030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Nascholingsdag: Stop met roken! Hoe is de begeleiding in 2019? Print

In het kort

Begeleid je mensen bij het stoppen met roken? En wil je de actuele ontwikkelingen bijhouden in de begeleiding bij stoppen met roken? Kom dan naar deze nascholingsdag.

Wat je leert

Recente inzichten praktische consequenties

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

De dag start plenair met drie interessante inleidingen. Tijdens “Stoptober: (hoe) het werkt!” gaat Janneke Harting in op wát stoppen met roken nu zo moeilijk maakt, hoe Stoptober daarop op inspeelt én welke extra steun gestopte rokers kunnen gebruiken om gestopt te blijven.

De bijdrage van Jorien Treur belicht “De rol van genen bij roken “met een overzicht van inzichten uit recent, genetisch onderzoek. Jorien laat zien waarom mensen die roken ook vaker dan gemiddeld psychische problemen hebben. Hanneke Scholten bespreekt “SMR-begeleiding bij jongeren en jongvolwassenen; de effecten van een videogame op het rookgedrag van jongeren en jongvolwassenen”. Ze gaat in op de implicaties van deze resultaten voor de praktijk en de aanknopingspunten voor verder onderzoek en de verdere ontwikkeling van interventies voor jongeren. Na de 3e inleiding ben je weer helemaal up-to-date!

In de middag ga je in workshops aan de slag. Je kiest er twee uit drie:

  • Actuele ontwikkelingen in de motiverende gespreksvoering: MITI 4.2.1
  • Waar kom jij je bed voor uit?
  • De ins en outs van waterpijpgebruik in Nederland

Bekijk hier het complete dagprogramma

Om voor accreditatiepunten in aanmerking te komen, dien je te tekenen voor aanwezigheid. Dit kan bij aankomst bij de inschrijfbalie. De module is geaccrediteerd voor verschillende doelgroepen, zoals NVvPO (praktijkondersteuners), KV&V (longverpleegkundigen) en ABC1 (huisartsen). Daarnaast is accreditatie aangevraagd voor het Kwaliteitsregister Stoppen met roken.

Docenten

  • Dr. J. (Janneke) Harting, PhD
  • Mevr. J.L (Jorien) Treur, PhD
  • Mevr. H. (Hanneke) Scholten, MSc
  • Drs. F.J.M. (Frans) Vlek
  • Simone Königs
  • Eefje Willemse

Voor wie

Praktijkondersteuners, (long-)verpleegkundigen, huisartsen en gezondheidsbevorderaars die mensen begeleiden met het stoppen met roken. En professionals die een van de volgende modules (of gelijkwaardige scholing) hebben gevolgd:

Toelatingseisen

Je hebt ervaring in de begeleiding van mensen bij het stoppen met roken.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2018 kreeg deze module een 8,1.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.