030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Effectief doelen bereiken in complexe situaties

Datum: 29 sep '23

Leer werken door middel van een krachtenveld analyse en bereik gemakkelijker je doelen. Zet je netwerk strategisch in.

In het kort

Doelen in het sociale domein behaal je zelden zonder afhankelijk te zijn van anderen. Wil je krachtiger en sneller overzicht, inzicht en handelingsmogelijkheden in beeld hebben wie je wanneer en hoe moet inschakelen om jouw doel te bereiken? Maak dan een krachtenveldanalyse! Hoe je dat doet, leer je in deze module.

Wat je leert

Analyseer je krachtenveld en ontwikkel beïnvloedings- en benaderingsstrategieën

Als professional in de publieke en arbeidsgezondheid heb je in projecten vaak een coördinerende en sturende rol. Maar het is niet altijd eenvoudig om iedereen mee te krijgen in het belang van het oplossen van een bepaald gezondheidsprobleem, of het onder de aandacht brengen van een bepaalde product of dienst. Steun en draagvlak creëren gaat nu eenmaal niet vanzelf in het complexe werkveld van de publieke gezondheidszorg. Om deze complexiteit hanteerbaar te maken en sneller en makkelijker je doelen te realiseren is het handig als je werkt en denkt in termen van krachtenvelden.

In deze praktische module leer je denken en kijken in termen van belanghebbenden bij jouw vraagstuk, hun rollen, belangen, maar ook hun mening en houding en de kwaliteit van de werkrelatie die jij met hen hebt. Door je op deze wijze te verplaatsen in sleutelpersonen wordt het makkelijker om inhoud en proces aan elkaar te verbinden. Je leert meervoudig te kijken, waardoor je andere dingen gaat zien en andere oplossingsrichtingen zich openen.

Vervolgens leer je deze analyse vertalen naar de praktijk en ga je met je eigen vraagstuk aan de slag. Je ontwikkelt een strategie om in gesprek te gaan met de belangrijkste actoren in jouw krachtenveld, waardoor je samen een stap dichterbij het realiseren van het doel komt.

Na afloop van deze module

  • heb je inzicht in het hoe, wat en waarom van het maken van een krachtenveld.
  • heb je een methode in handen waarmee je voor elk vraagstuk dat je niet alleen kunt oplossen (elk doel waar je, bij het realiseren ervan afhankelijk bent van meerdere spelers) je krachtenveld in beeld kunt brengen.
  • heb je een overzicht van alle cruciale belanghebbende actoren die een wezenlijke rol kunnen spelen in het krachtenveld van je eigen casus
  • en krijg je inzicht in hun rollen, belangen, hun relatie tot jou en de mate van invloed die zij hebben op het realiseren van jouw doel.
  • heb je je krachtenveld geanalyseerd en een oplossingsrichting bedacht  om een stap dichterbij het realiseren van je doel te komen.
  • heb je een aanpak voor strategische gespreksvoering gekregen en hiermee geoefend.
  • heb je inzicht in je eigen voorkeursstijl om om te gaan met belangentegenstellingen.

Voor wie

Professionals in de publieke gezondheid en arbodienstverlening.

Docent

Drs. Myriam (M.S.) Gijsbers-van Pesch.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module, die eerder onder de titel Krachtenveldanalyse: maak strategisch gebruik van je netwerk werd aangeboden, met een 8,5.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Horen en gehoord worden: een verkenning van gehoorstoornissen door omgevingsgeluid

Datum: 12 sep '23

In het kort

Dit onderdeel is een medische toepassing van het onderwijs over gezondheidseffecten van geluid. Wat zo vanzelfsprekend lijkt, is dat zeker niet. Een luisterend oor kunnen bieden. Gehoord worden. Binnen de gezondheidszorg is het gesprek met de patiënten de manier waarop informatie en kennis gedeeld worden. Echter, het gehoor kan in deze een beperking zijn die niet bewust opgemerkt wordt.

Wat je leert

Je kunt dit onderwijs volgen als bij- of nascholing. Dit onderwijs is ook een onderdeel van de opleiding arts medische milieukunde (1e fase M+G).

Centraal staat de klinische presentatie, beoordeling en aanpak van klachten van het gehoor en aanpalende organen die toegeschreven worden aan omgevingsgeluid. Aan de hand van een aantal casussen krijg je een beeld van de klinische benaderingswijze binnen de audiologische revalidatie

Na afloop van deze module:

Kun je een beeld vormen van de klinische presentatie en aanpak van klachten over het gehoor en wat een audiologisch centrum hierin kan betekenen. Hiermee heb je een basis om burgers en beleidsmakers te informeren over dit type meldingen in de publieke gezondheid.

Voor wie

Je bent verpleegkundige medische milieukunde, adviseur medische milieukunde of arts medische milieukunde met beperkte ervaring in de beoordeling van gehoorproblematiek. Je bent beginner en hebt weinig tot geen ervaring met de advisering over (milieugerelateerde) gehoorproblematiek.

Docent

Ir. DJWM (Dyon) Scheijen, klinisch fysicus – audioloog. Adelante, Hoensbroek.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Motiverende gespreksvoering in de SOA- en HIV-bestrijding

Datum: 25 aug '23

In het kort

Werk je als arts of verpleegkundig specialist op een Centrum seksuele gezondheid (CSG) van een GGD in de soa- en of seksualiteitshulpverlening en wil je leren hoe je je cliënten ondersteunt bij gedragsverandering met behulp van het Soaaids Gespreksmodel? Volg dan deze module Motiverende gespreksvoering in de soa- en hivbestrijding.

Wat je leert

Motiverende gespreksvoering (of MGV, Motivational Interviewing, MI) is een gespreksstijl, die steeds vaker wordt gebruikt binnen de hulpverlening. Sinds een aantal jaren wordt MGV gebruikt binnen de soa- en hiv-bestrijding. MGV gaat uit van motivatie als belangrijkste kracht achter gedragsverandering. MGV bestaat uit een combinatie van bestaande modellen en therapieën met een klantgerichte, directieve manier van counseling. De grondleggers van MGV (Miller en Rollnick) beschouwen verandering als een natuurlijk proces dat verschillende fasen kent. Ambivalentie is daarbij de sleutelfase. Soa Aids Nederland heeft het Soaaids Gespreksmodel ontwikkeld. Dit raamwerk biedt structuur tijdens het consult seksuele gezondheid. Tijdens deze drie lesdagen maak je kennis met het Soaaids Gespreksmodel en de Motiverende gespreksstijl. Kenmerkend aan deze manier van counselen is dat er rekening wordt gehouden met de specifieke wensen en behoeftes van de cliënt, het zogenaamde ‘counselen op maat’.

Ter voorbereiding op deze module doorloop je de e-learning Motiverende gespreksvoering binnen het consult seksuele gezondheid en maak je enkele opdrachten.

Deze module is een onderdeel van het Opleidingstraject arts en verpleegkundig specialist seksuele gezondheid. Je volgt de module samen met deelnemers van de module Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen.

Na het succesvol afronden van deze driedaagse training:

  • heb je geoefend met het toepassen van de vaardigheden: open vragen stellen, reflecteren, bevestigen, samenvatten, verandertaal ontlokken.
  • kun je het Soaaids Gespreksmodel beschrijven en hierbij de relatie leggen tussen cliënt risicoprofielen en de processen waaruit counseling volgens motiverende gespreksvoering bestaat.
  • kun je aangeven wat je sterke en zwakke punten zijn bij het toepassen van motiverende gespreksvoering.
  • ben je in staat je aanpak af te stemmen (binnen de mogelijkheden van de setting) op de wensen en behoeftes van de cliënt.
  • heb je theoretische kennis van motivatie, wrijving en behoud en veranderprocessen.
  • kun je de cliënt actief en verantwoordelijk maken ten aanzien van zijn eigen gedragsveranderingen.
  • kun je veranderingsprocessen in gang zetten.
  • kun je vaardigheden inzetten tijdens de verschillende processen van counseling.
  • kun je op een adequate wijze omgaan met wrijving en behoud en dit vertalen naar nieuwe mogelijkheden tot exploreren en samenwerken.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • Thijs Biemans, trainer motiverende gespreksvoering Soa Aids Nederland.
  • Mariëtte Hamers, trainer motiverende gespreksvoering Soa Aids Nederland.

Voor wie

Artsen en verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn op een Centrum seksuele gezondheid van de GGD. Deze module is ook interessant voor andere artsen en verpleegkundig specialisten die in hun werk te maken hebben met soa-bestrijding en seksualiteitshulpverlening. Zij werken bijvoorbeeld binnen defensie, de JGZ, een penitentiaire inrichting of een commerciële soa-kliniek.

Verpleegkundigen volgen deze module als onderdeel van de module Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen. De driedaagse training Motiverende gespreksvoering in de soa- en hiv-bestrijding is een geïntegreerd onderdeel van die module. Het is in principe niet mogelijk om je als verpleegkundige apart voor deze MGV-training in te schrijven.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze module vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan de module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Toelatingseisen

  • BIG-registratie als basisarts.
  • BIG-registratie als verpleegkundig specialist.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Chronische ziekten en voeding

Datum: 14 jul '23

In het kort

Ongezonde voeding levert een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van chronische ziekten. Voeding is echter niet alleen het probleem, maar vaak ook een oplossing. Verdiep je in de kracht van voeding als veroorzaker én als medicijn voor chronische ziekten als diabetes, kanker en obesitas en volg deze module Chronische ziekten en voeding.

Wat je leert

Tijdens deze module neemt docent prof. dr. Hanno Pijl je mee in de laatste medisch-wetenschappelijke studies over de impact van voeding op het beloop van chronische ziekten: de succesverhalen, maar ook de missers. Hij legt uit hoe slechte eetgewoonten bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten en ook hoe gezonde voeding het lichamelijk weer helpt te herstellen. Hanno deelt zijn ervaringen uit de spreekkamer en geeft enkele tips and tricks om het gesprek aan te gaan met de patiënt.

Na afloop van deze module kan je

  • beschrijven hoe een ongezond eetpatroon kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals diabetes, obesitas en kanker.
  • uitleggen welke rol voeding kan spelen in het voorkómen en behandelen van chronische aandoeningen.
  • een aantal voedselgerelateerde interventiestrategieën benoemen die succesvol worden ingezet om chronische aandoeningen te behandelen.
  • enkele tips and tricks inzetten om spreekkamergesprekken te voeren over voeding.
  • doorverwijsmogelijkheden benoemen voor chronisch zieke patiënten die voedingsgerelateerde interventies willen inzetten.

Voor wie

Voor alle medische professionals die geïnteresseerd zijn in voeding. In het bijzonder: bedrijfsartsen, huisartsen, arboverpleegkundigen, praktijkondersteuners bedrijfsarts, artsen beleid & advies, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen.

Toelatingseis

Hbo denk- en werkniveau.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door prof. dr. Hanno Pijl, hoogleraar in diabetologie en internist-endocrinoloog bij het departement Interne Geneeskunde van het LUMC. Hanno Pijl is een bevlogen docent en veelgevraagd spreker op congressen.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Training praktijkbegeleider verpleegkundige M+G

Datum: 11 mei '23

In het kort

Als praktijkbegeleider heb je een cruciale rol in de opleiding van een verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid in opleiding. Het is jouw taak om het zelfstandig en professioneel handelen van de professional te optimaliseren.

