030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Stoppen met roken: farmacotherapie

Datum: 25 apr '23

In het kort

Stoppen met roken is belangrijk. Maar het is ook heel erg moeilijk. Professionele hulp is altijd nuttig en meestal nodig. Wil jij leren welke farmaceutische hulpmiddelen hiervoor beschikbaar zijn? En wat jouw rol als professional is in het stopproces? Doe dan deze geaccrediteerde module Stoppen met Roken: Farmacotherapie van een 1/2 dag.

Wat je leert

In plenaire sessies en actieve werkvormen doe je kennis en vaardigheden op om patiënten individueel te begeleiden. Dit is gebaseerd op het Momentum stoppen met roken stappenplan. Het uitgangspunt hierbij is de herziene ‘Richtlijn behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’.

Je maakt kennis met verschillende nicotinevervangers en farmacologische hulpmiddelen. Je koppelt deze kennis direct aan je ervaring in de praktijk.
Tijdens deze actieve ochtend krijg je de kans om de leerstof praktisch toe te passen. Er is voldoende tijd om vragen uit je eigen praktijk onder de loep te nemen. Daardoor wordt je leerervaring verder verhoogd.

Na afloop van deze korte module:

 • Maak je kennis met verschillende hulpmiddelen die rokers kunnen helpen met stoppen.
 • Ken je de contra-indicaties van hulpmiddelen.
 • Kun je rokers begeleiden bij het stoppen met roken door middel van hulpmiddelen.

Deze module geeft punten voor het kwaliteitsregister voor de Stoppen met roken coach bij KABIZ. Reeds ingeschreven Stoppen met roken coaches moeten onderwijs over farmacotherapie volgen om geregistreerd te blijven in het kader van de overgangsregeling voor het nieuwe compententieprofiel.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Simone Königs, Momentum Training & Coaching.

Voor wie

Praktijkondersteuners, (long)verpleegkundigen, doktersassistenten, huisartsen, bedrijfsartsen, longartsen en andere professionals in de zorg die begeleiden bij stoppen met roken.

Toelatingseisen

Hbo-werk- en denkniveau.

Ervaringen

Uitspraak van een eerdere deelnemer: “Mevrouw Königs was een zeer prettige docent. Ik voelde me heel veilig en uitgedaagd, met alle ruimte om alles te vragen. Ik zou een volgende keer heel graag weer les van haar hebben.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen

Datum: 20 dec '22

Nieuwjaarsgeschenk

Speciaal voor deelnemers, alumni, medewerkers en relaties organiseert de NSPOH op 10 januari 2023 een gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen ter ere van het twintig jarig bestaan van de NSPOH. In twintig jaar tijd is er ontzettend veel veranderd op de werkvloer. Van fulltime naar parttime werken, van diversiteit naar inclusiviteit, van een profit en power mentaliteit naar purpose en pleasure. De creatieve, innovatieve en frisse blik van jong zorgt samen met de kennis, kunde en ervaring van de oudere garde dat je bij de tijd kan blijven en je zelf kan blijven vernieuwen. Met haar flair, speelsheid en humor neemt Kim je moeiteloos mee in haar verhaal. Het wordt interactieve sessie waarin ze jullie meeneemt in de wereld van verschillende generaties en de mogelijkheden om elkaar te versterken. Wees erbij.

Inschrijving

Klik op inschrijven om je op te geven voor dit webinar. Ben je al bekend bij ons? Dan kan je inloggen met je bestaande account. Nieuwe deelnemer? Dan kun je een nieuwe account aanmaken (let op dat je het hele inschrijfproces doorloopt). Je ontvangt een bevestigingsmail van je inschrijving.

De zoomlink en toegang tot het webinar vind je in jouw agenda van MijnNSPOH.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Schrijf je in!

Veel plezier met je nieuwjaarsgeschenk!

Stoppen met roken: begeleiding met Rationeel Emotieve Therapie

Datum: 30 mei '22

In het kort

Loop je als stoppen met roken coach tegen uitspraken aan bij je cliënten als: “Het lukt me nooit!” of “Als ik stop verander ik in een feeks, dat kan ik mijn familie niet aandoen”? Het zijn belemmerende hersenspinsels die ervoor zorgen dat stoppen met roken moeilijk wordt. In deze module leer je dit door middel van Rationeel Emotieve Therapie (RET) om te zetten in helpende gedachten en gevoelens van bekwaamheid.

