030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Mensen met verward gedrag in hun context

Scholing in het kader van het actieprogramma van ZonMw:
Professionele houding/samenwerking voor gemeentelijke teams

In het kort

Werk jij bij een gemeente en kom jij in het werk dagelijks in aanraking met mensen met verward gedrag? Wil jij werken aan een samenwerking gericht op resultaat voor de cliënt, op die domeinen die voor de personen met verward gedrag relevant zijn? Volg dan deze module.

Wat je leert

Tijdens deze lesdag ga je aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Je leert integraal te denken en te handelen in de context van personen met verward gedrag. Aan de hand van casuïstiek, interactieve presentaties, discussie en oefeningen leert je vraagstukken te analyseren en breder te kijken dan het eigen vakgebied. Dit vraagt een actieve verkenning van de relevante context, zowel de oorzakelijke context als de context die een rol speelt in het al dan niet realiseren van een oplossing.

Na afloop van deze eendaagse module kun je:

  • de oorzaken van verward gedrag benoemen.
  • signalen van verward gedrag herkennen.
  • de spelers en hun taak rondom personen met verward gedrag benoemen.
  • jouw eigen rol en mogelijkheden in de begeleiding en opvang van mensen met verward gedrag duiden.
  • beschrijven welke stappen door welke spelers genomen worden bij een melding.
  • de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot personen met verward gedrag benoemen.
  • beschrijven wat er moet gebeuren om goed te kunnen samenwerken met andere professionals die in het dagelijks werk te maken hebben met mensen met verward gedrag.

Werkvorm

Deze training wordt op maat gemaakt voor het thema aanpak mensen met verward gedrag. De specifieke onderwijsvorm met een probleemgestuurde opzet wordt sinds 2018 uitgevoerd voor alle medische vervolgopleidingen en verpleegkundige opleiding van de NSPOH (Client, casus, context).

Een fictieve NSPOH-gemeente wordt gebruikt als uitgangspunt voor de casuïstiek. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, waarbij expertise-blokken worden afgewisseld met het gezamenlijk werken aan casuïstiek.

ZonMw

Deze module is onderdeel van het ZonMw-scholingsprogramma “Verward gedrag: “Professionele houding/samenwerking voor gemeentelijke teams“. Dat is een actieprogramma dat ZonMw biedt om lokale initiatieven voor de zorg voor verwarde mensen te stimuleren. ZonMw stelt per gemeente een vergoeding beschikbaar, waardoor professionals deze training vrijwel kosteloos kunnen volgen. De module is alleen incompany uit te voeren.

Ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige in verward gedrag biedt tijdens de ontwikkelingsfase van de module input voor casuïstiek. Tijdens de contactdag brengt de ervaringsdeskundige verdieping aan in de casuïstiek en levert een bijdrage aan de feedback op de uitwerking van de casuïstiek door de deelnemers.

Voor wie

Voor professionals die in het werk in aanraking komen met personen met verward gedrag, zoals maatschappelijk -/ sociaal -/werkzijnswerkers, WMO-consulenten, opbouwwerkers, wijkverpleegkundigen en de forensisch arts. We gaan uit van gemengde groepen met verschillende disciplines.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau.

Praktische informatie

Incompany

Wil je er meer over weten? Lees dan verder over onze scholing op maat. Je kunt vrijblijvend contact opnemen met een van onze opleiders. Stuur daarvoor een e-mail naar incompany@nspoh.nl.

Contact

Heb je een andere vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!