030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Drugs van nu Print

In het kort

Werk je als forensisch arts en heb je regelmatig te maken met arrestanten die drugs hebben gebruikt? Doe dan deze eendaagse module en fris je kennis op over de drugs die momenteel veel gebruikt worden, wat de effecten en risico’s zijn en wanneer je moet doorverwijzen.

Wat je leert

De effecten en risico’s van hedendaagse drugs

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

De drugsmarkt blijft in beweging. Steeds weer verschijnen er andere vormen, of geheel nieuwe soorten drugs op de markt. Denk bijvoorbeeld aan designerdrugs of lachgas. Binnen de arrestantenzorg kom je als forensisch arts mensen tegen die onder invloed zijn. Om een juiste inschatting te kunnen maken, is het van belang dat je op de hoogte bent van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van drugs,  behandelmethode en eventuele controlemogelijkheden.

In deze module leer je over de laatste stand van zaken op het gebied van drugs. We staan stil bij drugs die op dit moment veel voorkomen in het straatbeeld en welke verdovende middelen verkrijgbaar zijn. Je leert over de effecten van verschillende middelen op de arrestant, de risico’s van overdosering, wat je zelf kunt doen en wanneer moet je doorverwijzen. We behandelen drugsonderzoek met urinecontrole, de betrouwbaarheid, beperkingen en alternatieven hiervan. Ook komen gangbare behandelingen aan bod. Denk hierbij aan: wanneer zet je welke behandeling in?

Na afloop van deze eendaagse module:

  • ken je de actuele stand van zaken op het gebied van drugs, behandelmethode en controlemogelijkheden
  • ben je bekend met de effecten van deze middelen op de arrestant.
  • ken je de risico’s van overdosering.
  • ben je bekend met de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen.
  • kun je inschatten wanneer je moet doorverwijzen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Wanja Flantua en David Herdes.

Voor wie

Voor forensisch artsen. 

Toelatingseis

Je bent werkzaam als forensisch arts.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.