030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding arboverpleegkunde voor praktijkondersteuner bedrijfsarts Print

In het kort

Treed effectief op als bedrijfsadviseur en vergroot je mogelijkheden bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid.

Ben je verpleegkundige, BIG geregistreerd, met een afgeronde opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) en wil jij de bedrijfsarts op een breder gebied gaan ondersteunen bij signalering en advisering van organisaties op het gebied van preventie? Volg dan deze “kopopleiding” arboverpleegkundige (AVK). Hiermee kun je je, na de Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB), verder ontwikkelen als bedrijfsadviseur op het gebied van arbeid en gezondheid.

Als arboverpleegkundige ben je actief op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en advisering over verbeteringen in het arbo-, verzuim- en personeelsbeleid. Je voert zelfstandig bedrijfsgeneeskundige taken uit in taakdelegatie van de bedrijfsarts.

Wat je leert

Treed effectiever op als bedrijfsadviseur Arbeid & Gezondheid

De Opleiding arboverpleegkunde voor praktijkondersteuner bedrijfsarts is een praktijkgeoriënteerde opleiding op hbo-werk en denkniveau waarin je je in vijf tot zes maanden tijd na de POB-opleiding (verder) bekwaamt en ontwikkelt als bedrijfsadviseur op het gebied van arbeid en gezondheid.

De onderwerpen die in aanvulling op de POB-opleiding aan bod komen in het onderwijs zijn:

  • Adviesvaardigheden met onder andere aandacht voor de positionering van de arboverpleegkundige in het krachtenveld en het functioneren als een ‘trusted advisor’.
  • Arbobeleid & organisatiekunde.
  • Management van veiligheidsrisico’s, gevaarlijke stoffen en andere risico’s zoals licht, klimaat en geluid.
  • Ergonomie en fysieke belasting.
  • Psychosociale arbeidsbelasting.

De opleiding bestaat uit 7 lesdagen en een praktijkgedeelte, verdeeld over 5/6 maanden. De opzet en structuur van de Opleiding arboverpleegkunde voor praktijkondersteuner bedrijfsarts sluit naadloos aan op Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) en vormt daar een logisch vervolg op. Het programma volgt de dagelijkse praktijk van de arboverpleegkundige. Er is eens per twee à drie weken cursorisch onderwijs. Tijdens deze periode voer je diverse ‘kleinere’ opdrachten uit in de praktijk, alsmede een preventieve adviesopdracht voor een klantbedrijf. Daarnaast werk je minimaal één dag per week in de arbodienstverlening. Aan het einde van de opleiding presenteer je jouw advies. Bij de adviesopdracht word je bij voorkeur begeleid door een ervaren arboverpleegkundige of een bedrijfsarts.

Na afloop van deze opleiding kun je:

  • de bedrijfsarts (verdergaand dan een POB) ondersteunen en faciliteren op het gebied van preventie en duurzame inzetbaarheid.
  • vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage leveren aan de advisering over een betere verankering en integratie van het arbo- en verzuimbeleid in het personeelsbeleid van een (klant)bedrijf.

De Opleiding arboverpleegkunde voor praktijkondersteuner bedrijfsarts is op (post)bachelor-niveau. Hij is ontworpen en vormgegeven door de NSPOH. Het opleidingsprofiel is gebaseerd op het expertisegebied arboverpleegkundige van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

De Opleiding arboverpleegkunde voor praktijkondersteuner bedrijfsarts sluit aan op actuele maatschappelijke ontwikkelingen rondom preventie van arbeidsrisico’s, beperking van verzuim, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ook past deze opleiding goed bij de laatste wijzigingen in de Arbowet. Door het tekort aan bedrijfsartsen is er grote behoefte aan goed opgeleide professionals met de juiste expertise om de bedrijfsartsen te ondersteunen in het verlenen van adequate bedrijfsgeneeskundige zorg. De opleiding biedt organisaties en bedrijfsartsen hiermee de mogelijkheid om in taakdelegatie samen te (gaan) werken met een BIG-geregistreerde arboprofessional die ook zelf tuchtrechtelijk aansprakelijk is.

Het gaat dan niet alleen meer om ondersteuning bij verzuimbegeleiding, maar steeds vaker ook om ondersteuning bij preventie, duurzame inzetbaarheid en betere verankering ervan in het arbo-, verzuim- en personeelsbeleid. Als arboverpleegkundige kun je een zelfstandige bijdrage leveren aan taken op het gebied van preventie en advisering over verbeteringen in het bedrijfsbeleid.

Kwaliteitsregister

De Opleiding arboverpleegkunde voor praktijkondersteuner bedrijfsarts is ontwikkeld in samenspraak met de beroepsvereniging van arboverpleegkundigen (V&VN Arbo). Na succesvolle afronding kun je je registreren in het kwaliteitsregister voor arboverpleegkundigen. Aanmelden hiervoor kan via de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Voor deze Opleiding arboverpleegkunde voor praktijkondersteuner bedrijfsarts is tevens accreditatie aangevraagd voor 42 punten.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren docenten en specialisten uit het werkveld van de arbopraktijk.

Toelating

  • Een verpleegkundige achtergrond en een registratie in het BIG-register.
  • In het bezit zijn van een door de Nederlandse Verenging van POB erkend POB-diploma.
  • Hbo-werk-en-denkniveau. Kun je dit niveau niet met een diploma aantonen? Dan kunnen wij besluiten om een assessment af te nemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.
  • Een relevante werkplek: je hebt een werkplek nodig onder begeleiding van een geregistreerde bedrijfsarts en/of ervaren arboverpleegkundige. Zodat je kunt werken aan diverse praktijkopdrachten, waaronder een adviesopdracht voor een klantbedrijf. Je dient hiervoor zelf een werkplek en een klantbedrijf te organiseren. De arboverpleegkundige of bedrijfsarts dient bereid te zijn jou 1-2 uur per week te coachen bij de uitvoering van de verschillende opdrachten.

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor verpleegkundigen met een BIG-registratie die in het bezit zijn van een erkend POB-diploma.

Informatie en aanmelding

Na je aanmelding vragen wij je om extra informatie op te sturen (cv en kopieën van diploma’s). Na ontvangst van de ingevulde documenten,   Een intake kan een telefonische afspraak zijn of een afspraak bij de NSPOH. Als vastgesteld is dat je aan de toelatingseisen voldoet ontvang je een plaatsingsbrief.

Praktische informatie

Het rooster omvat 7 bijeenkomsten, verdeeld over 5/6 maanden (excl. vakantie perioden), lestijden: 9.30 – 16.30 uur. De opleidingsdagen zijn bij de NSPOH in Utrecht.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen?  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!