030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Verkenning van de publieke gezondheidszorg Print

In het kort

Werken in het complexe krachtenveld van de publieke gezondheidszorg vereist vakkennis. Maar ook inzicht in de (openbare) gezondheidszorg. Wil jij de organisatie, ontwikkelingen, wetgeving en ethische dilemma’s leren kennen? Wil je leren hoe je reflecteert op je eigen rol als professional? En wat deze sector onderscheidt van individuele of curatieve gezondheidszorg? Doe dan deze Introductie publieke gezondheidszorg.

Wat je leert

Het brede spectrum van de publieke gezondheidszorg belicht

De module is onderdeel van de Opleiding Jeugdverpleegkundige maatschappij & gezondheid en de opleiding Verpleegkundige M&G, profiel AGZ. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.
Tijdens de driedaagse module maak je kennis met basisbegrippen in en specifieke kenmerken van de publieke gezondheid. Hierbij leer je wat de belangrijkste volksgezondheidsproblemen zijn. Je krijgt inzicht in de structuur en werking van de Nederlandse gezondheidszorg en in de ontstaansgeschiedenis. Je ontdekt hoe in de loop van de jaren de rol van verpleegkundige is veranderd. Verder maak je kennis met belangrijke wetten en regels. Bovendien leer je wat die betekenen op de werkvloer. Ten slotte krijg je de ingrediënten om serieus te reflecteren op de positie en functie van een verpleegkundige in de publieke gezondheidszorg.
Tijdens de bijeenkomsten en bij de voorbereidingen oefen je met toepassingen van kennis en vaardigheden in eigen werksituaties.

Na afloop van deze driedaagse module:

  • heb je een overzicht van ontwikkelingen in de ontstaansgeschiedenis van de publieke gezondheidszorg.
  • ken je de huidige organisatiestructuur en financiering.
  • reflecteer je onderling en met de docent over de positie van de verpleegkundige en andere professionals in de publieke gezondheidszorg.
  • ben je bekend met preventiewetgeving en ethische dilemma’s in het vakgebied.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • drs. J.M. Boot, universitair hoofddocent beleid en management gezondheidszorg, UMC Utrecht
  • drs. mr. G. Haringhuizen
  • drs. M. Verschuuren

Voor wie

Afgestudeerde verpleegkundigen op hbo- of vergelijkbaar niveau en andere professionals die zich verder willen verdiepen in de (publieke) gezondheidszorg. Bijvoorbeeld gezondheidsbevorderaars, beleidsadviseurs en epidemiologen die werkzaam zijn bij GGD, zorginstelling, universiteit, zorgverzekeraar of kennisinstituut.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau of vergelijkbaar niveau.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2017 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,3.

Uitspraken van deelnemers:

  • “Zeer leuk en leerzaam om je een keer te verdiepen in de geschiedenis van de JGZ / publieke gezondheidszorg.”
  • “De module heeft mij heel veel duidelijk gemaakt over de publieke gezondheidszorg.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.