Wat je leert

Help de stoppende roker met RET hinderende gedachten om te zetten in gevoelens van bekwaamheid

RET is een van de belangrijkste bouwstenen van de cognitieve gedragstherapie. Het is zeer effectief om de cliënt te helpen om blokkerende gedachten om te zetten in helpende zelfspraak. Dit leer je koppelen aan gevoelens van bekwaamheid. Daardoor voelen stoppers zich bevrijd en hoopvoller, wat er in resulteert dat ze succesvoller zijn in hun stoppogingen.

We stellen de opeenvolgende fasen van het stoppen met roken centraal en tijdens de workshop oefen je intensief met het doorbreken van negatieve gedachten.
Je oefent de methodiek eerst intensief voordat je hem toepast bij nagespeelde rookstoppers. Speciale aandacht wordt besteed aan het gedachten-uitdagend interviewen.

We bespreken de mogelijkheden van verankeren van positieve gevoelens (uit de Neuro-Linguistische Programmering en ACT) en passen het toe bij Stoppen met roken. We geven je het materiaal mee dat je hiervoor tijdens je begeleidingen zal kunnen gebruiken.

Je ontvangt een 15-daags oefenprogramma om in praktijk mee te starten.

De workshop wordt gevolgd door tweewekelijkse e-mails die je verder ondersteunen bij het in praktijk brengen van wat je leerde. Er is ook de mogelijkheid om vertrouwelijk met de andere deelnemers en de trainers te bloggen.

Na afloop van deze module kun je:

 • Uitleggen wat Rationeel Emotieve Therapie inhoudt.
 • Hinderende gedachten bij rookstoppers herkennen en scherp stellen.
 • Hinderende gedachten ombuigen in helpende zelfspraak.
 • Helpende gedachten en gevoelens van bekwaamheid helpen verankeren.
 • RET toepassen in stoppen met roken coaching.

Voor wie

Voor stoppen met roken coaches en professionals op het gebied van publieke gezondheid(sbevordering), die ervaring hebben met de begeleiding bij stoppen met roken en die zich daarin verder willen specialiseren. Bijvoorbeeld huisartsen, (long)verpleegkundigen, praktijkondersteuners coaches en persoonlijk begeleiders bij GGZ.

Docenten

 • Linda de Boer-Hendriks – stoppen met roken professional en trainer.
 • Geert Haentjens – doctor in de psychologie, gedragstherapeut en trainer.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Gespreksvoering voor doktersassistenten op het Centrum seksuele gezondheid

Datum: 28 jan '22

In het kort

Als doktersassistent op het CSG voer je spreekuur voor cliënten met een niet-urgente zorgvraag. Dit is bijvoorbeeld een spreekuur voor jongeren die ‘voor de zekerheid’ een afspraak maken of een MSM-spreekuur. Je signaleert non-verbale communicatie, beantwoordt vragen, en geeft uitleg over de preventie van soa.

De uitdaging hierin is: Hoe zorg je dat je hierbij aansluit bij de behoefte van de cliënt? Hoe ga je om met cliënten met weerstand? Hoe maak je risicovol gedrag bespreekbaar? En hoe houd je de regie in een gesprek?

Werk jij als doktersassistent bij een Centrum voor seksuele gezondheid (CSG) en wil jij beter cliënten te woord staan?

Wat je leert

Vergroot de effectiviteit van jouw gesprekken door gespreksvaardigheden bewuster in te zetten

In deze praktische training leer je onderdelen van de motiverende gespreksvoering in je contact met cliënten in te zetten. Door het bewust inzetten van deze technieken zul je de effectiviteit van je gesprekken vergroten. En met meer plezier je werk doen!

Na afloop van deze praktische onderwijsdag:

 • kun je de basishouding van de motiverende gespreksvoering beschrijven.
 • kun je uitleggen wat de reparatiereflex is en kun je deze herkennen.
 • heb je geoefend met de gespreksvaardigheden, open vragen stellen, reflecteren, bevestigen en samenvatten, en informatie aanbieden (Vragen- Aanbieden-Vragen).
 • heb je geoefend hoe je de regie in een gesprek kan houden.
 • kun je uitleggen hoe weerstand bij een cliënt ontstaan.
 • heb je geoefend om met weerstand om te gaan.
 • kun je lastige onderwerpen bespreekbaar maken in je spreekuur.

