030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Huid en werk Print

In het kort

Mensen met huidaandoeningen werken meestal gewoon door. Maar vaak wordt de kwaal langzaam erger en chronisch. Soms met verzuim of arbeidsongeschiktheid voor het eigen werk tot gevolg. Wil jij leren hoe je de verschillende vormen van contacteczeem herkent? Wat er met preventie te bereiken is? En hoe je bedrijf en werknemer professioneel begeleidt en adviseert over werk-(aanpassing)? Doe dan deze module.

Wat je leert

Behandeling en preventie van contacteczeem

Deze module is (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleidingen Bedrijfsgeneeskunde en Verzekeringsgeneeskunde. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

De meest voorkomende huidaandoening in arbeidssituaties is contacteczeem. Het herkennen en (vroeg-)diagnosticeren van deze huidaandoening staat dan ook centraal in deze module. Wat is jouw rol als begeleider van mensen met een dergelijke (beroeps-)huidaandoening? En wat is je verantwoordelijkheid? Hoe differentieer je tussen de diverse vormen?

We gaan speciaal in op het herkennen en de risico’s van huidcarcinomen en wat er met preventie te bereiken is.

We bespreken de behandelmogelijkheden en de indicaties voor doorverwijzing naar een specialist. Maar de meeste winst is te behalen met preventie. Daarom is er uitgebreid aandacht voor praktische, evidence based voorlichting —bijvoorbeeld over de zin (en onzin) van het dragen van handschoenen — en advisering hierover. Hoe kun je de re-integratie van werknemers met arbeidsrelevant (hand)eczeem bevorderen? En welke interventies uit de richtlijn NVAB ‘Contacteczeem’ pas je toe?

Het onderwijs bestaat uit interactieve colleges. We maken intensief gebruik van beeldmateriaal om de vele huidaandoeningen te leren herkennen en te onderscheiden. Je beoordeelt aan de hand van foto’s welke diagnose het meest waarschijnlijk is. Aan de hand van praktijkvoorbeelden oefen je in het geven van adviezen over preventie en interventie.

Na deze eendaagse module:

  • kun je de belangrijkste arbeidsrelevante huidaandoeningen herkennen, met name het contacteczeem.
  • heb je inzicht in de (groepen) werknemers die tot de risicopopulatie behoren en waarvoor een NVAB Richtlijn is opgesteld.
  • diagnosticeer en intervenieer je conform die richtlijn.
  • ben je bekend met de arbeidsomstandigheden en kun je adviezen geven over preventie, verzuimbeperking en re-integratie.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door

  • prof. Thomas Rustenmeijer, arbeidsdermatoloog UMC Amsterdam, locatie VU mc
  • Jan Bakker, klinisch arbeidsgeneeskundige, Arbeidsdermatologisch centrum, VU mc en Polikliniek Mens en Arbeid, AMC.

Voor wie

Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, arbeidshygiënisten en arboverpleegkundigen die mensen met (beroeps-)huidaandoeningen begeleiden.

Toelatingseisen

Arts of hbo verpleegkundige.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2019 kreeg deze module van de deelnemers een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.