030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Refereermiddag oncologie Print

In het kort

Werk je als bedrijfsarts, verzekeringsarts of bedrijfsarts consulent oncologie (BACO)? En wil je inzicht krijgen in de laatste ontwikkelingen en resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en actuele klinische thema’s op het gebied van oncologie? Kom dan naar deze refereermiddag.

Wat je leert

Actuele, oncologische thema’s

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Het programma van deze middag wisselt jaarlijks. In 2018 staat het volgende thema centraal:

  • Longkanker, nieuw perspectief met immunotherapie en screening?
  • Welke interventies biedt de bedrijfsarts?

Na het volgen van deze refereermiddag oncologie (2018):

  • ken je de cognitieve problemen die kunnen ontstaan na chemotherapie
  • heb je inzicht in het meten van cognitieve problemen op het werk
  • kun je inschatten of en hoe je de vragenlijst CSC-W DV het beste in je dagelijkse praktijk kunt gebruiken
  • ken je de vernieuwde richtlijn Kanker en werk, 2017.

Programma 2018

Longkanker is een veelvoorkomende ziekte en tegelijk een verzameling van zeldzame ziektes. Iedere tumor heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Nu is een nieuw tijdperk aangebroken voor behandeling van longkanker met doelgerichte immunotherapie, zoals de ‘next generation sequencing’-technologie. Doelgerichte behandelingen op grond van deze informatie, uit tumorbiopten, geeft betere resultaten dan een niet-selectieve benadering zoals met chemotherapie.
Een andere vorm van therapie geeft echter ook een ander spectrum van bijwerkingen. Waarmee moet de bedrijfsarts rekening houden bij terugkeer naar werk? Welke interventies kun je bieden, conform de vernieuwde richtlijn voor Kanker en werk (aug. 2017?).

In de toekomst kunnen hopelijk meer mensen met longkanker langer leven en weer werken. Een gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC stadium IV) wordt nu nog geassocieerd met een infauste prognose op korte termijn. De behandeling voor dit type longtumor heeft echter de laatste jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt met nieuwe inzichten.

Longartsen pleiten voor snelle invoering van een landelijk screeningsprogramma voor rokers, waarin ook ruimte zit voor hulp bij het stoppen met roken. We bespreken al deze nieuwe ontwikkelingen en de impact die dit kan hebben in relatie tot werk. Welke rol heeft de bedrijfsarts bij screening en ter ondersteuning bij het stoppen met roken, of in voorlichting geven voor optimale terugkeer in werk? Dit belooft een interessante bijeenkomst te worden!

13:30 – 14:55 Sjaak Burgers, longarts: Longkanker, welke impact heeft immunotherapie voor terugkeer naar werk?
15:10 – 15:25 David Bruinvels, klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie Ika-Ned: Interventies vd bedrijfsarts vanuit de nw RL Kanker en werk (aug. 2017)
15:25 – 16:20 Simone Könings, trainer Momentum & Coaching: Stoppen met roken en interventies door de bedrijfsarts

Docenten in 2018

  • Dr. Sjaak Burgers, longarts AVL / NKI Amsterdam
  • David Bruinvels, bedrijfsarts / klin. arbeidsgeneeskundige oncologie IKA-Ned
  • Simone Könings, trainer Momentum & Coaching

Voor wie

Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen (in opleiding) en bedrijfsarts consulenten oncologie (in opleiding), die zich nader willen verdiepen in aspecten van oncologie in relatie tot arbeid.

Toelatingseisen

Je bent bedrijfsarts, verzekeringsarts of bedrijfsarts consulent oncologie. Of je doet de opleiding tot deze specialismen.

Ervaringen

In 2016 kreeg deze module het cijfer 8,0.

94% van de deelnemers zou hem aanbevelen aan anderen.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.