030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Gespreksvoering voor doktersassistenten op het Centrum seksuele gezondheid Print

In het kort

Als doktersassistent op het CSG voer je spreekuur voor cliënten met een niet-urgente zorgvraag. Dit is bijvoorbeeld een spreekuur voor jongeren die ‘voor de zekerheid’ een afspraak maken of een MSM-spreekuur. Je signaleert non-verbale communicatie, beantwoordt vragen, en geeft uitleg over de preventie van soa.

De uitdaging hierin is: Hoe zorg je dat je hierbij aansluit bij de behoefte van de cliënt? Hoe ga je om met cliënten met weerstand? Hoe maak je risicovol gedrag bespreekbaar? En hoe houd je de regie in een gesprek?

Werk jij als doktersassistent bij een Centrum voor seksuele gezondheid (CSG) en wil jij beter cliënten te woord staan?

Wat je leert

Vergroot de effectiviteit van jouw gesprekken door gespreksvaardigheden bewuster in te zetten

In deze praktische training leer je onderdelen van de motiverende gespreksvoering in je contact met cliënten in te zetten. Door het bewust inzetten van deze technieken zul je de effectiviteit van je gesprekken vergroten. En met meer plezier je werk doen!

Na afloop van deze praktische onderwijsdag:

  • kun je de basishouding van de motiverende gespreksvoering beschrijven.
  • kun je uitleggen wat de reparatiereflex is en kun je deze herkennen.
  • heb je geoefend met de gespreksvaardigheden, open vragen stellen, reflecteren, bevestigen en samenvatten, en informatie aanbieden (Vragen- Aanbieden-Vragen).
  • heb je geoefend hoe je de regie in een gesprek kan houden.
  • kun je uitleggen hoe weerstand bij een cliënt ontstaan.
  • heb je geoefend om met weerstand om te gaan.
  • kun je lastige onderwerpen bespreekbaar maken in je spreekuur.

Werkwijze

Ter voorbereiding op de training volg je een e-learning over de basisbegrippen van de motiverende gespreksvoering. In de e-learning oefen je met virtuele cliënten.
Tijdens de onderwijsdag wordt de theorie nog even kort opgefrist. Na elk blokje theorie ga je de theorie meteen in de praktijk brengen met aansprekende oefeningen en opdrachten.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Hilda Miedema, sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid, communicatietrainer en (NOBCO) coach, GGD Kennemerland.

Voor wie

Deze training is een vervolg op de module Soa-hulpverlening voor doktersassistenten en  is bedoeld voor doktersassistenten die op het CSG een eigen spreekuur voeren. Deze praktische onderwijsdag kan ook gevolgd worden door doktersassistenten die de (telefonische) triage op het CSG voeren.

LET OP: ben je als doktersassistent werkzaam in een huisartsenpraktijk, dan adviseren wij je om de module ‘Seksuele gezondheid in de huisartsenpraktijk’ van Soa Aids Nederland te volgen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,8.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.