een hartincident

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.
Deze eendaagse module start met het opfrissen van kennis over cardiologische begrippen. Dat doen we aan de hand van de richtlijn voor ischemische hartziekten van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Die biedt handvatten voor een objectieve beoordeling over belastbaarheid en re-integratie. Een objectieve beoordeling is belangrijk, want re-integratie van werknemers met een ischemische hartziekte kan lastig zijn. Zeker als er onzekerheid is over de risicofactoren.
In het tweede deel van de module richten we ons op de beoordeling van de balans tussen het werkbelang en het hartbelang. Op een systematische wijze worden de risico’s van belasting en de grenzen van belastbaarheid besproken. Zowel fysieke factoren als psychologische aspecten komen hierbij aan bod. Deze dag zal je grip op re-integratie en secundaire preventie versterken.
De leerstof wordt behandeld in de vorm van interactieve lezingen, casusbesprekingen en discussie. Je kunt bovendien eigen praktijksituaties inbrengen.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • is je kennis over (ischemische) hartziekten opgefrist.
  • ken je de relatie tussen hartziekten en werk en allerlei factoren die daarbij een rol spelen.
  • heb je inzicht in verschillende vormen van secundaire preventie, zodat je een verantwoord re-integratieproces na een hartincident kunt begeleiden.
  • ken je de richtlijn over ischemische hartaandoeningen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).
  • kun je omgaan met de nieuwe multidisciplinaire richtlijn Hartrevalidatie, en kun je die als leidraad gebruiken bij het vinden van de juiste balans tussen werk en hart.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door

  • J.L. (Jaap) van Dijk, bedrijfsarts / klinisch arbeidsgeneeskundige en consulent hart-en vaatziekten bij het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (IKA- NED).
  • Sander Rodrigo, cardioloog, Basalt revalidatie centrum.

Voor wie

Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen (geregistreerd en in opleiding) die werknemers met een hartziekte begeleiden.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.