030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Praktijkopdracht in Corona tijd

Datum: 21 aug '20

“In december 2019 ben ik begonnen met de incompany Opleiding Jeugdverpleegkundige Maatschappij & Gezondheid bij de NSPOH. Samen met ZuidZorg, de Zorgboog en de GGD Zuidoost Brabant kregen we deze mooie kans om ook van elkaar te leren. Ik begon heel onzeker, kan ik dit wel, op mijn leeftijd nog? Krijg ik het nog wel geleerd en begrepen allemaal? Tegelijkertijd was ik heel erg enthousiast en nieuwsgierig om de verbinding van de huidige theorie met mijn ervaring te zoeken.

“De Lenie-switch”

Voor de modules en opdrachten volgde ik letterlijk wat er van me gevraagd werd; heel “blauw” volgens de persoonlijke voorkeursstijlen, zou een docent zeggen. Gaande de opleiding kwam ik steeds meer tot de ontdekking dat ik er eigenlijk vooral zelf van wil leren, what’s in it for me en daarmee voor de ander? Dit betekende dat ik van enkele opdrachten langzaam ben afgeweken en er mijn eigen ding van ben gaan maken. Mijn begeleidster en ik noem dit nu “de Lenie-switch”. Geweldig! Ik gebruik de theorie nu voor de praktijk en andersom en verbaas me steeds weer hoe mooi het is om die verbinding te ontdekken.

Alle CanMeds rollen aan bod

Zo ook mijn tweede praktijkopdracht. Hoe ga ik in corona tijd een presentatie en een implementatie van een vernieuwing doen? Hoezo vernieuwing, corona vraagt continu om vernieuwingen, die snel ingevoerd moeten worden, de tijd haalt ons steeds in. Ha, daar was mijn onderwerp geboren, heel actueel! In overleg met Martine van de Kruk werd mijn praktijkopdracht “Versoepeling van de maatregelen COVID-19 voor de jeugdgezondheidszorg van de ZuidZorg”. Als deelnemer van deze werkgroep en ter advisering aan het management ben ik bezig geweest om het landelijk professioneel kader naast het van Wiechen ontwikkelingsschema en het rijksvaccinatieprogramma te zetten om onze contactmomenten op het consultatiebureau kritisch te bekijken. Ik heb daarmee leuke discussies gevoerd met mijn jeugdarts over elkaars vak, functie en kijk op gezin met kind.  Welke zorg moeten en kunnen we minimaal samen bieden op het consultatiebureau? Heel leuk om eens goed en kritisch in elkaars keuken te kijken. De werkgroep had ook tot taak om te kijken hoe om te gaan met het resterende budget voor de jgz voor 2020 vanuit de gemeente en natuurlijk wilden we ook de mening van onze cliënten weten over ons nieuwe normaal. Hé, zien jullie dat ook? Een opdracht waar ik ongeveer met alle CanMeds rollen bezig ben geweest. Leuk he, hoe dat werkt? De gekregen theorie linken aan de praktijk! Dat vind ik nou het leuke van deze opleiding!

Kleur bekennen

Tegelijk ben ik ook nog bezig geweest met het loslaten van mijn persoonlijk blauwe kleur! Ik heb er weer zelf iets van gemaakt, waar zowel ikzelf, als de organisatie, als de cliënt iets aan heeft! Dank je wel voor deze kans, NSPOH!”

Lenie Witziers, ZuidZorg, Eindhoven
Jeugdverpleegkundige i.o. bij de NSPOH