030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts iets voor jou?

Datum: 18 okt '23

Uitnodiging

Wil jij activerende gesprekken voeren met werknemers over hun werk, gezondheid, en duurzame inzetbaarheid in nauwe samenwerking met de bedrijfsarts? Dan kan de Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) bij de NSPOH iets voor jou zijn! 29 november start een nieuwe groep. De opleiding duurt 10 maanden.

Wil je meer informatie over de opbouw en inhoud van de opleiding? Bijvoorbeeld over de verschillende modules of de praktijkperiode? Meld je dan vrijblijvend aan voor de gratis online informatiebijeenkomst. Naast dat je algemene informatie krijgt, krijg je de ruimte om je eigen vragen te stellen.

Praktische informatie

Aanmelden kan via de inschrijfknop rechts. Na aanmelding ontvang je een bevestiging per mail.

Voor wie

Je bent werkzaam in de arbowereld of bent van plan een overstap te maken naar dit werkveld en hebt aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau. Daarnaast heb je interesse in het begeleiden van werknemers op gebied van duurzame inzetbaarheid. Je werkt (in de nabije toekomst) minstens een, maar bij voorkeur twee dagen in taakdelegatie van een bedrijfsarts op een relevante werkplek.

Rooster

2 november

 • 11.00-11.30 uur: voorlichting over de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts.
 • 11.30-12.00: gelegenheid tot het stellen van vragen.

7 november

 • 15.00-15.30 uur: voorlichting over de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts.
 • 15.30-16.00: gelegenheid tot het stellen van vragen.
Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

 

In het kort

Bij de NSPOH word je opgeleid tot een activerende Praktijkondersteuner Bedrijfsarts. Je werkt samen met werknemers en werkgevers aan herstel van werkfunctioneren en de bevordering van duurzame inzetbaarheid. Dit doe je door de werknemer te motiveren, de organisatie proactief en preventief te adviseren en, zo nodig, initiatief te nemen tot overleg met bedrijfsarts en andere professionals.

Tijdens de opleiding leer je:

 • In taakdelegatie- verantwoord samen te werken met de bedrijfsarts op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid.
 • Vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage leveren aan vraagstukken rondom lichamelijke en psychische belasting en belastbaarheid.

Informatiebijeenkomst opleiding arboverpleegkundige

Datum: 22 sep '23

Uitnodiging

Voor verpleegkundigen met een BIG-registratie en interesse in het werkveld arbeid en gezondheid die interesse hebben voor de opleiding arboverpleegkundige, die in februari 2024 van start gaat.

Overweeg je om je in te schrijven voor deze opleiding? En wil je nog wat extra informatie, bijvoorbeeld over het verkorte traject tot arboverpleegkundige na afronding van je Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB)? Meld je dan aan voor de gratis online informatiebijeenkomst. We nemen dan rustig de tijd om antwoord te geven op al jouw vragen.

Praktische informatie

Aanmelden kan via de inschrijfknop rechts. Na aanmelding ontvang je een bevestiging per mail.

Voor wie

Je bent verpleegkundige met aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, een BIG-registratie en interesse in het werkveld arbeid en gezondheid. Je werkt minstens een, maar bij voorkeur twee dagen in taakdelegatie van een bedrijfsarts op een relevante werkplek.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

In het kort

De opleiding arboverpleegkundige leidt verpleegkundigen met BIG-registratie op tot professionals die als arboverpleegkundige willen gaan werken. Als arboverpleegkundige ben je actief op gebied van verzuimbegeleiding, preventie en advisering over verbeteringen in het arbo-, verzuim- en personeelsbeleid. Je voert zelfstandig bedrijfsgeneeskundige taken uit in taakdelegatie van de bedrijfsarts.

De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met de Beroepsvereniging van Arboverpleegkundigen (V&VN Arbo). Na succesvolle afronding kun je je registreren in het Kwaliteitsregister voor arboverpleegkundigen en ligt de weg ook open naar registratie in het kwaliteitsregister voor Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB).

