030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Outbreak onderzoek Print

In het kort

Outbreaks komen altijd onverwacht. Kun je in je werk met infectieziektebestrijding te maken krijgen, of wil je je kennis op dit vlak vergroten? Wil je leren uit welke epidemiologische en operationele stappen een outbreak-onderzoek bestaat? Doe dan deze praktische module Outbreak-onderzoek.

Wat je leert

Leer een outbreak-onderzoek uitvoeren

Deze module is een onderdeel van de profielopleiding Infectieziektebestrijding. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij in-company uit te voeren.

Outbreaks komen altijd onverwacht en op onmogelijke tijdstippen. Een goede voorbereiding is daarom cruciaal. In deze module leer je een epidemiologisch onderzoek van een outbreak opzetten. Daarbij besteden we aandacht aan aspecten als:

  • Hoe beschrijf je een epidemiologische case definitie?
  • Hoe teken en interpreteer je epidemische curves?
  • Hoe bereken en interpreteer je attack rates en relatief risico?
  • Hoe analyseer je data en calculeer je confounding effecten in?

Je leert omgevingsonderzoek en controlemetingen uitvoeren. Daarnaast leer je wat de beperkingen zijn van een onderzoek tijdens een uitbraak en hoe je daarmee omgaat.
Tijdens de module wisselen we interactieve presentaties en casuïstiek met elkaar af. Vanuit het EPIET programma krijg je gerichte oefeningen om de vaardigheden onder de knie te krijgen die je nodig hebt voor de dagelijkse praktijk. De oefeningen voer je uit in groepjes. De resultaten worden gezamenlijk besproken.

De module is gedeeltelijk Engelstalig.

Het onderwijs wordt afgesloten met een digitale toets. Die wordt op afstand afgenomen. Het is dus van belang dat je op dat moment beschikt over een stabiele internetverbinding.

Na afloop van deze module:

  • heb je kennis van de ins and outs van outbreak onderzoek.
  • weet je wat daarin de operationele stappen zijn.
  • kun je een epidemiologisch onderzoek bij een uitbraak uitvoeren.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door experts vanuit het RIVM en ervaren deskundigen uit het veld.

Voor wie

Artsen infectieziektebestrijding (in opleiding of geregistreerd). Daarnaast bedrijfsartsen, huisartsen, dierenartsen en medisch microbiologen die in de praktijk te maken (kunnen) hebben met infectieziektebestrijding of die hun kennis op dat gebied willen vergroten.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.