030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

‘Financiële processen lekker praktisch inrichten’

Datum: 7 jul '20

Werken bij de NSPOH als financial controller

De meeste mensen willen het liefst lekker hun werk doen zonder dat daar financieel ‘gedoe’ bij komt kijken. Van dat financiële stuk gaat mijn hart juist sneller kloppen: goede processen creëren, waterdicht en duidelijk voor iedereen. Dat doe ik sinds april 2018 met veel plezier als financial controller bij de NSPOH.

Bijsmaak

Ik moet eerst iets bekennen. Toen ik na mijn baan bij een accountantskantoor en later als controller bij een commercieel bedrijf van de NSPOH hoorde, was ik niet meteen om. Officieel is het namelijk Stichting NSPOH (we zijn een organisatie zonder winstoogmerk) – en bij het woord ‘stichting’ had ik toch een bijsmaak… Ik had het beeld van een wat logge organisatie. Paste dat wel bij mij? Ik houd juist wel van een beetje reuring. Dat beeld werd tijdens de eerste gesprekken al meteen onderuit gehaald. Hier wordt met heel veel passie, keihard en zeer professioneel gewerkt aan de opleidingen.

Wat doe ik zoal?

In principe maakt het voor mijn functie als controller niet uit of ik voor een commerciële of non-profit organisatie werk. De omvang van de organisatie heeft wel invloed. In kleinere organisaties ben je vaak boekhouder en controller ineen. De NSPOH is een middelgrote organisatie – en we groeien nog met de dag. Toen ik hier startte, had ik ruim 60 collega’s. Nu gaan we al over de 90 medewerkers heen. Ik heb hier echt, de naam ‘controller’ zegt het al, een controlerende functie. Een andere collega boekt alle financiële gegevens (facturen en dergelijke) in. Ik stel begrotingen op en houd deze bij, maak de jaarrekeningen, beoordeel of de projectaanvragen van de opleiders binnen de begroting passen of maak op hun verzoek een projectbegroting, ik ben verantwoordelijk voor alle uitgaande betalingen en onderhoud de contacten met externe financiële partijen zoals de bank en accountant.

Praktisch denken en collega’s echt ontzorgen

Toen ik hier kwam werken was de NSPOH net overgestapt op een nieuw financieel systeem. Alle processen moesten opnieuw worden ingericht. Eigenlijk een fantastische timing, want ik ga ervoor om financiële processen zo praktisch mogelijk in te richten. Zodat dingen snel en eenvoudig geregeld kunnen worden, zonder dat er voor elk wissewasje bij wijze van spreken een handtekening nodig is. Daar ligt zeker wel mijn ‘kick’: de opleiders écht ontzorgen. En is er soms wat druk op de ketel? Dan presteer ik juist het best.

Geen stereotype

Zelf ben ik denk ik geen stereotype controller. Want geef toe, daarbij denk je toch vaak als eerste aan een man in pak? Ik loop het liefst rond in een T-shirt en op gympen. Het gaat uiteindelijk om de output. Het leuke aan mijn functie is dat ik met alle opleidingen te maken heb, overal binnenloop en dus iedereen ken. Sowieso kent iedereen elkaar hier en gaan we goed met elkaar om. De directeur zit niet hoog in de toren, we zijn een platte organisatie met een fijne, informele werksfeer. Waar tegelijkertijd super professioneel gewerkt wordt, door heel betrokken mensen. Inhoudelijk krijg ik maar een topje van de ijsberg mee, maar je merkt dat de onderwerpen waar de opleiders mee bezig zijn hen echt aan het hart gaan.

Ook wij blijven leren

Onze opleiders krijgen elk jaar bijscholing en ook voor de andere functies zijn er allerlei mogelijkheden. Iets waar iedereen aan mee kan doen, is de Summerschool. De NSPOH organiseert deze tweedaagse workshop boost al jarenlang voor de deelnemers aan onze opleidingen. Sinds vorig jaar is er ook een Summerschool voor de eigen medewerkers. Van een workshop presentatietechnieken en stemgebruik tot visual storytelling of leiderschap. Iedereen haalt tijdens deze  tweedaagse veel inspiratie en nieuwe kennis op. Want ja, als medewerkers bij een opleidingsinstituut willen (en moeten) we onszelf natuurlijk ook blijven ontwikkelen.

En… actie!

Ik houd wel van actie en leuke dingen ondernemen met elkaar. Daarom heb ik binnen de NSPOH een activiteitencommissie in het leven geroepen. Regelmatig gaan we samen bowlen of bijvoorbeeld poolen; buiten werktijd leer je elkaar toch op een andere manier kennen. Sinterklaas vieren we inmiddels ook uitgebreid, mét alle (klein)kinderen erbij. Daarnaast doe ik graag mee aan de actie die een andere collega heeft opgezet, het traplopen. Om 12:00 uur nemen we de lift naar -1 en lopen we 208 treden omhoog naar onze eigen verdieping op de 10e. Leuk om elkaar zo te motiveren om in beweging te blijven. We werken in de gezondheidszorg, dus practice what you preach!

Vrijwilligerswerk

Wat ik heel erg waardeer is dat als er een goed initiatief is, veel mensen hier willen meedenken of meedoen. Sinds twee jaar doen we mee aan de Nationale Vrijwilligersdag van NLdoet. Je kiest daarbij een project uit in je eigen buurt. Zo hebben wij bij een verzorgingstehuis om de hoek een dag pannenkoeken gebakken en we hebben geholpen met het onderhoud van tuintjes van mensen die dat zelf niet meer kunnen. Daarnaast staan we regelmatig met een groepje een dag te knutselen aan ouderwetse draaischrijftelefoons. Deze bouwen we om tot zogenaamde Wonderfoons voor dementerende ouderen. Als je een nummer kiest, is er een liedje uit de oude doos te horen. Voor hen een geluksmoment op zich.

Het moge duidelijk zijn, ik spring nog elke dag met plezier op mijn fiets om vanuit Nieuwegein naar ons kantoor in Utrecht te rijden. Ondanks corona is dat gelukkig ook weer mogelijk nu!

Vincent Baas, financial controller  NSPOH