030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Infectieziekten: van cel tot melding Print

In het kort

Maak kennis met de keten van infectieziektebestrijding: van besmetting en verspreiding tot en met contactonderzoek en surveillance. Praktische verdiepingsmodule voor verpleegkundigen.

Wat je leert

Maak kennis met de keten van infectieziektebestrijding

Deze module is onderdeel van de opleiding verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid – algemene gezondheidszorg en wordt op dit moment niet aangeboden als bij- en nascholing.

Als AGZ-verpleegkundige werk je aan het voorkómen, bestrijden en de curatie van infectieziekten: soa, tbc of andere infectieziekten. Hierbij is kennis nodig over het ontstaan, de diagnose en de monitoring van infectieziekten.

In vier dagen krijg je kennis over de celbiologie en microbiologie, de transmissieketen en de systematiek van infectieziektebestrijding en meldingsplicht, de bron- en contactopsporing tot en met de surveillance en de immunologie.

Je verdiept je in een infectieziekte, zoekt hierover actuele informatie en draagt deze laatste dag over aan de andere deelnemers middels een presentatie.

Werkwijze:

  • interactieve lezingen worden afgewisseld discussies en reflecties.
  • de module wordt afgerond met een module opdracht/presentatie.

Na afloop van deze module:

  • ken je de basisbegrippen van de microbiologie, celbiologie en immunologie, nodig om te begrijpen hoe ziekteverwekkers in het lichaam infectieziekten veroorzaken.
  • ken je de classificatiesystematiek van infectieziekten.
  • weet je hoe surveillance en monitoring van infectieziekten is georganiseerd.
  • ken je de werkwijze en achtergronden van de diagnostiek van infectieziekten.
  • ken je de transmissieketen van infectieziekteverspreiding, alsmede de systematiek van het beoordelen van een signaal.
  • weet je hoe in Nederland de bron- en contactopsporing van infectieziekten is georganiseerd.
  • heb je je voor één infectieziekte verder verdiept in bovenstaande onderwerpen.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door deskundige en ervaren docenten uit het werkveld (verpleegkundige M&G, arts M&G, surveillance en beleidsmedewerkers LCI/RIVM).

Voor wie

Voor verpleegkundigen (hbo of vergelijkbaar niveau) die werkzaam zijn bij GGD, zorginstelling of kennisinstituut en zich verder willen specialiseren in het complexe werkveld van de AGZ.

Toelatingseisen

Verpleegkundige met hbo-v opleiding.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,8.

Voor nieuwsitem over presentaties van deelnemers in januari 2019 klik op Innovatieve ideeën in de infectieziektebestrijding en publieksvoorlichting.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.