030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding voor nieuw beroep: praktijkondersteuner bedrijfsarts

Datum: 21 sep '22

Een extra leergang van de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts start 10 november 2022. Hbo-professionals die bedrijfsartsen willen ondersteunen en een bijdrage willen leveren aan verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid, kunnen zich nu inschrijven. Ben je geïnteresseerd? Lees dan meer over de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts. Sinds 2017 biedt de NSPOH, in samenwerking met Breederode Hogeschool, de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts aan.

Maatschappelijke context

Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts NSPOH

Het nieuwste beroep in arbodienstverlening is de praktijk­ondersteuner bedrijfsarts. Deze POB voert bedrijfsgeneeskundige taken uit die de bedrijfsarts aan hem/haar delegeert. Door inzet van deze nieuwe professionals kan het tekort aan bedrijfsartsen deels worden opgevangen en kunnen de artsen zich meer richten op hun kerntaken.

De opleiding sluit aan op de maatschappelijke ontwikkelingen rondom preventie van verzuim, gezond werken en duurzame inzetbaarheid en past goed bij de nieuwe Arbowet. Er is immers steeds meer capaciteit nodig om deze ontwikkelingen te ondersteunen en faciliteren. Niet alleen om het tekort aan bedrijfsartsen op te kunnen vangen, maar ook om vanuit eigen expertise een bijdrage te leveren aan de vraagstukken rondom toenemende werkdruk, (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking.

Taakdelegatie

De richtlijnen voor taakdelegatie zijn vastgelegd in de Wet BIG en de leidraad Casemanagement bij ziekteverzuimbegeleiding en het geactualiseerde standpunt over Taakdelegatie van de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB). Deze richtlijnen vormen het uitgangspunt voor het handelen van de POB en het inrichten van de opleiding. De bedrijfsarts blijft eindverantwoordelijk voor de taakdelegatie.

Rotterdam en Utrecht

Deelnemers beschikken over hbo werk- en -denkniveau en een relevante werkplek onder begeleiding van een bedrijfsarts. In de opleiding combineren zij theorie en praktijk. Na succesvolle afronding ligt de weg open naar registratie in het register voor POB’s van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners Bedrijfsarts (NVPOB). Lees meer over deze Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts.

Waarom kiezen voor de Opleiding praktijkbegeleider bedrijfsarts?

  • opleiding praktijkondersteuner bedrijfsartsDe NSPOH verzorgt opleidingen in de sociale geneeskunde, waaronder de opleiding tot bedrijfsarts. Breederode Hogeschool is onder andere bekend als opleider voor de praktijkondersteuner huisarts (POH).
  • Ons onderwijs is gastvrij en persoonlijk met aandacht voor professionele groei.
  • Wij zijn praktijkgericht en up-to-date: vanaf het begin ervaar je zichtbaar resultaat.
  • Je krijgt les van enthousiaste docenten uit praktijk waar onder bedrijfsartsen.
  • Wij zijn centraal gelegen en goed bereikbaar.