Werkwijze

Ter voorbereiding op de training volg je een e-learning over de basisbegrippen van de motiverende gespreksvoering. In de e-learning oefen je met virtuele cliënten.
Tijdens de onderwijsdag wordt de theorie nog even kort opgefrist. Na elk blokje theorie ga je de theorie meteen in de praktijk brengen met aansprekende oefeningen en opdrachten.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Hilda Miedema, sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid, communicatietrainer en (NOBCO) coach, GGD Kennemerland.

Voor wie

Deze training is een vervolg op de module Soa-hulpverlening voor doktersassistenten en  is bedoeld voor doktersassistenten die op het CSG een eigen spreekuur voeren. Deze praktische onderwijsdag kan ook gevolgd worden door doktersassistenten die de (telefonische) triage op het CSG voeren.

LET OP: ben je als doktersassistent werkzaam in een huisartsenpraktijk, dan adviseren wij je om de module ‘Seksuele gezondheid in de huisartsenpraktijk’ van Soa Aids Nederland te volgen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,8.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Stress als bondgenoot

Datum: 20 okt '21

In het kort

Stress- en burn-out zijn beroepsziekte nummer één. Daarom wordt steeds meer gedaan aan stressreductie en preventie. Maar is het echt zo slecht om stress te hebben? Stress kan soms ook heel nuttig zijn. Wil jij leren hoe je stress juist vóór je kunt laten werken zonder de nadelige gezondheidseffecten? Geef je dan op voor deze training!

Wat je leert

Ziekte en uitval door stress- en burn-out kost bedrijven duizenden euro’s per jaar. En met COVID-19 en de veranderingen die die pandemie met zich meebrengt, wordt de veerkracht van werknemers nog meer op de proef gesteld. Daarom wordt er steeds meer gedaan aan stressreductie en preventie. Het is echter een misvatting dat mensen geen stress zouden mogen hebben.

Het hebben van stress is namelijk niet ongezond, het helpt je juist bij het behalen van prachtige uitdagende prestaties! Zoals het binnen de deadline afkrijgen van dat rapport. Of door die extra dienst te draaien. Echter, langdurige stress is daarentegen wél slecht voor je.

Wat als je stress voor je kunt laten werken? Dat je meer over stress leert, zodat je stress kunt inzetten om juist beter om te gaan met jouw energiemanagement? Dat is wat je in deze training leert. Je gaat aan de slag met een persoonlijk actieplan om je eigen energieniveau op pijl te houden, zodat je energiek en vitaal aan het werk blijft.

Na afloop van deze module

 • kun je uitleggen wat stress is en hoe het je lichaam beïnvloedt.
 • kun je benoemen wat de eigen energievreters en -gevers zijn.
 • heb je zelfkennis over kwaliteiten die je kunt inzetten om meer energie te krijgen uit werk.
 • weet je hoe je kunt omgaan met je mindset en het gevoel van invloed kunt vergroten.

Voor wie

Professionals in de public & occupational health

Docenten

 • Marieke Verhoeven, Werkgeluk trainer en loopbaancoach bij Verhoeven Coaching en PlanHR.
 • Ismahane Ben Smail, training developer & trainer soft skills bij Verdi B.V.

Verder lezen

Klik op het artikel over Stressonderzoek: “We zijn veel te bang gemaakt voor stress”, Volkskrant 8 oktober 2021 (beperkt toegankelijk).

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,0.

Wij vroegen waarom eerdere deelnemers voor deze module kozen. Dat was omdat zij meer wilden weten over:

 • Wat is het verschil tussen stress, burn-outklachten en een echte burn-out?
 • Hoe ga ik om met grenzen stellen met behoud van de relaties?
 • Hoe ga ik om met het spanningsveld tussen kwaliteit leveren en hoge productiedruk?
 • Hoe bewaak ik een goede werk/privébalans?
 • Hoe herken ik dat ik teveel hooi op mijn vork neem en hoe doe ik een stapje terug?
 • Tevel ballen in de lucht: laat ik ze vallen of delegeer ik ze?
 • Delegeren: wel of niet doen, en zo ja hoe?
 • Wat doe je als er misbruik wordt gemaakt van jouw empathie en compassie?
 • Hoe ga ik om met een veranderende functie?
 • Wat zijn gouden tips om stress in goede banen te leiden?

