030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basismodule reizigersadvisering voor huisartsen Print

In het kort

Als arts in de reizigersadvisering werk je samen met de doktersassistent of de praktijkondersteuner. Maar uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor de reizigersadviezen die gegeven worden. Wil je inzicht krijgen in de achtergronden van de belangrijkste infectieziekten op reis? Wil je meer leren over immuniseren, adviseren en malariaprofylaxe? Doe dan deze praktijkgerichte, LCR geaccrediteerde module.

Wat je leert

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Wanneer je voor korte of lange termijn in het buitenland verblijft, zijn daar gezondheidsrisico’s aan verbonden. In deze tweedaagse module leer je hoe je als arts jouw cliënten daarover adviseert. Je gaat in op de gezondheidssituatie van de reiziger zelf, en ook op de omstandigheden waaronder gereisd wordt. Je frist je kennis over het immuunsysteem en de werking van vaccins op. Daarnaast leer je over hoogteziekte en de potentiële gezondheidsrisico’s van het reizen per vliegtuig.

Reizigersadvisering is grotendeels geprotocolleerd. In de praktijk kun je echter vragen krijgen waar de protocollen geen eenduidig antwoord op geven. In deze module krijg je de nodige achtergrondkennis en diepgang waarmee je in individuele gevallen kunt adviseren. Bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van chemoprofylaxe, vaccins en andere medicatie.

Tevens besteden we in deze module aandacht aan de kwaliteitsaspecten verbonden aan de organisatie van een professioneel reizigersspreekuur. De leerstof wordt behandeld in de vorm van interactieve presentaties. Aan de hand van praktijkvoorbeelden oefen je de uitwerking van reizigersadviezen.

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een certificaat van de NSPOH. Voor registratie als erkend reizigersgeneeskundig huisarts bij het LCR heb je behalve dit certificaat ook voldoende praktijkervaring nodig. Voor huisartsen die de indicatiestelling voor gele koortsvaccinaties verrichten, is een registratie als reizigersgeneeskundige verplicht.

Meer informatie over de exacte voorwaarden voor registratie kun je krijgen via het LCR.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • kun je een inschatting maken van het risico dat een individuele reiziger loopt op een bepaalde bestemming.
  • kun je op basis van de LCR richtlijnen een advies op maat maken voor deze reiziger.
  • kun je onderscheid maken in adviezen die je zélf kunt geven tijdens een (reizigers)spreekuur en adviezen die door specialistische centra gegeven moeten worden.
  • heb je inzicht in kwaliteitsbewaking – zowel professioneel als klantgericht.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog Amsterdam UMC.

Voor wie

Huisartsen die reisgeneeskundig advies willen geven

Toelatingseisen

Je hebt een BIG-registratie als huisarts. Alleen huisartsen kunnen na het succesvol afronden van deze basismodule reizigersadvisering voor huisartsen – en indien zij voldoen aan de overige voorwaarden – in aanmerking komen voor registratie als reizigersgeneeskundig huisarts bij het LCR. Alle overige artsen dienen de vijfdaagse Basismodule reizigersadvisering en –immunisatie voor artsen te volgen.

N.B. We raden je aan om al voor aanvang van de module de protocollenklapper van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) door te nemen. Het is niet mogelijk om een losse klapper bij het LCR te bestellen zonder een abonnement te nemen. De NSPOH heeft een zeer beperkt aantal LCR-klappers beschikbaar die je voor de duur van de module kunt lenen. Wil je hiervoor in aanmerking komen, neem dan contact op met Jiska Bijl.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.