030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Didactische scholing – deel je ervaring als buddy Print

In het kort

Vanaf 2018 worden praktijkopleiders ook in de praktijk geschoold. Een van de manieren waarop dat gebeurt, is door een ervaren praktijkopleider als ‘buddy’ te koppelen aan een nieuw op te leiden praktijkopleider. Ben jij een geroutineerde praktijkopleider van aios sociale geneeskunde en wil jij jouw kennis en ervaring delen? Doe dan deze eendaagse module.

Wat je leert

Leer een startende praktijkopleider begeleiden

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Deze telt mee als een dag erkende didactische scholing voor praktijkopleiders.

Eind 2017 hebben de NVVG, NVAB en KAMG het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders vastgesteld. In dit plan worden de drie pijlers voor de basisopleiding beschreven: leren op de werkplek, cursorisch onderwijs en individuele begeleiding. Die begeleiding bestaat uit intervisiebijeenkomsten, maar ook uit begeleiding door een buddy.

Een buddy is een ervaren praktijkopleider die zijn kennis en ervaring deelt. De buddy geeft individuele begeleiding in de vorm van feedbackgesprekken, door het bespreken van ontwikkelingsgerichte toetsen en door de beoordeling van het Individueel OntwikkelingsPlan (IOP) van de aanstaande praktijkopleider.

Tijdens deze eendaagse module gaan we in gesprek over de invulling van het buddy-zijn. Daarnaast oefenen we verschillende instrumenten die je kunt gebruiken om de aanstaande praktijkopleider te coachen en te stimuleren in zijn reflectie.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • weet je wat je sterke kanten zijn als buddy en hoe je die kunt inzetten.
  • weet je wat de aandachtspunten zijn voor het IOP van de aanstaande praktijkopleider.
  • kun je die aandachtspunten bespreekbaar maken.
  • kun je jouw kennis en ervaring op een goede manier inzetten in feedbackgesprekken.
  • kun je ontwikkelingsgerichte toetsen bespreken.
  • kun je coaching-instrumenten inzetten.
  • kun je de aanstaande praktijkopleider stimuleren om te reflecteren.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door drs. N.J.Th. (Col) Prevoo, trainer Klotz, Schouten en Prevoo.

Voor wie

Voor praktijkopleiders van een aios SG die de basisscholing voor praktijkopleiders hebben gevolgd en voor anderen die betrokken zijn bij de begeleiding van een aios SG onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je opleider in een opleidingsinstelling in een gesubsidieerd profiel van arts M&G? Dan worden er voor jouw deelname aan dit onderwijs geen kosten in rekening gebracht. We verzoeken je de gegevens van de werkgever bij factuurgegevens in te vullen zodat wij dit administratief kunnen verwerken.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,4.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.