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Conflicthantering door geweldloze communicatie

Datum: 31 mei '21

In het kort

Tegenstrijdige belangen en/of botsende karakters leiden gemakkelijk tot conflicten. Ook professionals in de public en occupational health komen hiermee in aanraking. Wil jij je vaardigheden versterken om in deze situaties adequaat op te treden? Volg dan deze tweedaagse geaccrediteerde module.

Wat je leert

Omgaan met conflicten door geweldloze communicatie en het creëren van een win-win oplossing

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren. Deze module werd voorheen aangeboden onder de titel: Omgaan met conflicten en succesvol onderhandelen.

Conflicthantering is een belangrijke vaardigheid, ook voor medische professionals. Tijdig en effectief ingrijpen voorkomt dat de vlam in de pan slaat. In deze training krijg je een introductie in geweldloze communicatie en leer je dit gedachtengoed toe te passen in conflicten en momenten van spannende communicatie. Geweldloze communicatie, ontwikkeld door Marshall Rosenberg, is een manier van communiceren die helpt om op een verbindende manier een win-win oplossing te bereiken.

Je krijgt zicht op het gedrag waar jij toe geneigd bent in communicatie en conflicten. Daarnaast krijg je handvatten hoe om te gaan met het gedrag van de ander. Aan de hand van casuïstiek uit je eigen praktijk oefenen we met gesprekstechnieken om te komen tot een win-win oplossing.

Na afloop van deze tweedaagse module:

 • ken je de beginselen van geweldloze communicatie en leer je deze in te zetten tijdens spannende momenten en conflicten.
 • ken je jouw eigen communicatievoorkeur in tijden van conflicten en weet je wat het effect van deze stijl is.
 • heb je je repertoire verbreed en kun je verschillende manieren van communiceren al naar gelang de situatie inzetten.
 • leer je van (schijnbaar) tegengestelde belangen te komen tot oplossingen waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Almer Toby – trainer, coach.

Voor wie

Sociaal geneeskundigen en andere professionals werkzaam in de public en occupational health.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 kreeg deze module van de deelnemers een 9,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Basisopleiding Stoppen met roken coach

Datum: 11 jan '21

Stoppen met roken is belangrijk. Maar het is ook heel erg moeilijk. Professionele hulp is altijd nuttig en meestal nodig. Wil jij graag als Stoppen met roken coach aan de slag? Volg dan de geaccrediteerde Basisopleiding Stoppen met roken coach. Deze opleiding bestaat uit 4 losse modules: Tabaksverslaving, Motiveren kun je leren, De kwetsbare roker en Grenzen en mogelijkheden als zorgprofessional. Daarnaast hoort er een praktijkgedeelte bij de opleiding. Hiervoor ga je een portfolio opbouwen in de praktijk. Met de basisopleiding op zak kun je jezelf inschrijven in het kwaliteitsregister voor de Stoppen met roken coach bij KABIZ zodat je makkelijk gevonden wordt als coach.

Een deel van de onderwerpen in deze basisopleiding kwamen voorheen aan bod bij  “Stimedic basis” en bij “Stimedic intensief”.

Wat je leert

Verwerf kennis en vaardigheden om cliënten individueel te begeleiden

De opleiding bestaat uit vier bij- en nascholingsmodules die ook los van elkaar te volgen zijn. De opleiding is tevens incompany uit te voeren. De basisopleiding is in 2023 volledig herzien. Voorheen bestond de basisopleiding uit twee dagen. Door vernieuwing van het competentieprofiel van de Stoppen met Roken coach is de opleiding nu herzien en uitgebreid.
In plenaire sessies en actieve werkvormen doe je kennis en vaardigheden op om cliënten individueel te begeleiden.

 • Dag 1: Tabaksverslaving

Dag 1 staat in het teken van tabaksverslaving. Hoe werkt deze verslaving en wat kun je er tegen doen? We gaan dieper in op diverse vormen van motiveren. Naast de motiverende gespreksvoering worden ook andere methoden belicht, zoals NLP. Je maakt kennis met verschillende nicotinevervangers en farmacologische hulpmiddelen. We bespreken de verschillende stadia van gedragsverandering. Je koppelt deze direct aan je ervaring in de praktijk. Daarnaast leer je het 7-stappenplan toe te passen in het begeleidingsgesprek met cliënten. Het uitgangspunt hierbij is de herziene ‘Richtlijn behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’.
Tijdens deze actieve dag krijg je de kans om de leerstof praktisch toe te passen.

