030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Beïnvloeden van gezondheidsgedrag Print

In het kort

Werk je als verpleegkundige, gezondheidsbevorderaar of preventiemedewerker en wil je leren hoe je gezondheidsgedrag beïnvloedt en verandert? En hoe je met jouw gezondheidsboodschap optimaal aansluit bij de beleving van jongeren en volwassenen? Wil je daarbij niet alleen gebruikmaken van theorieën over gedragsverandering, maar ook van actuele inzichten over interventies en benaderingstechnieken? Doe dan deze driedaagse module.

Wat je leert

Interventies en benaderingstechnieken om gezondheidsgedrag te beïnvloeden

Deze basismodule is onderdeel van de opleiding Jeugdverpleegkundige maatschappij & gezondheid en de opleiding Verpleegkundige M&G, profiel AGZ. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.
In deze driedaagse module leer je de meest recente modellen en concepten kennen waarmee je gedrag kunt beïnvloeden en veranderen. Bovendien leer je hoe je die kunt gebruiken in de wijk of in de spreekkamer. Ook de principes van social marketing, motiverende gespreksvoering en health counseling komen aan bod. Je leert hoe je aansluit bij de beleving van je cliënt en hem of haar stimuleert om gezonder te leven. Of het nu gaat om persoonlijke begeleiding in het veranderen van gezondheidsgedrag, beïnvloeding van groepen mensen (lokaal, wijk of regio) of om strategieën waarmee je op landelijk niveau het gezondheidsbewustzijn kunt verbeteren.
Tijdens deze module wisselen we interactieve lezingen af met veel oefeningen, discussies en reflecties. Je maakt een plan voor een gezondheid bevorderende activiteit, zoals een voorlichtingsbijeenkomst, een training of een filmpje.

Na afloop van deze driedaagse module:

  • ken je de meest recente modellen, concepten en strategieën om gezondheidsgedrag te beïnvloeden.
  • weet je welke interventie in welk geval het beste is en waarom.
  • heb je inzicht in verschillende benaderingstechnieken, afhankelijk van de doelgroep.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:

  • drs. Frans Vlek, senior trainer/coach NSPOH
  • drs. Evi Vermeer, procesbegeleider, teamcoach en trainer NSPOH.
  • drs. Julie Huibregtsen, Huibregtsen sociale marketing

Voor wie

Je bent jeugdverpleegkundige, verpleegkundige infectieziektebestrijding, tuberculosebestrijding, Soa-Sense, reizigersadvisering of OGGZ of wijkverpleegkundige. Of je bent werkzaam als gezondheidsbevorderaar of preventiemedewerker of als andere professional bij een organisatie in de publieke gezondheid. En je wilt meer leren over het beïnvloeden en veranderen van gedrag.

Toelatingseisen

Hbo verpleegkundige of werkzaam op vergelijkbaar niveau.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,3.

Uitspraken van deelnemers aan een eerdere uitvoering van deze module:

  • “Ik zou graag nog meer les hierover hebben gehad, ik vind dit onderwerp namelijk ontzettend belangrijk voor de dagelijkse praktijk.”
  • “Alle drie de lesdagen waren informatief, leerzaam, uitdagend. Dus van mij mag alles blijven.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.