Leefstijl en werk

Datum: 18 sep '23

In het kort

Een ongezonde leefstijl heeft grote invloed op de ziektelast en de productiviteit van werknemers. In hoeverre besteed jij aandacht aan leefstijl tijdens je spreekuur? Wil je handvatten om vanuit jouw professionele rol gezond gedrag van de werkende en werkgever (op organisatie breed niveau) te stimuleren? Volg dan deze module!

Wat je leert

Draag bij aan gezonde medewerkers en een gezonde werkomgeving

Of je nu bedrijfsarts, praktijk ondersteunend bedrijfsarts of arboverpleegkundige bent, als professional in de arbeidsgezondheidszorg wil je het liefst bijdragen aan gezonde medewerkers en een gezonde werkomgeving voor deze medewerkers. We weten dat de helft van de totale ziektelast door chronische aandoeningen te voorkomen is met een gezonde leefstijl. Maar hoe doe je dat als arboprofessional? Tijdens deze module over leefstijl en werk leer je aan de hand van onder andere het bio-psycho-sociale model de verschillende domeinen integraal te benaderen. Dat is namelijk nodig, wil je invloed kunnen hebben op het proces van menselijk functioneren.

Het bio-psycho-sociaal model wordt als kapstok gebruikt om inzicht te krijgen in de verschillende domeinen (en factoren) die van invloed zijn op iemands leefstijl. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de interactie tussen die domeinen (biologisch, psychologisch en sociaal). Je leert een multifactoriële leefstijl analyse te maken en de uitkomsten te vertalen naar concrete verbeterpunten. Het individu staat centraal in de spreekkamer, maar de (werk)omgeving waarin dit individu zich begeeft is net zo belangrijk. Zo hebben we het ook  over de gezondheid van de aarde, die nauw verbonden is met de gezondheid van de mens. Wat kun jij als professional met dit gegeven in jouw spreekkamer?

’s Middags staat het Leefstijlroer centraal. Het Leefstijlroer is een tool voor in de spreekkamer die handvatten biedt om een gesprek over een gezonde(re) leefstijl te voeren. We gaan heel praktisch aan de slag met het oefenen van het toepassen van deze gesprekstool. Er is voldoende ruimte om casuïstiek te bespreken.

Na afloop van deze module:

 • kun je uitleggen aan de hand van het bio-psycho-sociale model wat het belang is van een integrale aanpak tijdens je spreekuur en hoe je dit kunt inzetten in je rol als bedrijfsarts, praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) of arbo-verpleegkundige.
 • kun je een multifactoriële leefstijlanalyse maken en de uitkomsten hiervan vertalen naar concrete verbeterpunten ten behoeve van het functioneren in de maatschappij waaronder werk.
 • kun je het Leefstijlroer als ondersteunend model toepassen tijdens gesprekken in je eigen spreekkamer.

Voor wie

De scholing is gericht op bedrijfsartsen, praktijkondersteuners bedrijfsarts (POB) en arboverpleegkundigen. Kijk even goed in de rechter sidebar hiernaast of de scholing automatisch voor jouw expertise is geaccrediteerd. Heb je daar vragen over, stuur ons dan een e-mail.

Werk je als verzekeringsarts met WIA of ziektewetuitkering? Dan kun je ook deelnemen aan deze module.

Toelatingseis

WO of post-hbo niveau.

Docenten

 • Ernst Jurgens, MD, OHP, MSc, bedrijfsarts, medisch bioloog & NVAB bestuurder.
 • Femke van Leeuwen, bedrijfsarts en leefstijlarts.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Hoogbegaafdheid en werk

Datum: 30 aug '23

In het kort

Hoe benut je het potentieel van een hoogbegaafde in zijn werk? Waar lopen hoogbegaafden vast in hun werk en wat kun jij als arboprofessional doen om het te herkennen en er mee om te gaan in de spreekkamer? Je leert er meer over in deze eendaagse module Hoogbegaafdheid en werk.

Wat je leert

Hoogbegaafdheid, een zegen of een vloek?

We zien dat hoogbegaafden zich vaak anders voelen dan “de rest”. Hoogbegaafd zijn gaat dan ook vaker samen met problemen op het werk. Als arboprofessional heb je een andere aanpak nodig voor hoogbegaafden in de spreekkamer. Hoe kan het hoog potentieel van de hoogbegaafde het beste worden benut?

We kijken naar de diagnose en hoe we de aspecten van hoogbegaafdheid kunnen herkennen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de interactie en omgang met hoogbegaafde individuen. Een hoogbegaafde ontwikkelt zich vaak op een andere manier dan anderen. Welk werk is passend? Waar kan je op letten? Ook is het van belang om te bepalen welk type organisatie bij deze persoon past en hoe we iemand naar de juiste hulp kunnen doorverwijzen. Hoe ga je als arboprofessional met dit soort problematiek om zonder het te veel mee naar huis te nemen?

In de module behandelen we verschillende theorieën en werken we met casuïstiek uit de praktijk van de docent en jou als deelnemer.

Na afloop van deze module:

 • kun je hoogbegaafdheid herkennen.
 • heb je inzicht in de dynamiek van interactie en omgang met hoogbegaafde individuen.
 • begrijp je hoe de ontwikkeling van hoogbegaafde personen zich onderscheidt.
 • kun je evalueren wat een passende werkplek is voor een hoogbegaafde.

Voor wie

Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en andere professionals die meer willen weten over hoogbegaafdheid en werk.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Barend van Tussenbroek, klinisch psycholoog, psychotherapeut en werkzaam bij PPF Centrum Voor Hoog OntwikkelingsPotentieel.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Chronische ziekten en voeding

Datum: 14 jul '23

In het kort

Ongezonde voeding levert een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van chronische ziekten. Voeding is echter niet alleen het probleem, maar vaak ook een oplossing. Verdiep je in de kracht van voeding als veroorzaker én als medicijn voor chronische ziekten als diabetes, kanker en obesitas en volg deze module Chronische ziekten en voeding.

Wat je leert

Tijdens deze module neemt docent prof. dr. Hanno Pijl je mee in de laatste medisch-wetenschappelijke studies over de impact van voeding op het beloop van chronische ziekten: de succesverhalen, maar ook de missers. Hij legt uit hoe slechte eetgewoonten bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten en ook hoe gezonde voeding het lichamelijk weer helpt te herstellen. Hanno deelt zijn ervaringen uit de spreekkamer en geeft enkele tips and tricks om het gesprek aan te gaan met de patiënt.

Na afloop van deze module kan je

 • beschrijven hoe een ongezond eetpatroon kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals diabetes, obesitas en kanker.
 • uitleggen welke rol voeding kan spelen in het voorkómen en behandelen van chronische aandoeningen.
 • een aantal voedselgerelateerde interventiestrategieën benoemen die succesvol worden ingezet om chronische aandoeningen te behandelen.
 • enkele tips and tricks inzetten om spreekkamergesprekken te voeren over voeding.
 • doorverwijsmogelijkheden benoemen voor chronisch zieke patiënten die voedingsgerelateerde interventies willen inzetten.

Voor wie

Voor alle medische professionals die geïnteresseerd zijn in voeding. In het bijzonder: bedrijfsartsen, huisartsen, arboverpleegkundigen, praktijkondersteuners bedrijfsarts, artsen beleid & advies, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen.

