030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Informatiebijeenkomst opleiding vertrouwensarts – cohort maart 2023 Print

In maart 2023 start een nieuw cohort van de tweejarige opleiding tot  vertrouwensarts. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben kunnen  de benodigde sociaal-medische expertise op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld opdoen door deze  gesubsidieerde tweejarige opleiding te volgen bij de NSPOH. Er zijn 15 opleidingsplaatsen beschikbaar.

27 juni 2022 informatiebijeenkomst

Meer weten over de opleiding vertrouwensarts? Op maandag 27 juni 2022 is er van 19.30-20.30 uur een digitaal vragenuurtje voor alle geïnteresseerden. Aanmelden kan via de inschrijfknop rechts. De bijeenkomst vindt plaats via Zoom. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en de Zoom-link per mail.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding medische expertise kindermishandeling en huiselijk geweld (vertrouwensarts) is onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid (vrije richting M+G), en wordt aangeboden door de Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH). Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren specialisten en deskundigen. Tijdens de opleiding word je begeleid door een instituutsopleider van de NSPOH en door erkende praktijkopleiders van de opleidingsinstellingen waar je je praktijkopleiding volgt. Deze eerste fase van de opleiding tot arts M+G duurt in principe twee jaar, maar de praktijkopleiding wordt afgestemd op de omvang van jouw dienstverband. De opleiding is duaal ingestoken: theoretisch én praktijkgericht. Je past de opdrachten toe in je dagelijks werk als vertrouwensarts bij een opleidingsinstelling Veilig Thuis.

Start en programma van de opleiding

Het cohort start in maart 2023 en de opleiding ziet er als volgt uit bij een full time dienstverband:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden. Je gaat dan aan de slag bij een Veilig Thuis als arts in opleiding tot specialist (aios).
  • Daarna volg je twee stages buiten Veilig Thuis, van drie maanden per stage. Eén stage in een aanpalend klinisch specialisme, zoals psychiatrie of verslavingszorg en één stage M+G waarin je de verbreding zoekt binnen het M+G werkveld.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een ander Veilig Thuis.
  • Je sluit de opleiding af met een stageperiode van 3 maanden (keuzestage).
    De stages zijn gericht op verbreding en verdieping van je expertise en worden afgestemd op je individuele opleidingsplan.

Deze eerste fase rond je af met een registratie als vertrouwensarts bij de Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling en huiselijk geweld (VVAK). Na afronding kun je doorstromen naar de 2e fase van de opleiding arts M+G. Op die manier verwerf je de registratie tot arts maatschappij + gezondheid.

NB: Op termijn gaat een nieuw Landelijk Opleidingsplan arts Maatschappij + Gezondheid van kracht. Het is de bedoeling dat de huidige tweejarige opleiding tot vertrouwensarts wordt opgenomen in de toekomstige nieuwe vierjarige opleiding tot arts M+G; het wordt daarbinnen opgenomen in het deskundigheidsgebied medische expertise kindermishandeling en huiselijk geweld. Bij afronding van die opleiding kun je je registreren als arts M+G in het BIG register. .

Over het vak vertrouwensarts

Als vertrouwensarts zet je jouw medische expertise in bij adviezen en meldingen waarbij bijvoorbeeld sprake is van lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik of mishandeling in combinatie met psychiatrische of verslavingsproblematiek. Je werkt op het snijvlak van medische en sociaal-maatschappelijke problematiek.

Inge Jepkes (vertrouwensarts in opleiding): “Wat wij doen, kan enorm effect hebben. Vaak is er sprake van geweld dat van ouder op kind overgaat en maar doorgaat en  doorgaat. Veel daders zeggen: ik werd ook geslagen, ik wil dit niet maar ik ben machteloos in deze situatie. Als wij een knip kunnen zetten in die keten… Dat is speciaal.”

Solliciteren?

Wil je solliciteren naar een opleidingsplek? De procedure start op 1 augustus 2022 en duurt tot en met 7 september 2022. Je kunt solliciteren via de website van artsmg.nl. Daar vind je ook informatie over de planning, selectieprocedure, plaatsingsprocedure en de opleidingsplaats.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie