030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Motiverende gespreksvoering in de SOA- en HIV-bestrijding Print

In het kort

Werk je als arts of verpleegkundig specialist op een Centrum seksuele gezondheid (CSG) van een GGD in de soa- en of seksualiteitshulpverlening en wil je leren hoe je je cliënten ondersteunt bij gedragsverandering met behulp van het Soaaids Gespreksmodel? Volg dan deze module Motiverende gespreksvoering in de soa- en hivbestrijding.

Wat je leert

Motiverende gespreksvoering (of MGV, Motivational Interviewing, MI) is een gespreksstijl, die steeds vaker wordt gebruikt binnen de hulpverlening. Sinds een aantal jaren wordt MGV gebruikt binnen de soa- en hiv-bestrijding. MGV gaat uit van motivatie als belangrijkste kracht achter gedragsverandering. MGV bestaat uit een combinatie van bestaande modellen en therapieën met een klantgerichte, directieve manier van counseling. De grondleggers van MGV (Miller en Rollnick) beschouwen verandering als een natuurlijk proces dat verschillende fasen kent. Ambivalentie is daarbij de sleutelfase. Soa Aids Nederland heeft het Soaaids Gespreksmodel ontwikkeld. Dit raamwerk biedt structuur tijdens het consult seksuele gezondheid. Tijdens deze drie lesdagen maak je kennis met het Soaaids Gespreksmodel en de Motiverende gespreksstijl. Kenmerkend aan deze manier van counselen is dat er rekening wordt gehouden met de specifieke wensen en behoeftes van de cliënt, het zogenaamde ‘counselen op maat’.

Ter voorbereiding op deze module doorloop je de e-learning Motiverende gespreksvoering binnen het consult seksuele gezondheid en maak je enkele opdrachten.

Deze module is een onderdeel van het Opleidingstraject arts en verpleegkundig specialist seksuele gezondheid. Je volgt de module samen met deelnemers van de module Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen.

Na het succesvol afronden van deze driedaagse training:

  • heb je geoefend met het toepassen van de vaardigheden: open vragen stellen, reflecteren, bevestigen, samenvatten, verandertaal ontlokken.
  • kun je het Soaaids Gespreksmodel beschrijven en hierbij de relatie leggen tussen cliënt risicoprofielen en de processen waaruit counseling volgens motiverende gespreksvoering bestaat.
  • kun je aangeven wat je sterke en zwakke punten zijn bij het toepassen van motiverende gespreksvoering.
  • ben je in staat je aanpak af te stemmen (binnen de mogelijkheden van de setting) op de wensen en behoeftes van de cliënt.
  • heb je theoretische kennis van motivatie, wrijving en behoud en veranderprocessen.
  • kun je de cliënt actief en verantwoordelijk maken ten aanzien van zijn eigen gedragsveranderingen.
  • kun je veranderingsprocessen in gang zetten.
  • kun je vaardigheden inzetten tijdens de verschillende processen van counseling.
  • kun je op een adequate wijze omgaan met wrijving en behoud en dit vertalen naar nieuwe mogelijkheden tot exploreren en samenwerken.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • Thijs Biemans, trainer motiverende gespreksvoering Soa Aids Nederland.
  • Mariëtte Hamers, trainer motiverende gespreksvoering Soa Aids Nederland.

Voor wie

Artsen en verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn op een Centrum seksuele gezondheid van de GGD. Deze module is ook interessant voor andere artsen en verpleegkundig specialisten die in hun werk te maken hebben met soa-bestrijding en seksualiteitshulpverlening. Zij werken bijvoorbeeld binnen defensie, de JGZ, een penitentiaire inrichting of een commerciële soa-kliniek.

Verpleegkundigen volgen deze module als onderdeel van de module Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen. De driedaagse training Motiverende gespreksvoering in de soa- en hiv-bestrijding is een geïntegreerd onderdeel van die module. Het is in principe niet mogelijk om je als verpleegkundige apart voor deze MGV-training in te schrijven.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze module vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan de module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Toelatingseisen

  • BIG-registratie als basisarts.
  • BIG-registratie als verpleegkundig specialist.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.