Toelatingseis

Hbo denk- en werkniveau.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door prof. dr. Hanno Pijl, Prof. dr. Hanno Pijl is internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC. Hij was van 2008-2016 lid van de commissie Voeding van de Gezondheidsraad en in 2018 grondlegger van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (www.lifestyle4health.nl). Hanno Pijl is een bevlogen docent en veelgevraagd spreker op congressen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 9,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Stoppen met roken: farmacotherapie

Datum: 25 apr '23

In het kort

Stoppen met roken is belangrijk. Maar het is ook heel erg moeilijk. Professionele hulp is altijd nuttig en meestal nodig. Wil jij leren welke farmaceutische hulpmiddelen hiervoor beschikbaar zijn? En wat jouw rol als professional is in het stopproces? Doe dan deze geaccrediteerde module Stoppen met Roken: Farmacotherapie van een 1/2 dag.

Wat je leert

In plenaire sessies en actieve werkvormen doe je kennis en vaardigheden op om patiënten individueel te begeleiden. Dit is gebaseerd op het Momentum stoppen met roken stappenplan. Het uitgangspunt hierbij is de herziene ‘Richtlijn behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’.

Je maakt kennis met verschillende nicotinevervangers en farmacologische hulpmiddelen. Je koppelt deze kennis direct aan je ervaring in de praktijk.
Tijdens deze actieve ochtend krijg je de kans om de leerstof praktisch toe te passen. Er is voldoende tijd om vragen uit je eigen praktijk onder de loep te nemen. Daardoor wordt je leerervaring verder verhoogd.

Na afloop van deze korte module:

 • Maak je kennis met verschillende hulpmiddelen die rokers kunnen helpen met stoppen.
 • Ken je de contra-indicaties van hulpmiddelen.
 • Kun je rokers begeleiden bij het stoppen met roken door middel van hulpmiddelen.

Deze module geeft punten voor het kwaliteitsregister voor de Stoppen met roken coach bij KABIZ. Reeds ingeschreven Stoppen met roken coaches moeten onderwijs over farmacotherapie volgen om geregistreerd te blijven in het kader van de overgangsregeling voor het nieuwe compententieprofiel.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Simone Königs, Momentum Training & Coaching.

Voor wie

Praktijkondersteuners, (long)verpleegkundigen, doktersassistenten, huisartsen, bedrijfsartsen, longartsen en andere professionals in de zorg die begeleiden bij stoppen met roken.

Toelatingseisen

Hbo-werk- en denkniveau.

Ervaringen

Uitspraak van een eerdere deelnemer: “Mevrouw Königs was een zeer prettige docent. Ik voelde me heel veilig en uitgedaagd, met alle ruimte om alles te vragen. Ik zou een volgende keer heel graag weer les van haar hebben.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Keuringsarts Offshore industrie (NOGEPA Element NL)

Datum: 25 jan '23

In het kort

Als keuringsarts draag je mede zorg voor een veilige werkomgeving in de offshore-industrie. Het is dus belangrijk dat je gedegen kennis van zaken hebt. Wil je meer leren over de actuele keuringseisen in de offshore-industrie?  Meld je dan aan voor deze nascholingsmiddag.

Als keuringsarts bij NOGEPA-ElementNL speel je een cruciale rol bij het waarborgen van een veilige werkomgeving. Het is van essentieel belang dat je beschikt over gedegen kennis van de specifieke eisen die het werken in deze sector met zich meebrengt. Wij nodigen je daarom uit om deel te nemen aan deze nascholingsmiddag. Zoals je weet, is het verplicht om gedurende elke (driejaarlijkse) registratieperiode twee van deze nascholingen te volgen om geregistreerd te blijven als NOGEPA-ElementNL keuringsarts.

Wat je leert

Tijdens deze nascholingsmiddag krijg je inzicht in werkzaamheden zoals die plaatsvinden in de offshore-industrie. We zijn te gast bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Den Helder, de plek waar het Noordzee offshore gas/energienetwerk is aangesloten op het Nederlandse vasteland. Dit programma biedt de mogelijkheid om de keuringseisen in relatie tot werkzaamheden in praktijk te bekijken. Het verschaft keuringsartsen inzicht in de impact van NOGEPA-keuringen op het veilig werken in de offshore-industrie. In kleine groepen maken we een rondgang over de werklocatie(s). We brengen je op de hoogte van de recente ontwikkelingen en wijzigingen in de NOGEPA-keuringsrichtlijnen (Standaard 11). Ook een kennistoets maakt deel uit van het programma.