Leren met en van elkaar. Dat is een belangrijk uitgangspunt van deze scholing voor praktijkopleiders/werkbegeleiders. In de training maken we steeds een verbinding tussen: het werk, de theorie en de criteria waaraan je als opleider moet voldoen. In deze training willen we je in korte tijd zo goed mogelijk vertrouwd maken met jouw taak als praktijkbegeleider. Het is een soort Eerste Hulp Bij Opleiden.

Wat je leert

Zet mensen in hun kracht

Wat komt er eigenlijk kijken bij het opleidersschap? Je ontdekt het op deze dag. We gaan in op het kader, de regels, de opleidingen en ontwikkelingen. Je hoort hoe de opleiding Verpleegkundige M+G is opgebouwd en welke rol je als praktijkbegeleider inneemt.

Daarnaast maak je kennis met de verschillende doelen en vormen van toetsing. Wat is jouw rol als opleider hierbij en hoe bepaal je het niveau van de verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid in opleiding?

De basis van opleiden begint bij het startgesprek en leerklimaat. Tijdens de eerste dag leer je ook hoe je een goed startgesprek voert, hoe dit bijdraagt aan een goed leerklimaat en wat jij als opleider kunt doen om het leerklimaat op zowel organisatieniveau als face to face niveau te beïnvloeden. Daarnaast heb je als opleider altijd invloed op je verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid in opleiding. Welke invloed de juiste is, hangt af van de situatie en uiteraard ook van jou als opleider.

Op de tweede dag zoomen we in op coachingsvaardigheden. Het doel is om te leren hoe je de effectiviteit van de professionals kunt vergroten. Met andere woorden: hoe je mensen in hun kracht zet, zodat ze het maximale uit zichzelf kunnen halen.

Op dag 2 leer je ook over feedback en sturing. Het klinkt zo eenvoudig. We vinden het allemaal heel belangrijk. We kennen de verschillende methoden en stappen. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om feedback te geven. We besteden onder andere aandacht aan het verschil tussen sturing en feedback, en we oefenen met het geven van positieve en constructieve feedback.

Na afloop van de training kun je:

  • beschrijven hoe de opleiding tot verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid eruit ziet en wat jouw rol als praktijkbegeleider is.
  • adequaat een startgesprek voeren en daarbij verschillende gesprekstechnieken gebruiken.
  • een individueel opleidingsplan opstellen, bijstellen en vertalen naar passende leeractiviteiten in de praktijk.
  • een goed leerklimaat creëren in de organisatie.
  • verschillende praktijktoetsen beschrijven en inzetten in de praktijk.
  • de ontwikkeling en het niveau van de verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid in opleiding beoordelen
  • een aantal coachtechnieken gebruiken om in gesprekken met je verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid vaker je gewenste resultaat te bereiken.
  • adequaat constructieve en narratieve feedback geven en ontvangen.

Voor wie

Voor (beoogde) praktijkbegeleiders van verpleegkundigen Maatschappij + Gezondheid in opleiding.

Let op: er zijn gelden beschikbaar vanuit het VIP-programma (Versterking Infectieziektebestrijding Pandemische paraatheid GGD’en) voor het volgen van deze scholing. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, dan dien je dit bij inschrijving kenbaar te maken bij de opmerkingen. Dan sturen we je gegevens door naar de GGD GHOR zodat zij op de hoogte zijn van je aanspraak hierop. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van het budget voor de scholing voor praktijkopleiders via GGD GHOR Nederland. Voor meer informatie stuur een mail naar versterkingizb@ggdghor.nl.

Docenten

De docenten zijn experts op het gebied van leerklimaat, coaching en feedback geven.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Gezondheidsrisico’s van elektromagnetische velden en straling

Datum: 2 mei '23

In het kort

Burgers en beleidsmakers hebben vaak vragen over gezondheidsrisico’s van antennes en andere bronnen van elektromagnetische velden en straling. Als adviseur milieu & gezondheid heb je kennis nodig van de wetenschappelijke stand van zaken hieromtrent.

