030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basismodule reizigersadvisering voor doktersassistenten en praktijkondersteuners Print

In het kort

Binnen de huisartsenpraktijk en GGD is reizigersadvisering door doktersassistenten en praktijkondersteuners belangrijk. Zij verzorgen immers de eerste intake en verstrekken in overleg met de arts vaak de vaccinaties. Werk jij als praktijkondersteuner of doktersassistent en wil je leren hoe je reizigers optimaal adviseert volgens de protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)? Doe dan deze praktische, eendaagse module.

Wat je leert

Kennis en vaardigheden met betrekking tot reizigersadviezen

Je kunt deze module ‘Reizigersadvisering voor doktersassistenten en praktijkondersteuners’ volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Tijdens deze module ontwikkel je de basiskennis om reizigers goed en verantwoord te adviseren. Je leert hoe de verschillende infectieziekten worden overgebracht, zodat je weet welke voorzorgsmaatregelen er mogelijk zijn om infecties te voorkomen. De nadruk ligt op malaria, hepatitis A en B, rabiës en buiktyfus. Daarnaast bespreken we de preventie van reizigersdiarree en andere ziekten die overgebracht worden via drinkwater, voeding, zwemwater en aarde.
Ook is er aandacht voor het beheer, vervoer en gebruik van vaccins – de zogeheten cold chain. Verder oefen je het gebruik van de LCR-protocollen aan de hand van casuïstiek.

We besteden aandacht aan het intern kwaliteitssysteem, inclusief een goede en efficiënte registratie. Reizigersadvisering door doktersassistenten en praktijkondersteuners is namelijk prima, maar de arts blijft verantwoordelijk voor alle adviezen. Het is van belang dat jij als praktijkondersteuner of doktersassistent precies weet wat je eigen bevoegdheden zijn en wanneer overleg met een arts of met een specialistisch centrum nodig is. De leerstof wordt behandeld in de vorm van interactieve presentaties en casuïstiekbesprekingen.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • kun je omgaan met de LCR-protocollen.
  • ben je bekend met vaccinaties, malariaprofylaxe en andere gezondheidszaken in verschillende landen.
  • kun je de juiste adviezen aan reizigers geven over hygiëne en preventie.
  • heb je inzicht in de vele kwaliteitsaspecten van reizigersadviezen.
  • kun je een reizigersspreekuur organiseren om mensen adequaat en efficiënt te helpen.
  • weet je welke adviezen je zélf kunt geven en welke je moet overlaten aan de arts.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Wendie Rodenburg, verpleegkundige infectieziektebestrijding en reizigersadvisering en Ingrid Snijdewind, arts infectieziektebestrijding.

Voor wie

Doktersassistenten en praktijkondersteuners die werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk of GGD en die geen (of weinig) ervaring hebben met reizigersadvisering. Praktijkverpleegkundigen met een vooropleiding op hbo-niveau adviseren wij de Basismodule reizigersadvisering voor verpleegkundigen te volgen.

Toelatingseisen

Opleiding tot doktersassistent of praktijkondersteuner.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2021 kreeg deze module van de deelnemers een 8,5.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.