030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Nascholingsdag: Stop met roken! Hoe is de begeleiding in 2018? Print

In het kort

Begeleid je mensen bij het stoppen met roken? En wil je de actuele ontwikkelingen bijhouden in de begeleiding bij stoppen met roken? Kom dan naar deze nascholingsdag.

Wat je leert

Recente inzichten praktische consequenties

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

Deze nascholingsdag start plenair, met drie interessante inleidingen:

 1. Tabaksverslaving: gaan we voor gezond of minder ongezond?
  Tabaksverslaving. Hoe verslavend is tabak? Gaan we voor gezond of voor minder ongezond? Als cold-turkey-stoppen-met roken niet lukt, is dan de volgende stap farmacotherapie met begeleiding? Of is schadebeperking met behulp van een e-sigaret of heatstick (iQOS) een goed alternatief? En wat zeggen de verschillende richtlijnen? In deze bijdrage bespreekt verslavingsarts Trudi Tromp-Beelen recente inzichten en praktische consequenties voor stoppen met roken begeleiding in de praktijk.
 2. SMR-begeleiding bij jongeren en jongvolwassenen; hebben games de toekomst?
  Hoewel er noodzakelijkerwijs veel geïnvesteerd wordt in preventie van rookgedrag onder jongeren, is er tot op heden in Nederland nog geen effectief bewezen interventie beschikbaar voor jongeren en jongvolwassenen. Uit onderzoek blijkt dat interventies ontwikkeld voor volwassenen bijna nooit werken voor deze doelgroep, maar dat ook specifiek op jongeren gerichte interventies weinig tot geen effect te hebben op hun rookgedrag. In deze bijdrage bespreekt Hanneke Scholten de stand van zaken op het gebied van interventies van jongeren en jongvolwassenen en de potentie van games om hier verandering in te brengen.
 3. eHealth: een effectieve methode voor rokers én praktijkondersteuners.
  Online advies-op-maat, een vorm van eHealth, is een effectieve en kosteneffectieve methode voor stoppen met roken. Maar wist u dat de methode ook succesvol kan worden ingezet om praktijkondersteuners te ondersteunen bij hun stoppen-met-roken begeleiding?
  In deze bijdrage bespreekt Eline Smit hoe online advies-op-maat kan worden ingezet om zowel rokers te helpen bij het stoppen áls praktijkondersteuners te ondersteunen bij de begeleiding van hun rokende patiënten. Ze vertelt hierbij niet alleen over recente ontwikkelingen in het onderzoek naar deze methode, maar zal ook ingaan op de implementatie van de methode in de praktijk.

Workshops

In de middag volg je verschillende workshops.

 1. MITI 4.2.1: hoe goed pas je motiverende gespreksvoering toe in de praktijk?
  Altijd al eens je ‘stoppen met roken gesprek’ willen laten scoren op een strenge motiverende gespreksvoeringsmeetlat? Altijd al willen weten wanneer het ‘echte’ motiverende gespreksvoering is en wanneer iets anders? Dan is dit je kans!
  Tijdens een unieke workshop kun je onder begeleiding van Frans Vlek, erkend MGV assessor, je gesprek laten beoordelen. Tijdens de workshop komen maximaal 2 gesprekken van 10 minuten aan bod. Na een korte uitleg van het internationale beoordelingsinstrument de ‘MITI 4.2.1’ gaan we met de groep een MGV gesprek scoren en bespreken. Het blijkt altijd weer erg leuk en leerzaam om zo gedetailleerd te kijken naar waar je aan merkt (hoort) dat het motiverende gespreksvoering. De enige voorwaarde die aan een te beoordelen gesprek gesteld wordt, is dat het om een concreet ‘gedragsveranderingsdoel’ gaat. En dat is het bij stoppen met roken al gauw het geval. Als je jouw gesprek wilt inbrengen, mail dit dan via ‘wetransfer’ naar f.vlek@nspoh.nl Ook als je zelf geen gesprek inbrengt is het volgen van deze workshop zeer leerzaam.
 2. Hoe organiseer je je rookstop?
  Met welke materialen werk je? Hoeveel gesprekken kan je doen? Hoe lang duurt je begeleiding? Wanneer beëindig je de begeleiding? Welke cijfers houd je bij? Veel vragen die vaak onbehandeld blijven, maar wel belangrijk zijn als je je rookstop goed wil regelen.
  In deze workshop leer je van Pauline Haasbroek hoe het in het Rode Kruis Ziekenhuis is geregeld en natuurlijk hoe je het zelf kan doen. Bij de huisarts ziet het format er natuurlijk anders uit. De ervaring leert dat veel professionals begeleiding geven, maar dat er over de organisatie nog niet goed is nagedacht. Herken je dat? Kom dan zeker langs, want er is voldoende ruimte voor de uitwisseling van ervaringen.
 3. Stoppen met roken begeleiding en laaggeletterdheid; een hele uitdaging!
  Want welke zorgverlener herkent het niet: dat je het gevoel hebt dat je het allemaal goed hebt uitgelegd, maar dat dit de volgende keer helemaal niet zo blijkt te zijn?
  Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd en heeft vaak beperkte gezondheidsvaardigheden. Tijdens de stoppen met roken begeleiding heb je soms bewust, maar vaak ook onbewust, te maken met deze groep patiënten. Hoe herken je iemand die laaggeletterd is of beperkte gezondheidsvaardigheden heeft? Heb je behoefte aan tips om deze groep patiënten te stimuleren en te begeleiden om te stoppen met roken? Dan is deze workshop door Edith Jansen van Pharos een aanrader!
 4. Inzicht in je kernkwadrant
  Veel mensen willen leren van hun valkuilen af te komen, maar vergeten daarbij dat valkuilen samenhangen met eigenschappen waar ze juist erg sterk in zijn. Hun kernkwaliteiten! Tijdens deze workshop onder leiding van trainer Felicia Vizi gaat u ‘uw kenkwadrant lopen’. Met behulp van deze werkvorm krijgt u inzicht in uw kernkwadrant en handvaten voor het verbeteren van uw professioneel handelen in de praktijk van het verzorgen van begeleiding bij het stoppen met roken.

Om voor accreditatiepunten in aanmerking te komen, dien je te tekenen voor aanwezigheid. Dit kan bij aankomst bij de inschrijfbalie.

Docenten

 • Trudi Tromp-Beelen, verslavingsarts
 • Hanneke Scholten, MSc., promotie kandidaat aan de Radboud Universiteit.
 • Eline Smit, universitair docent Gezondheidscommunicatie, UvA.
 • Pauline Haasbroek
 • Drs. Frans J.M. Vlek
 • Edith Jansen, Pharos
 • Drs. F.G.A. Vizi, senior opleider/adviseur NSPOH.
 • e.a.

Voor wie

Praktijkondersteuners, (long-)verpleegkundigen, huisartsen en gezondheidsbevorderaars die mensen begeleiden met het stoppen met roken. En professionals die een van de volgende modules (of gelijkwaardige scholing) hebben gevolgd:

Toelatingseisen

Je hebt ervaring in de begeleiding van mensen bij het stoppen met roken.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2018 kreeg deze module een 8,1.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.