030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Steviger in mijn schoenen

Datum: 25 apr '19

Als jeugdverpleegkundige bij GGD Zeeland werk ik sinds 2013 met hart en ziel voor en met kinderen en hun ouders. In de publieke gezondheid en de jeugdgezondheidszorg verandert veel. De ontwikkelingen gaan snel! De cliënt staat centraal en wij sluiten bij hem aan. We willen steeds meer vanuit eigen kracht werken. Belangrijk in mijn werk is samenwerking, bijvoorbeeld in sociale wijkteams en met scholen. Met zoveel verschillende partijen lopen de belangen vaak uiteen.

Hoe kon ik als jeugdverpleegkundige bewuster omgaan met mijn professionele rol en steviger in mijn schoenen staan? Toen in november 2017 bij onze GGD de opleiding jeugdverpleegkundige maatschappij en gezondheid van de NSPOH begon, heb ik me daarvoor aangemeld. Samen met 14 collega jeugdverpleegkundigen uit de regio kwamen we eens per twee weken op vrijdag in het hoofdkantoor in Goes bij elkaar voor het onderwijs.

Linda van der Jagt opleiding jeugdverpleegkundige NSPOH

Onze werkpraktijk centraal

Tijdens de opleiding was ruim aandacht voor werken in het complexe veld van de publieke gezondheidszorg. We oefenden samenwerkingsvaardigheden. Alleen al daardoor sta ik veel steviger in mijn schoenen. In de praktijk profileer ik me nu met meer expertise als ik spreek met ouders en met de partners in het sociaal domein. Ik leerde bewuster om te gaan met mijn rol als jeugdverpleegkundige. Ik weet dat ik het verschil kan maken en dat stimuleert mij om de best mogelijke, deskundige zorg aan te bieden aan het kind en het gezin dat rond hem staat. Want ik wil graag mijn steentje bijdragen om alle kinderen van 0-18 jaar gezond en veilig te laten opgroeien en hun lichamelijke, sociale en geestelijke ontwikkeling te bevorderen en veilig te stellen. Vanuit preventie vind ik het belangrijk om mogelijke gezondheidsproblemen, problemen in de opvoeding en in het gezin te signaleren.

Ter afronding presenteerde ik aan mijn team mijn eindopdracht. Die ging over ‘Centering Parenting’. In deze opdracht kon ik al mijn vaardigheden laten zien die ik in de opleiding heb geleerd. Een mooiere afsluiting van deze leerzame periode kon ik mij niet bedenken!”

Verslag van Linda van der Jagt, jeugdverpleegkundige, GGD Zeeland
Deelnemer aan de opleiding jeugdverpleegkundige maatschappij en gezondheid

Dit verslag verscheen ook in Captise nieuwsbrief, 23 april 2019.