030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Didactische scholing – Interculturele competentie Print

In het kort

Steeds vaker krijg je te maken met aios en collega praktijkopleiders met een andere culturele achtergrond. Gedrag op de juiste manier interpreteren en de juiste toon treffen die het door jou beoogde effect oplevert is dan niet altijd gemakkelijk. Tijdens deze dag word je je meer bewust van je aannames en referentiekader en krijg je eerste handvatten om hier goed mee om te gaan zodat alle aios gelijke kansen krijgen om door te groeien.

Wat je leert

Tijdens deze dag komt aan de orde hoe je eigen culturele normen en waarden, onbewuste patronen en stereotyperingen je denken en handelen beïnvloeden. Door oefeningen en casusbesprekingen krijg je meer zicht op je eigen culturele programmering. Zo ontdek je wat voor jou vanzelfsprekend is, maar voor de ander niet en hoe dit doorwerkt in samenwerking, begeleiding en beoordeling. Met behulp van het TOPOI model krijg je zicht op de aspecten die de communicatie beïnvloeden, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien.

De ochtend wordt verzorgd door de trainers Charlie Obihara en Dorian Maarse, (co-)auteurs van ‘Interculturele communicatie in de zorg’  (van Gorcum, 2021) en ’Naar een inclusieve opleiding in de zorg’ (Amazon, 2024). ’s Middags bouwt trainer Harm van Kuijk met oefeningen door op wat er ’s ochtends besproken is.

Aan het einde van deze dag

  • heb je inzicht gekregen in handelwijzen en verwachtingen die je op basis van je eigen culturele achtergrond haast vanzelfsprekend toepast in het contact met je aios;
  • heb je handvatten gekregen hoe proactief op zoek te gaan naar de eigenheid van andere culturen;
  • heb je handvatten gekregen om de begeleiding van aios met een andere culturele achtergrond positief te beïnvloeden.

Docenten

  • Dorian Maarse, psycholoog en trainer Interculturele competenties bij Maarse & Mensen, training en advies.
  • Charlie Obihara, kinderarts-infectioloog/immunoloog en voormalig opleider in Tilburg.
  • (Harm) van Kuijk, trainer bij Convera Communicatie & Coaching, gecertificeerd trainer en acteur voor One Minute Coaching.

Voor wie

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? Ook in 2024 betaalt SOGEON voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G in september 2024 plus één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.