030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Epilepsie en werk Print

In het kort

Werk jij met mensen die epilepsie hebben? En wil je op de hoogte worden gebracht van de nieuwste inzichten op het gebied van epilepsie en werken? Doe dan deze eendaagse module en leer hoe je de arbeidsmogelijkheden van mensen met epilepsie nauwkeuriger kunt inschatten.

Wat je leert

Leer de arbeidsmogelijkheden inschatten

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing of als keuzeonderwijs. Tevens is hij incompany uit te voeren.

De dag begint met een opfrissing van je kennis van epilepsie. Je krijgt meer inzicht in de mate waarin de ziekte zich kan voordoen en in hoeverre de ernst van de aandoening iemands belastbaarheid beïnvloedt. Je leert wat de beperkingen zijn, maar ook waar de mogelijkheden liggen. Hiermee verrijk je je begeleidingsrepertoire om maatwerk te leveren bij sociaal-medisch advies over epilepsie en werken.

Ook de huidige inzichten in kansen en bedreigingen van re-integratie in het arbeidsproces komen aan de orde. Ten slotte besteden we aandacht aan zowel de medisch-technische achtergrond, als de sociaalpsychologische aspecten.

De leerstof wordt behandeld in de vorm van korte inleidingen afgewisseld met praktische oefeningen aan de hand van casuïstiek.

Na afloop van deze eendaagse module kun je:

  • uitleggen wat de belangrijkste aspecten van epilepsie zijn.
  • benoemen wat de mogelijkheden en beperkingen van mensen met epilepsie.
  • aangeven wat de nieuwste inzichten op het gebied van epilepsie en werken zijn.
  • de opgedane kennis toepassen in de begeleiding van cliënten.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door sociaal geneeskundigen die zijn gespecialiseerd op het gebied van neurologie en arbeidsre-integratie:

  • Mw. H. (Hinke) van Thuijl – neuroloog bij de epilepsie instelling SEIN. Hinke is een zeer bevlogen arts. Ze werkt dagelijks met patiënten met verschillende vormen van epilepsie. Ze biedt hen een goed uitgedacht plan voor medicamenteuze behandeling én passende psychosociale ondersteuning.
  • Mw. E. (Ellen) Slootweg – arbeidsconsulent bij SEIN en voormalig fysiotherapeut. Ellen zet zich in om mensen met epilepsie te begeleiden bij het vinden van een passende werkplek. Het hebben van (actieve) epilepsie heeft grote impact op het leven van cliënten. In haar begeleiding heeft Ellen dan ook veel aandacht voor de psychische en cognitieve gevolgen van epilepsie in werk.
  • Mw. K. (Kathelijne) Rammeloo – verzekeringsarts bij WPEX. Kathelijne is ruim 20 jaar verzekeringsarts. Na een loopbaan bij UWV is zij sinds 2020 werkzaam als onafhankelijk deskundige bij expertisebureau WPEX. Sinds 2016 is Kathelijne docent in Sociale Zekerheidswetgeving en FML. Ze werkt intensief samen met psychiaters, neurologen en neuropsychologen.

Voor wie

Voor bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, huisartsen en medisch adviseurs die meer willen leren over epilepsie en werken.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Praktische informatie

Mocht je accrediterende instelling er niet tussen staan en wil je wel graag punten voor jouw specialisme, neem dan minstens 6 weken voor de startdatum contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.