030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Leren van de buren in België Print

In het kort

Belgen en Nederlanders hebben dezelfde roots. Maar er zijn ook grote verschillen, bijvoorbeeld in gewoonten en denkwijzen. Die leiden tot andere wetten en regels. Wil jij met onze zuiderburen reflecteren op het werk van de bedrijfsgeneeskundige of verzekeringsarts? Op de arbowetgeving, de ziektekostenverzekering en de rol van de huisarts? Wil jij van elkaar leren? Doe dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Verschillen en overeenkomsten in de sociale geneeskunde

Deze module is een (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleidingen Bedrijfsgeneeskunde en Verzekeringsgeneeskunde. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Tijdens deze module bespreken we de taken en positie van arbeidsgeneeskundigen, bedrijfsgeneeskundigen en verzekeringsgeneeskundigen in België. Daarnaast komen de rol van de huisarts en de organisatie van de gezondheidsverzekering aan bod. Ook bezoek je een arbodienst. Zo kun je ter plekke ervaren hoe de organisatie en aanpak is vormgegeven. Aan de hand van casuïstiek vergelijk je de invulling van de sociale geneeskunde van België met die van Nederland. Wij reiken je de casuïstiek aan, maar die kun je ook zelf inbrengen. Naast het bezoek aan de arbodienst is er tijd voor een stadswandeling.

Het programma bestaat uit interactieve lezingen en discussies. Daarin word je uitgenodigd om vragen te stellen en standpunten te bespreken.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • ben je bekend met de inrichting en uitvoering van arbowetgeving, zorgverzekering en regelgeving sociale zekerheid in België.
  • heb je inzicht in de rol en positie van de Belgische verzekeringsarts en bedrijfsarts.
  • ken je de verschillen en overeenkomsten bij het begeleiden en beoordelen van arbeidsongeschikte werknemers.
  • ken je de verschillen en overeenkomsten in de aanpak van verzuim en re-integratie.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:

  • Marc Du Bois, medisch directeur van Christelijke Mutualiteit te Brussel
  • Prof. dr. L. Godderis, afdeling arbeids- en verzekeringsgeneeskunde KU Leuven
  • Dr. S. Bulterys, bedrijfsarts, algemeen directeur IDEWE

Voor wie

Bedrijfs- en verzekeringsartsen. De module is ook interessant voor huisartsen, medisch adviseurs, bedrijfsmaatschappelijk werkers en andere arboprofessionals.

Ervaringen

Uitspraak van een deelnemende bedrijfsarts aan een eerdere uitvoering van deze module: “Goed verzorgde module, met boeiende sprekers!”
100% van de deelnemers aan een eerdere uitvoering van deze module zou hem aanbevelen aan anderen.

Score in eerdere evaluatie: in 2023 kreeg deze module van de deelnemers een 8,6.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.