Wat je leert

Waar en hoe word je blootgesteld aan elektromagnetische velden en straling? Bekende bronnen zijn mobiele telefonie en hoogspanningslijnen, maar ook over wifi maken mensen zich nogal eens zorgen voor hun gezondheid. Wat is bekend over gezondheidsrisico’s van deze relatief nieuwe technieken en hoe ga je om met onzekerheden in onderzoek bij de beoordeling van gezondheidsrisico’s in de praktijk? We besteden aandacht aan het voorzorgsprincipe. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt ingegaan op het soort vragen dat de GGD krijgt.

Ter voorbereiding neem je één casus over elektromagnetische velden of straling en gezondheid mee ter bespreking.
Vooraf bekijk je de website van het Kennisplatvorm Elektromagnetische velden (EMV).

Na afloop van deze module:

  • ben je bekend met het begrip elektromagnetische velden in brede zin, de bronnen in de leefomgeving en de relevantie voor de gezondheid.
  • ken je de basisprincipes van beoordeling van gezondheidsrisico’s. V
  • ken je mogelijkheden om blootstelling aan elektromagnetische velden en straling te beperken.
  • heb je geoefend aan de hand van casuïstiek om in de praktijk gezondheidsrisico’s te beoordelen en hierover te adviseren aan burgers en gemeentes.

Voor wie

Voor de verpleegkundige medische milieukunde, adviseur medische milieukunde en de arts medische milieukunde met beperkte ervaring in de advisering bij elektromagnetische velden en de beoordeling van elektromagnetische velden als gezondheidsrisico.

Docent

De heer Dr.ir. R.T. (Rob) van Strien, adviseur milieu en gezondheid, afdeling Leefomgeving, GGD Amsterdam.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 9,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Omgaan met onverklaarbare lichamelijke klachten

Datum: 2 mei '23

In het kort

Onverklaarbare lichamelijke klachten komen regelmatig bij medewerkers medische milieukunde als mensen vermoeden dat er een hun klachten te wijten zijn aan milieufactoren. Dit kan vaak niet aannemelijk gemaakt worden. Dit maakt het nogal eens lastig om mee om te gaan. Hoe blijf je professioneel in gesprek? Je leert het in deze praktische module Omgaan met onverklaarbare lichamelijke klachten.

Wat je leert

Professionals zijn geneigd oplossingsgericht te werk te gaan. Methodiek: een analyse van het probleem, het stellen van een diagnose, de formulering van beleid. Maar voor sommige problemen wordt de oorzaak niet eens gevonden. In deze workshop neem je je eigen valkuilen als hulpverlener onder de loep en krijg je handvatten om in gesprek te blijven in situaties waarin gezondheidsklachten niet of onvoldoende objectiveerbaar worden toegeschreven aan milieufactoren.

Voorbereiding

Bereid een casus voor uit je praktijkperiode bij de GGD waarin je je als professional voor een dergelijk moeilijk oplosbaar probleem gesteld voelde. Schrijf hiervan uit voor de bijeenkomst: de gebeurtenis, je gedachten en je emoties daarbij). De schrijfopdracht behoeft niet te worden ingeleverd; we gaan het aldus verkregen materiaal – wat gebeurde er? Wat dacht ik? Wat voelde ik? –samen bespreken.

Na afloop van deze workshop …

herken je situaties waarin onverklaarbare gezondheidsklachten een rol kunnen spelen en heb je een start gemaakt met professionele gespreksvoering hierover.

Voor wie

Verpleegkundigen, adviseurs en artsen die in hun werk te maken hebben met vragen over gezondheidsklachten die toegeschreven worden aan factoren in de leefomgeving (bijvoorbeeld laagfrequent geluid, antennes).

