030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Rationeel Emotieve Therapie bij stoppen met roken

Datum: 10 aug '22

Jaarlijks doen ruim een miljoen rokers één of meer stoppogingen. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig voordat ze definitief stoppen. Veel rokers krijgen hulp van coaches en professionals. Linda de Boer-Hendriks, stoppen met roken professional en trainer en Geert Haentjens, doctor in de psychologie, gedragstherapeut en trainer, geven trainingen aan deze stoppen met roken coaches en professionals. Zij maken gebruik van Rationeel Emotieve Therapie.

Wat is Rationeel Emotieve Therapie?

“Rationele Emotieve Therapie is een van de belangrijkste bouwstenen bij cognitieve gedragsverandering. RET legt verbinding tussen denken, emoties en gedrag. Negatieve of irrationele gedachten, bijvoorbeeld ‘het lukt mij nooit’, belemmeren het gevoel van zelfvertrouwen tijdens het veranderproces naar rookvrij gedrag. Het is zeer effectief om als behandelaar deze blokkerende hersenspinsels om te buigen naar rationele gedachten en helpende zelfspraak. Door dit te koppelen aan gevoelens van bekwaamheid, merken stoppers dat ze zich bevrijd en hoopvoller voelen en ook succesvoller zijn in het rookvrij blijven. Dat vertaalt zich in een hoger slaagpercentage.”

Waarom werkt dit, in aanvulling met andere vormen van coaching, bij stoppen met roken?

“De basis van huidige ‘Stoppen met roken coaching’ is vanuit motiverende gespreksvoering. En dat is waardevol. Succesvol stoppen met roken is niet alleen de nicotineverslaving aanpakken, juist ook de gedragsverandering. In mijn stoppen met roken coaching merkte ik, door het toepassen van RET, dat je vlugger ‘de angel van het rookgedrag’ naar boven haalt. Door hinderende gedachten om te buigen naar helpende gedachten, staat de cliënt open en positief in het veranderproces en daarmee kom je verder. Het mooie is dat stoppers RET ook kunnen inzetten als zelfmanagement tool. Hierdoor krijgen zij meer zelfvertrouwen, worden hoopvoller en dat stralen zij ook uit. Het effect is vaak dat naast mijn cliënt de mensen uit de directe omgeving ook rookvrij worden.”

Hoe ziet de training met RET eruit?

“Deze training omvat 6 lesuren op 1 dag, met 8-14 deelnemers. We stellen de opeenvolgende fasen van stoppen met roken centraal, oefenen intensief met het doorbreken van negatieve gedachten. De geoefende methode passen we toe bij nagespeelde stoppers. Speciale aandacht gaat naar het gedachten-uitdagend interviewen; de mogelijkheden van verankeren van positieve gevoelens en het toepassen bij het stoppen met roken. We geven materiaal mee, dat je meteen in je begeleidingen kunt gebruiken en je ontvangt een 15-daags oefenprogramma om in de praktijk te starten. En twee wekelijkse e-mails die je ondersteunen om het geleerde in de praktijk toe te passen. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om binnen de groep vertrouwelijk te bloggen met de andere deelnemers en de trainers.”

Stoppen met roken: begeleiding met Rationeel Emotieve Therapie
Startdatum: 1 december 2023, 1 dag