030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

COPD en belastbaarheid Print

In het kort

Ongeveer één miljoen Nederlanders heeft een chronische longziekte, zoals COPD. Zij worden in hun werk belemmerd door een gebrek aan lucht. Ben jij een medisch professional en wil jij leren hoe je mensen met COPD het best kunt begeleiden? Zodat ook zij gezond en prettig kunnen werken? En wil je bekend worden met de NVAB richtlijn COPD (update 2018)? Doe dan deze eendaagse, geaccrediteerde module COPD en belastbaarheid.

Wat je leert

Voorlichting, beoordeling en begeleiding van mensen met COPD

De module is als bij- en nascholing te volgen in samenhang met de module Astma in de werksituatie, of afzonderlijk. Je kunt hem ook volgen als (keuze-)onderdeel vanuit de medische vervolgopleidingen Bedrijfsgeneeskunde, Verzekeringsgeneeskunde en Maatschappij & gezondheid. Je kunt hem ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.
De module sluit aan bij de dagelijkse praktijk en reikt handvatten om werknemers met COPD tijdig te herkennen en (beter) te begeleiden. Je leert hoe je de gegevens uit de brief van een longarts moet interpreteren om daarmee de belastbaarheid voor arbeid correct in te schatten. Je krijgt praktische richtlijnen voor (periodiek) medisch onderzoek, diagnostiek, preventie en interventie. Ook krijg je globaal training in het geven van voorlichting over stoppen met roken, of adviezen voor longrevalidatie en begeleiding bij re-integratie.
Het onderwijsprogramma is praktisch ingericht en start direct met een bespreking samen met het multidisciplinaire team van het NKAL over reële patiënt situaties, afgewisseld met korte lezingen, demonstraties, casuïstiek en oefeningen.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • weet je hoe je COPD vroegtijdig kunt herkennen met een (periodiek) medisch onderzoek voor opsporing van risicofactoren en risicogroepen.
  • weet je welke preventie of voorlichting je hierbij kunt bieden.
  • heb je inzicht in effecten en mogelijkheden van longrevalidatie voor de werknemer.
  • heb je geoefend met het interpreteren van de uitkomsten van een longfunctietest.
  • kun je op basis daarvan de belastbaarheid van werknemers met COPD beter bepalen.
  • weet je welke re-integratie in werk nodig of haalbaar is.
  • kun je op eenvoudige wijze de nieuwe NVAB richtlijn COPD toepassen in je eigen praktijk.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd:

  • Experts van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), onder leiding van Jos Rooijackers, longarts
  • Longartsen verbonden aan het longrevalidatiecentrum Dekkerswald.

Voor wie

Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, sociaal geneeskundigen en medisch adviseurs (geregistreerd of in opleiding) en arboverpleegkundigen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Korting

Je ontvangt 10% korting als je tegelijkertijd ook inschrijft voor Astma in de werksituatie.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.