Toelatingseis

Dit onderwijs is geschikt voor medewerkers die in hun werk een aantal maal de situatie zijn tegengekomen van blijvende lichamelijke klachten die ten ontrechte worden toegeschreven aan het milieu.

Docent

Dhr. Dr. L.W.J (Wim) Labree, gezondheidswetenschapper en psycholoog. Huisartsgeneeskunde, UMCG.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen

Datum: 20 dec '22

Nieuwjaarsgeschenk

Speciaal voor deelnemers, alumni, medewerkers en relaties organiseert de NSPOH op 10 januari 2023 een gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen ter ere van het twintig jarig bestaan van de NSPOH. In twintig jaar tijd is er ontzettend veel veranderd op de werkvloer. Van fulltime naar parttime werken, van diversiteit naar inclusiviteit, van een profit en power mentaliteit naar purpose en pleasure. De creatieve, innovatieve en frisse blik van jong zorgt samen met de kennis, kunde en ervaring van de oudere garde dat je bij de tijd kan blijven en je zelf kan blijven vernieuwen. Met haar flair, speelsheid en humor neemt Kim je moeiteloos mee in haar verhaal. Het wordt interactieve sessie waarin ze jullie meeneemt in de wereld van verschillende generaties en de mogelijkheden om elkaar te versterken. Wees erbij.

Inschrijving

Klik op inschrijven om je op te geven voor dit webinar. Ben je al bekend bij ons? Dan kan je inloggen met je bestaande account. Nieuwe deelnemer? Dan kun je een nieuwe account aanmaken (let op dat je het hele inschrijfproces doorloopt). Je ontvangt een bevestigingsmail van je inschrijving.

De zoomlink en toegang tot het webinar vind je in jouw agenda van MijnNSPOH.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Schrijf je in!

Veel plezier met je nieuwjaarsgeschenk!

Informatiebijeenkomst leergang Toekomstgerichte publieke gezondheid

Datum: 6 mei '22

De inschrijving is geopend voor de tweede editie van de leergang Toekomstgerichte publieke gezondheid.

Versterk je rol in de publieke gezondheidszorg en maak complexe problemen hanteerbaar

Kijk jij als ambitieuze GGD-professional, beleidsadviseur, kwartiermaker of projectleider vooruit en lever je graag een bijdrage aan een toekomstgerichte public health, het liefst samen met anderen? Worstel je soms met de complexiteit van de problemen die spelen en zou je willen leren hoe je deze wicked problems nog beter kunt aanpakken? Wil jij graag uitgedaagd en verleid worden om anders te denken? Vind je het leuk om je eigen expertise te delen?

Dan is de zevendaagse opleiding Toekomstgerichte publieke gezondheid iets voor jou.

Gratis informatiebijeenkomst

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt voordat je besluit je aan te melden. Daarom organiseren we deze online informatiebijeenkomst.  We vertellen meer over de inhoud van de leergang en vervolgens is er ruim tijd om vragen te stellen. Mocht deze datum niet uitkomen, dan kun je ook individueel een afspraak maken met ons.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Voor wie

Als ambitieuze professional, beleidsadviseur of projectleider in de publieke gezondheid wil je graag uitgedaagd en verleid worden om anders te denken. Je vindt het leuk om je eigen expertise te delen. Je kijkt vooruit en levert graag een bijdrage aan een toekomstbestendige public health, het liefst samen met anderen.

Hoe meld je je aan?

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via de inschrijfknop rechts of door een mail te sturen naar w.smelik@nspoh.nl.

De bijeenkomst vindt plaats via Zoom. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en de Zoom-link per mail.

Je mag ons natuurlijk ook mailen:

Wij hopen je te zien! Meld je aan!