Voor wie

Deze middag is bedoeld voor NOGEPA-geregistreerde keuringsartsen. Hiermee kun je voldoen aan (een deel van) de geldende bijscholingsvereisten.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen

Datum: 20 dec '22

Nieuwjaarsgeschenk

Speciaal voor deelnemers, alumni, medewerkers en relaties organiseert de NSPOH op 10 januari 2023 een gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen ter ere van het twintig jarig bestaan van de NSPOH. In twintig jaar tijd is er ontzettend veel veranderd op de werkvloer. Van fulltime naar parttime werken, van diversiteit naar inclusiviteit, van een profit en power mentaliteit naar purpose en pleasure. De creatieve, innovatieve en frisse blik van jong zorgt samen met de kennis, kunde en ervaring van de oudere garde dat je bij de tijd kan blijven en je zelf kan blijven vernieuwen. Met haar flair, speelsheid en humor neemt Kim je moeiteloos mee in haar verhaal. Het wordt interactieve sessie waarin ze jullie meeneemt in de wereld van verschillende generaties en de mogelijkheden om elkaar te versterken. Wees erbij.

Inschrijving

Klik op inschrijven om je op te geven voor dit webinar. Ben je al bekend bij ons? Dan kan je inloggen met je bestaande account. Nieuwe deelnemer? Dan kun je een nieuwe account aanmaken (let op dat je het hele inschrijfproces doorloopt). Je ontvangt een bevestigingsmail van je inschrijving.

De zoomlink en toegang tot het webinar vind je in jouw agenda van MijnNSPOH.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Schrijf je in!

Veel plezier met je nieuwjaarsgeschenk!

In gesprek over racisme op de werkvloer

Datum: 9 aug '22

In het kort

Is racisme weleens ter sprake gekomen tijdens één van jouw spreekuren? Als het antwoord ‘nee’ is, dan is de kans groot dat je het al een paar keer hebt gemist. Racisme heeft een grote impact op de gezondheid, de arbeidskansen en het werkplezier van mensen. Tegelijkertijd blijft racisme vaak onzichtbaar en onbesproken, zowel op de werkvloer als in de spreekkamer bij de verzekerings- en bedrijfsarts. In deze module leer je die stilte doorbreken. Je reflecteert op je eigen rol en ontvangt handvatten om racisme bespreekbaar te maken en tegen te gaan in eigen praktijk.

Wat je leert

WAT JE NIET ZIET: In gesprek over racisme en discriminatie op de werkvloer

Internationaal groeit de aandacht voor racisme en de impact op gezondheid en werk. Ook in Nederland verschenen de afgelopen jaren een aantal onderzoeken over uitsluiting, racisme en discriminatie op de werkvloer en de arbeidsmarkt. Al deze onderzoeken komen tot dezelfde conclusie: werken aan gezondheid – en aan gezond werken – behoeft oog te hebben voor racisme en discriminatie op de werkvloer.

Tijdens deze module leer je hoe je racisme bespreekbaar maakt en tegen kunt gaan. We doen dat op basis van wetenschappelijk onderzoek en middels kritische reflectie op je eigen rol en de context waarin je werkt. Zo leer je bijvoorbeeld welke rol je kunt hebben in het signaleren en agenderen van racisme en discriminatie in relatie tot samenwerkingspartners en opdrachtgevers.

Er worden verschillende interactieve werkvormen toegepast. Aan de hand van portretten worden de bevindingen verkend, van een vierjarig onderzoek naar gezondheid van laagbetaalde medewerkers in de ouderenzorg (2018-2022). Dit onderzoek is uitgevoerd door Amsterdam UMC en is onderdeel van het programma Gender & Gezondheid van ZonMw.

