030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

5 nascholingsmodulen over stoppen met roken

Datum: 13 dec '22

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur. De tijd van goede voornemens. Help jij mensen met stoppen met roken? En zoek je verdieping? Deze 5 nascholingsmodulen over stoppen met roken zijn dan interessant.

Tabaksverslaving

We gaan dieper in op diverse vormen van motiveren. Naast de motiverende gespreksvoering worden ook andere methoden belicht, zoals NLP. Je maakt kennis met verschillende nicotinevervangers en farmacologische hulpmiddelen. We bespreken de verschillende stadia van gedragsverandering. Je koppelt deze direct aan je ervaring in de praktijk. Daarnaast leer je het 7-stappenplan toe te passen in het begeleidingsgesprek met patiënten. Het uitgangspunt hierbij is de herziene ‘Richtlijn behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’.

Stoppen met roken: tabaksverslaving
Startdatum: 31 januari 2023
Duur: 1 dag

Rationeel Emotieve Therapie

RET is een van de belangrijkste bouwstenen van de cognitieve gedragstherapie. Het is zeer effectief om de cliënt te helpen om blokkerende gedachten om te zetten in helpende zelfspraak. Dit leer je koppelen aan gevoelens van bekwaamheid. Daardoor voelen stoppers zich bevrijdt en hoopvoller, wat er in resulteert dat ze succesvoller zijn in hun stoppogingen.

Stoppen met roken: begeleiding met Rationeel Emotieve Therapie
Startdatum: 2 juni 2023
Duur: 1 dag

Psychiatrische problematiek

Om begeleiding op maat te kunnen geven, is kennis nodig over de relatie tussen roken en psychiatrie. Daarom nemen we in deze module de ideeën en (voor-)oordelen over roken en psychiatrie onder de loep. Je leert welke specifieke aandachtsgebieden er zijn voor mensen met een psychiatrische aandoening die willen stopen met roken. Jouw coachende rol als zorgprofessional vraagt om andere vaardigheden dan bij rokers zonder deze problemen. Het is een proces van kleine stapjes, waarbij je rekening houdt met de draagkracht van je cliënten en met de psychische schommelingen die gepaard kunnen gaan met stoppen met roken. Je leert begeleidingstechnieken die het niet-cognitieve niveau aanspreken.

Stoppen met roken en leefstijlbegeleiding bij psychiatrische problematiek
Startdatum: 20 juni 2023
Duur: 1 dag

Basisopleiding

Deze opleiding bestaat uit 4 losse modules: Tabaksverslaving, Motiveren kun je leren, De kwetsbare roker en Grenzen en mogelijkheden als zorgprofessional. Daarnaast hoort er een praktijkgedeelte bij de opleiding. Hiervoor ga je een portfolio opbouwen in de praktijk. Met de basisopleiding op zak kun je jezelf inschrijven in het kwaliteitsregister voor de Stoppen met roken coach bij KABIZ zodat je makkelijk gevonden wordt als coach.

Basisopleiding Stoppen met roken coach – nieuwe stijl
Startdatum: 8 september 2023
Duur: 4 dagen

Motivatie

Motiverende gespreksvoering vormt de grondslag van deze verdiepende module. Je oefent gesprekstechnieken om patiënten die willen stoppen met roken te motiveren om het vol te houden. Ook andere vormen uit de NLP worden besproken en geoefend. Hierbij komen de kenmerken en effecten van reflectief denken aan de orde, waaronder eenvoudige, emotionele en dubbelzijdige reflectie. We besteden aandacht aan het uitlokken en herkennen van ‘verandertaal’ bij cliënten, en hoe je hierop kunt reageren. Je leert waarom cliënten weerstand kunnen hebben en hoe je hier effectief mee kunt omgaan.

Stoppen met roken: motiveren kun je leren
Startdatum: 10 oktober 2023
Duur: 1 dag