030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Met ZonMw-subsidie: Training aanpak mensen met verward gedrag

Datum: 25 mrt '19

Heb jij als gemeenteambtenaar te maken met mensen met verward gedrag? Wist je dat je met subsidie van ZonMw bijna kosteloos kunt deelnemen aan de module Mensen met verward gedrag in hun context of Cultuursensitief werken in de praktijk? Je leert werken met cultuurverschillen of werk actief aan een samenwerking gericht op resultaat voor de cliënt. Waarmee is jouw team het meest geholpen?

Mensen met verward gedrag

Sandra (38 jaar) heeft al vaker een psychose doorgemaakt. In een persoonlijk verhaal vertelt ze hoe ze dat beleefde. ‘Ik voelde angst en eenzaamheid, terwijl ik me agressief aan het uiten was.’ Haar partner zag dat het foute boel was en schakelde GGZ in. Tijdens Sandra’s crisistijd had ze veel aan de vrienden en familie die haar niet in de steek lieten. Achteraf gezien had het haar geholpen als organisaties beter zouden communiceren en de zorg voor mensen zoals zij onderling goed zouden verdelen.

Verward gedrag komt voor in verschillende vormen en heeft diverse oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een demente oudere man met blote voeten op straat of een agressieve vrouw in de supermarkt die duidelijk onder invloed is van drugs. Dit soort controleverlies is vaak het gevolg van problemen in de persoonlijk leefsfeer in combinatie met een beperking of aandoening.

Verschillende professionals zetten zich in om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen en de hulp te bieden die zij nodig hebben. Dat zijn bijvoorbeeld maatschappelijk werkers, wijkverpleegkundigen, de politie, WMO-consulenten en de forensisch arts. Uit recent onderzoek blijkt dat veel professionals moeite hebben met goede ondersteuning bieden aan mensen met verward gedrag.

Bijna kosteloos

Speciaal voor die professionals biedt ZonMw subsidiemogelijkheden voor trainingen die bijdragen aan een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. Het trainingsbudget kan oplopen tot €100.000 per gemeente. Vraag voor oktober 2020 subsidie aan via de website van ZonMw.

Wie interesse heeft in een op maat gemaakt scholingsprogramma, kan kiezen uit een menukaart met daarin het trainingsaanbod. Samen beter worden in de preventie en begeleiding van mensen met verward gedrag kan vanaf voorjaar 2019 ook onder begeleiding van de NSPOH. Professionals kunnen kiezen uit twee modulen.

  1. Werk jij bij een gemeente, GGD, de politie, ggz of verzekeraar en heb je daar wel eens te maken met mensen met verward gedrag? Dan weet je hoe cultuurverschillen de zorg voor deze mensen kunnen beïnvloeden. Wil je hier meer over weten? En leren hoe je cultuursensitief werkt? Volg dan de module Cultuursensitief werken in de praktijk. De training duurt 3 of 6 uur, afhankelijk van de specifieke leervragen en de wens om al dan niet te werken met een trainingsacteur. Meer weten? Klik op Cultuursensitief werken in de praktijk.
  2. Kom je in je werk als maatschappelijk-/ sociaal-/ werkzijnswerker, WMO-consulent, opbouwwerker, wijkverpleegkundige of forensisch arts in aanraking met personen met verward gedrag? In de incompany module Mensen met verward gedrag in hun context werken we met vraagstukken uit de praktijk. Je leert integraal  denken en handelen in de context van personen met verward gedrag. Aan de hand van casuïstiek, interactieve presentaties, discussie en oefeningen leer je vraagstukken analyseren en breder kijken dan het eigen vakgebied. Dit vraagt een actieve verkenning van de relevante context, zowel de oorzakelijke context als de context die een rol speelt in het al dan niet realiseren van een oplossing. Meer weten? Klik op Mensen met verward gedrag in hun context’.

Meer informatie

Heb je een vraag over één van deze modulen? Neem contact op via incompany@nspoh.nl.