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Themadag

Datum: 4 mrt '22

In het kort

We worden gemiddeld steeds ouder en de zorg wordt steeds intensiever en kostbaarder. Maar de groei van de zorg heeft een grens en daar lopen wij als zorgprofessionals nu tegenaan. Dat werd tijdens de Coronapandemie glashelder. Een manier om de zorgvraag in te dammen is om met preventie meer gezondheidswinst te behalen. En daarmee gezonder oud te worden en gezond ouder te zijn.

Daarom heeft VWS in 2022 het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gelanceerd met veel aandacht voor vitaliteit. Ook is in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) uit 2022 veel nadruk op preventie en is in 2023 van en voor gemeenten, GGD’en en zorgverzekeraars het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) gesloten met VWS. Deze beleidskaders vormen het uitgangspunt van deze midwinterdag.

Het wordt een levendige dag waarin we bespreken hoe we de kansen van WOZO, IZA en GALA kunnen benutten om de preventieve ouderenzorg beter te maken en zo de midwinterblues te verjagen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wat betekenen de demografische, medische en systemische ontwikkelingen voor jou als professional in de zorg?

Tijdens de Midwinterdag ligt het accent op de doelgroep ouderen en de professionals, wíj moeten immers samen de gewenste veranderingen realiseren. We leren van wat er al gebeurt aan preventieve ouderengezondheidszorg. We gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om dwars door de lijnen van de zorg en gemeenten samen te werken en daarbij laten we ons begeleiden door de wijsheid van de oudere zelf.

Kan de bedrijfsarts er mede voor zorgen dat werknemers fysiek en mentaal gezonder naar de 67 gaan? Kunnen milieukundigen de woonomgeving leefbaarder maken voor 80+? En wat kunnen huisartsen, ouderengeneeskundigen, jeugdartsen en diverse verpleegkundigen van elkaar leren als het gaat om gezonder ouder worden?

De toekomst van de zorg ligt in passend aanbod. Niet het specialisme staat centraal, niet de specifieke ziekte, maar het brede perspectief van gezondheid. Dat begint al bij het voorkómen van gezondheidsproblemen, bij preventie. En door samen met de betrokkenen meerwaarde te creëren. Deze dag biedt inzicht in de mogelijkheden en geeft je de kans om ook andere professionals rond ouderengezondheid te leren kennen.

Centraal staat wat de demografische, medische en systemische ontwikkelingen betekenen voor jou als professional in de zorg. Ga met top-sprekers in gesprek in break-out rooms en laat je verrassen op deze interactieve en leerzame dag.

Aan bod komt onder andere:

  • Ouder-worden bekeken vanuit oudere-zijn, door Machteld Huber.
  • De wisselwerking tussen brein en lichaam bij dementiepreventie, door Sebastian Köhler.
  • Ouderen zijn net gewone mensen, de breedte van ouderengezondheidszorg bij de GGD, door Britt Kos.

Voor wie

De Midwinterdag is een online studiedag, zodat je deze dag – ongeacht weer en wind – kunt volgen.

Aan de Midwinterdag kun je deelnemen als arts M+G (in opleiding), Master Public Health (in opleiding), huisarts (in opleiding), ouderengeneeskundige (in opleiding), verpleegkundige (bijvoorbeeld werkzaam in de wijkverpleging, JGZ of AGZ), praktijkondersteuner huisarts (POH), praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB), staf-/beleidsmedewerker in thuiszorg, ziekenhuis, ouderenzorg en gemeente. Dus vraag vooral je ketenpartners om zich in te schrijven!

Ben je aios of verpleegkundige in opleiding bij de NSPOH? Dan kun je de Midwinterdag als keuze-onderwijs volgen. Als je deelneemt aan de module Publieke gezondheidszorg: kansen en effectiviteit van preventie is de dag onderdeel van je onderwijs.

Praktische informatie

De inschrijfroute voor de workshops volgt binnenkort.

Verzeker jezelf van een plek en schrijf je in voor de Midwinterdag “gezond(er) oud(er)” worden! Heb je vragen? Mail dan naar midwinterdag@nspoh.nl.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.