030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basismodule reizigersadvisering voor verpleegkundigen Print

In het kort

Om als reizigersverpleegkundige te werken, dien je je als verpleegkundige verder te specialiseren. Wil jij leren om zelfstandig individuele reizigersadviezen te geven en te beoordelen wanneer je met een arts moet overleggen? Doe dan deze LCR-geaccrediteerde, praktische module.

Wat je leert

Je leert om zelfstandig reizigersadviezen te geven en om volgens de protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) te werken. Je herkent reactie(s) op het vaccin en weet wat je in dat geval moet doen. Je kent de wet BIG en weet op basis daarvan wat je bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn als reizigersverpleegkundige.

Deze module is een (keuze)onderdeel van de opleiding Verpleegkundige M&G, profiel AGZ. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.

Tijdens deze module leer je wat LCR-protocollen inhouden en hoe je daar effectief mee omgaat. Hierbij komen de grenzen van je handelen aan bod en leer je wanneer je moet overleggen met de inhoudelijk verantwoordelijke arts.

Na afloop van deze module:

  • kun je een inschatting maken van gezondheidsrisico’s op reis;
  • weet je wanneer je welke preventieve maatregelen, vaccinaties en profylaxe moet adviseren;
  • kun je onderscheid maken in adviezen die je zelf kunt geven en die door andere gegeven moeten worden;
  • weet je hoe je het adviesgesprek indeelt.

Het onderwijs in deze praktijkgerichte basismodule bestaat uit presentaties, oefeningen en discussies. Praktijkvoorbeelden en casuïstiek nemen een prominente plaats in. Je sluit de module af met een toets die je thuis maakt.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door specialisten op het gebied van reizigersadvisering.

Registratie als reizigersverpleegkundige

Om je te kunnen registreren, dien je:

  • een erkend diploma te hebben van een opleiding hbo-verpleegkunde.
  • deze basismodule succesvol af te ronden.
  • minimaal 200 adviezen te hebben gegeven onder supervisie van een geregistreerd reizigersgeneeskundige
  • werkzaam te zijn bij een reizigersadvies- en vaccinatiebureau, of bij een huisartsenpraktijk met een abonnement op de LCR protocollen.

Voor wie

Deze module is bedoeld voor verpleegkundigen met drie tot zes maanden werkervaring in de reizigersadvisering. Je bent in bezit van een erkend diploma van de opleiding hbo-verpleegkunde (Bachelor of Nursing).

Werk je niet in de reizigersadvisering? Dan dien je voorafgaand of tijdens deze module ervaring op te doen via een stage bij een organisatie die is aangesloten bij de LCR. Bijvoorbeeld een GGD, een huisartsenpraktijk of een travel clinic. De NSPOH bemiddelt niet bij het verkrijgen van een stageplek.

N.B. Verpleegkundigen met een verpleegkundige opleiding niveau 4 komen sinds 1 januari 2014 niet meer aanmerking voor registratie als reizigersverpleegkundige bij het LCR. (Download de voorwaarden en kwaliteitsnormen op LCR.nl.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 waardeerden deelnemers deze module met een 8,8.

Uitspraken van deelnemers:

  • “Het onderdeel immunologie bood een duidelijk verhaal over ingewikkelde materie!”
  • “Leuke variatie aan docenten die gespecialiseerd zijn in het onderwerp.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.