030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Astma in de werksituatie Print

In het kort

Ongeveer één miljoen Nederlanders heeft een chronische longziekte, zoals astma. Zij worden in hun werk belemmerd door een gebrek aan lucht. Ben jij een medisch professional en wil jij leren hoe je mensen met astma het best kunt begeleiden? Zodat ook zij gezond en prettig kunnen werken? Doe dan deze eendaagse, geaccrediteerde module Astma in de werksituatie en leer omgaan met de NVAB richtlijn over beroepsastma. Hiermee krijg je ook inzicht in de update van 2018.

Wat je leert

Hoe je werknemers met astma beter differentieert en begeleidt

De module is als bij- en nascholing te volgen in samenhang met de module COPD en belastbaarheid, of afzonderlijk. Je kunt hem ook volgen als (keuze-)onderdeel vanuit de medische vervolgopleidingen Bedrijfsgeneeskunde, Verzekeringsgeneeskunde en Maatschappij & gezondheid . Tevens is deze module incompany uit te voeren.
Tijdens deze module vergroot je je actuele kennis over (allergische beroeps-)astma en hoe je werknemers daarin kunt begeleiden. Je krijgt handvatten om werknemers met deze veel voorkomende longaandoening te differentiëren en te begeleiden. Zo doe je een korte workshop met demonstratie van spirometrie en leer je piekflowmetingen globaal analyseren. In een tweede workshop leer je welke risicofactoren een rol spelen en hoe je een gerichte arbeidsanamnese opstelt voor werkplekonderzoek of PMO. Met deze oefeningen leer je de (registratie)richtlijnen over astma toepassen en mogelijke beroepsziekten of belemmeringen bij re-integratie beter herkennen, zodat je mensen met (beroeps-)astma optimaal kunt adviseren. We wisselen korte lezingen, demonstraties, casuïstiek en oefeningen af.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • een piekstroomcurve beoordelen en uitslagen van een longfunctietest beter interpreteren.
  • (allergisch) werkgerelateerd astma signaleren en diagnosticeren.
  • risico factoren op de werkplek signaleren, die aanpassing noodzakelijk maken.
  • de belastbaarheid van een werknemer met astma beoordelen.
  • de nieuwe (gereviseerde) NVAB richtlijn Astma en registratierichtlijn NCvB over Astma toepassen in je eigen praktijk.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door het team van experts van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), onder leiding van Jos Rooijackers, longarts, in samenwerking met het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) / Amsterdam UMC. Het onderwijs is ingericht mede op advies van de Longalliantie Nederland (LAN).

Voor wie

Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, artsen M&G, jeugdartsen, sociaal geneeskundigen, medisch adviseurs (geregistreerd of in opleiding) en arboverpleegkundigen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2019 en 2017 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Eerdere deelnemers aan deze module waren enthousiast over het praktijkgerichte karakter van de module. Zij vonden het een ‘heel concrete en praktische module’.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Korting

Je ontvangt 10% korting als je tegelijkertijd ook inschrijft voor COPD en belastbaarheid.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.