030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Hoe ervaren hoogbegaafden het contact met de verzekeringsarts?

Datum: 21 jun '23

Het beeld dat veel mensen hebben over hoogbegaafden – extreem slim, hoogopgeleid, sociaal en sportief onhandig, arrogant en succesvol – klopt vaak niet. Niet alle hoogbegaafden zijn mensen die goed functioneren of hoogopgeleid zijn. Enkele professionals die met hoogbegaafden werken, schatten dat ongeveer een derde goed functioneert, een derde matig en een derde slecht. Er zijn veel hoogbegaafden die niet hoger opgeleid zijn en/of steeds weer vastlopen in hun werk. Bij arbeidsongeschiktheid kan hoogbegaafdheid echter ook een rol spelen.

Onbekend maakt ongezien

Tijdens haar medische vervolgopleiding tot verzekeringsarts bij de NSPOH onderzocht Anne van Overbeek, verzekeringsarts bij Lechnerconsult, hoe hoogbegaafden het contact met de (verzekerings)arts en diens kennis van hoogbegaafdheid ervaren. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat er gestructureerd onderzoek gedaan is naar de ervaringen van hoogbegaafden bij ziektewet en WIA-beoordelingen.

Uit het onderzoek blijkt dat de impact van hoogbegaafdheid volgens de deelnemers over het algemeen wordt onderschat. Vanwege het ervaren tekort aan kennis willen de onderzoekers bijdragen aan de kennis onder (verzekerings-)artsen over hoogbegaafdheid. Ook zou er binnen beoordeling en begeleiding ruimte moeten zijn om hoogbegaafdheid mee te wegen.

Meer weten?

Over haar onderzoek dat Anne van Overbeek samen met Patricia van Casteren, psycholoog arbeid & gezondheid bij Ascender en science practitioner bij Tranzo, Tilburg University, uitvoerde, verscheen een artikel in TBV. Klik op de onderstaande titel en download de complete pdf.

De link naar het artikel is met toestemming van de uitgever.

Meer weten over de opleiding? Klik op Opleiding verzekeringsarts.

Publicaties in vakmedia

Voor een overzicht van publicaties van onderzoeken in vakmedia klik je op Publicaties wetenschappelijk onderzoek NSPOH opleidingen.