030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Autisme bij vrouwen Print

In het kort

Vrouwen met specifieke autismevraagstukken, onder andere met chronische vermoeidheidsklachten, komen steeds vaker op de spreekuren van verzekerings- bedrijfs- en huisartsen. Ook arbodiensten worden steeds vaker geconfronteerd met vastlopende re-integratietrajecten waarbij er sprake is van vrouwelijke werknemers met autisme. Ben je op zoek naar praktische handvatten over het herkennen en begeleiden van vrouwen met autisme, die je direct in de praktijk kunt toepassen? Volg dan deze verdiepingsmodule op de basistraining Autisme en werk.

Wat je leert

Leer vrouwelijke medewerkers met autisme en hun leidinggevenden adequaat begeleiden

Ongeveer 1,3% van de Nederlandse bevolking krijgt op een zeker moment de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Tenminste 20% hiervan is vrouwelijk. Het blijkt dat veel psychisch gerelateerde casus met co-morbiditeit en misdiagnoses (wellicht) te maken hebben met autisme. Elke maand zal je als professional in de arbodienstverlening daarom waarschijnlijk meerdere vrouwelijke cliënten met autisme tegenkomen.

Om de kenmerken van autisme bij vrouwen te herkennen en arbogerelateerde trajecten te bevorderen moet je als professional beschikken over specifieke kennis en vaardigheden. Ook hoe je persoonlijk aankijkt tegen een diagnose autisme heeft invloed op hoe jij communiceert met de cliënt over dit onderwerp.

Waarom zijn er zoveel meer mannen met autisme gediagnosticeerd? Hoe uit het autisme zich bij vrouwen? Hoe ga je het gesprek aan met een (vermoedelijk) autistische cliënte en wat is jouw rol in de begeleiding van een cliënte met autisme? Bij deze vragen wordt uitgebreid stilgestaan in deze module.

Je leert de basiskennis en -vaardigheden om in de praktijk toegepaste begeleidingsadviezen te kunnen formuleren om zowel leidinggevenden als ook de vrouwelijke medewerker met autisme adequaat te begeleiden. Met behulp van beeld- en videomateriaal leer je de symptomen van autisme bij vrouwen (beter) te herkennen om daarmee het gesprek met de desbetreffende cliënt effectiever te benaderen. Ook komen verschijningsvormen en verklaringsmodellen bij vrouwen met autisme aan bod. Je oefent gesprekstechnieken met behulp van voorbeeldcasuïstiek en krijgt daarbij persoonlijke tips van de docenten.

Na afloop van deze module kun je

 

  • kun je de kernsymptomen van autisme benoemen.
  • kun je voorbeelden geven van hoe autisme zich bij vrouwen kan manifesteren.
  • kun je de signalen herkennen van autisme onder vrouwelijke cliënten.
  • kun je de verschillende basis gesprekstechnieken inzetten om je communicatie af te stemmen op de cliënte met (mogelijk) autisme.
  • kun je passende begeleidingsadviezen geven.
  • weet je bij wie je in jouw netwerk hulp kunt vragen/ consult kunt vragen.

Voor wie

Deze verdiepingsmodule is bedoeld voor bedrijfs- en verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en andere (medische) professionals die in hun werk te maken hebben met vrouwelijke medewerkers/cliënten met autisme die werk zoeken of begeleiding nodig hebben op de werkvloer.

Voor arbeidsdeskundigen is deze module opgenomen in het overzicht met geaccrediteerde activiteiten van de NvvA die er 4 PE punten aan heeft toegekend. Wil je voor deze module graag accreditatiepunten ontvangen van de NVvA? Stuur dan uiterlijk 6 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon van deze module.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd

  • Paul Geijtenbeek, specialist neurodiversiteit bij Duniek. Paul heeft 30 jaar werkervaring in het begeleiden van vrouwen en mannen met autisme en het optreden als mediator bij re-integratiegesprekken.
  • Corine Sengers MA, was lange tijd werkzaam als docent in het MBO met specifieke klassen voor jongeren en jongvolwassenen met ASS. Daarnaast heeft ze veel ervaring in het begeleiden en coachen van jonge vrouwen met een specifieke leervraag op het gebied van opleiding en werk.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.