030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Werken met vluchtelingen en statushouders in de JGZ

In het kort

Nederland heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met een toegenomen aantal nieuwkomers. Zorg voor vluchtelingen en statushouders vraagt om een specifieke aanpak. Wil je leren hoe je omgaat met trauma bij deze doelgroep? En hoe je opvoedingsondersteuning kunt geven aan vluchtelingengezinnen? Doe dan deze eendaagse module.

Wat je leert

Zorg voor vluchtelingen en statushouders vraagt om een specifieke aanpak.

Deze module is incompany uit te voeren.

Het eerste deel van deze module staat in het teken van trauma’s bij vluchtelingen en statushouders. De vlucht vanuit een vaderland naar het onbekende gaat vaak gepaard met traumatische gebeurtenissen. Gezinnen kunnen hier enorm onder lijden. Het is van belang dat zij de juiste hulp krijgen. Maar door verschillen in cultuur en taal is die hulp lastig te bepalen. Tijdens dit onderdeel leer je hoe je nog beter met hen kunt communiceren en ondersteuning kunt bieden. Daarnaast verdiepen je je in de samenwerking met andere ketenpartners.

Tijdens het tweede deel van deze lesdag richten we ons op opvoedingsondersteuning aan vluchtelingengezinnen. Door onzekerheid, heimwee, trauma’s en andere problemen is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om de ouderlijke rol te vervullen. Daarom besteden we aandacht aan de steun die je kunt bieden om kinderen zo veilig en gezond mogelijk te laten opgroeien in een onzekere en instabiele situatie. We bespreken de risicofactoren waarmee je rekening moet houden, hoe je signalen herkent, welke hulp je kunt bieden en wanneer je moet doorverwijzen.

We sluiten bij het onderwijs zoveel mogelijk aan bij de praktijk van deelnemers. Daarom is er veel tijd voor interactie en het bespreken van (eigen) casuïstiek. Indien gewenst kan deze module ook uitgevoerd worden met een extra dag(deel) over medische problematiek bij deze doelgroep. De opleider kan je hier meer over vertellen.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • kun je de gevolgen van trauma voor vluchtelingen en statushouders benoemen
  • heb je kennis over cultuurverschillen en mogelijk trauma.
  • kun je die kennis inzetten om cultuursensitief te communiceren met vluchtelingen en statushouders
  • kun je beschrijven welke ketenpartners betrokken zijn bij de zorg voor deze doelgroep.
  • kun je adequaat samenwerken met andere betrokken ketenpartners.
  • kun je risicofactoren voor onveilige opvoedsituaties in vluchtelingengezinnen benoemen.
  • kun je signalen van onveilige opvoedsituaties in vluchtelingengezinnen herkennen.
  • weet je hoe je vluchtelingengezinnen met opvoedvragen of een onveilige opvoedsituatie kunt ondersteunen of doorverwijzen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door specialisten uit de praktijk.

Voor wie

Voor huidige en eerdere deelnemers bij de NSPOH, praktijkopleiders en geïnteresseerden in de opleiding tot jeugdarts, jeugdverpleegkundige Maatschappij + gezondheid, of Verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid, profiel AGZ.

Toelatingseisen

Minimaal hbo denk- en werkniveau.

Contact

Wil je er meer over weten?  Stuur een e-mail naar incompany@nspoh.nl. Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met onze opleider Puck Winnubst, telefoon
0634860637.