Na afloop van deze module

 • heb je ervaren waarom het van belang is om racisme in relatie tot gezondheid op het werk te herkennen en te erkennen.
 • kun je uitleggen op welke manier racisme impact heeft op gezondheid en werk, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.
 • heb je inzicht op de manier waarop de eigen perceptie en sociale identiteit invloed heeft op de arts-patiënt relatie en de manier waarop racisme (on)zichtbaar wordt in je eigen praktijk.
 • beschik je over concrete en evidencebased vaardigheden om racisme bespreekbaar te maken en tegen te gaan in je eigen praktijk.

Voor wie

Professionals op het gebied van (publieke) gezondheidsbevordering, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en medisch adviseurs. De module is ook relevant voor praktijkondersteuners bedrijfsarts (POB) en arboverpleegkundigen.

Docenten

 • Dr. Petra Verdonk, arbeid- en organisatiepsycholoog, universitair hoofddocent aan het Amsterdam UMC.
 • Saskia Duijs (MSc), onderzoeker en universitair docent aan het Amsterdam UMC.

Verder lezen

Dat racisme een onbesproken oorzaak van verzuim is, blijkt uit onderzoek van promovenda Saskia Duijs.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Leer omgaan met belemmerende overtuigingen van de werkende

Datum: 21 jul '22

In het kort

Hoe kom je er als professional achter of iemand gemotiveerd is om terug te keren naar werk? Of iemand negatieve verwachtingen heeft van zijn of haar herstel? Of iemand catastroferende gedachten heeft? Dit en meer leer je tijdens deze module van een halve dag.

Wat je leert

Krijg grip op cognities en percepties

Soms lukt het je als professional niet om “de vinger op de zere plek te leggen” bij je patiënt of cliënt. Je vangt signalen op en gaat daarover in gesprek, maar je komt niet verder. In zo’n geval kan het waardevol zijn om te achterhalen of belemmerende overtuigingen van de patiënt, in dit geval de werkende, een rol spelen in het herstelproces en terugkeer naar werk. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kun je informatie verkrijgen over zulke belemmerende overtuigingen (oftewel cognities en percepties)? Tijdens deze scholing ga je aan de slag met het betrekken van cognities en percepties van de werkende ten behoeve van je begeleiding en beoordeling.

Je leert alles over cognities en percepties die belangrijk zijn voor de werkparticipatie. Zo leer je wat persoonsgebonden factoren (cognities en percepties) zijn en hoe je informatie over deze factoren kunt verkrijgen.

Een paar voorbeelden van vraagstukken waar je mee aan de slag gaat:

 • Wat zijn belangrijke voorwaarden voor het voeren van een gesprek over cognities en percepties?
 • En hoe kun je cognities en percepties betrekken bij de begeleiding en beoordeling van de functionele mogelijkheden?

Tijdens de module gebruiken we verschillende interactieve werkvormen zoals samen bekijken en nabespreken van videofragmenten.

Na afloop van deze module:

 • heb je inzicht in belangrijke cognities en percepties van werkenden voor werkparticipatie.
 • weet je hoe je informatie over belemmerende of bevorderende percepties en cognities van een werkende kan verkrijgen.
 • kun je belemmerende of bevorderende percepties en cognities herkennen en uitvragen.
 • weet je welke voorwaarden van belang zijn bij het voeren van een gesprek over cognities en percepties.

Voor wie

Voor bedrijfsartsen (i.o.), verzekeringsartsen (i.o.), sociaal medisch verpleegkundigen en andere professionals die begeleiding bieden aan de werkende of deze beoordelen.

Let op: verzekeringsartsen in opleiding bij de NSPOH krijgen dit onderwijs tijdens hun opleiding. Zij kunnen deze module daarom niet als keuzeonderwijs kiezen. Twijfel je hierover? Bespreek dit dat met je instituutsopleider.

Docent

Dr. Mariska de Wit, postdoctoraal onderzoeker, Department of Public and Occupational Health (POH), Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,4.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.