 • Dag 2: Motiveren kun je leren

Motiverende gespreksvoering vormt de grondslag van deze verdiepende onderwijsdag. Je oefent gesprekstechnieken om cliënten die willen stoppen met roken te motiveren om het vol te houden. Ook andere vormen uit de NLP worden besproken en geoefend. Hierbij komen de kenmerken en effecten van reflectief denken aan de orde, waaronder eenvoudige, emotionele en dubbelzijdige reflectie. We besteden aandacht aan het uitlokken en herkennen van ‘verandertaal’ bij cliënten, en hoe je hierop kunt reageren. Je leert waarom cliënten weerstand kunnen hebben en hoe je hier effectief mee kunt omgaan.

 • Dag 3: Kwetsbare roker (deel 1)

Laaggeletterdheid is een veelvoorkomend probleem. Maar liefst één op de negen Nederlanders heeft hier last van – twee derde van hen is autochtoon. Een groot deel van hen rookt en zij hebben vaak veel gezondheidsproblemen. Wat kan jij als professional voor de meer kwetsbare roker betekenen? Wat zijn de goede vragen bij het intakegesprek? Hoe kan je een haalbare doelen stellen en hen goed coachen tijdens hun stoppoging?
Na deze training ben je beter in staat een roker met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of een kwetsbare sociaaleconomische positie te motiveren en te begeleiden bij het stoppen met roken.

 • Dag 3: Grenzen en mogelijkheden als zorgprofessional

In deze module leer je omgaan met ’lastige cliënten’. Wat maakt voor jou iemand tot een ‘lastige cliënt’? Waar liggen je grenzen, welke invloed heb jij en welke handvatten kun je met motiverende gespreksvoering bieden? Zijn er meer mogelijkheden om te motiveren? Deze vragen komen aan de orde in deze module.
Daarnaast verdiepen we ons in emoties. Die blijken een belangrijke reden te zijn voor terugval bij roken. Waarom komen verdriet, boosheid, angst en chagrijn naar boven bij stoppen met roken? Hoe beïnvloeden roken en niet- roken deze emoties? En hoe ga je daar als professional mee om?

 • Dag 4: Kwetsbare roker (deel 2)

Zie dag 3, Kwetsbare roker.

 • Dag 4: Afsluiting

Eindpresentaties.

Praktijkgedeelte

Onderdeel van de vernieuwde basisopleiding is het opbouwen van een portfolio in de praktijk onder begeleiding van een ervaren supervisor. Hiermee kunnen we toetsen of je met de richtlijnen kan werken, hoe het voeren van het intakegesprek en coachingsgesprek verloopt en hoe het staat met de kennis van onder andere tabaksverslaving.
Tijdens de module wisselen we theorie af met oefeningen en casuïstiekbespreking. Er is voldoende tijd om vragen uit je eigen praktijk onder de loep te nemen. Daardoor wordt je leerervaring verhoogd.

Aan het eind van deze basisopleiding:

 • ken je de risico’s van roken en de voordelen van stoppen.
 • weet je waarom stoppen zo moeilijk is.
 • weet je wat tabaksverslaving betekent.
 • ken je de fases van het ontwenningsproces.
 • maak je kennis met verschillende hulpmiddelen die rokers kunnen helpen met stoppen.
 • ben je op de hoogte van de (veranderde) normen en waarden rondom roken.
 • kun je motiverende begeleidingsgesprekken te voeren. (het 7-stappenplan).
 • ben je bekend met de uitgangspunten van motiverende gespreksvoering.
 • kun je motiverende gespreksvoering toepassen.
 • ben je bekend met de relatie tussen de fasen van gedragsverandering en het stappenplan Stoppen met roken.
 • kun je reflectietechnieken toepassen tijdens gesprekken met cliënten.
 • ben je bekend met de werking van het overlevingssysteem van het brein en de invloed daarvan op (stoppen met) roken.
 • ben je bekend met de grenzen van je begeleiding en de invloed van je eigen overtuiging op je begeleiding.

Heb je één van deze modules al een keer gevolgd? Je kunt je ook los inschrijven voor de modules:

Na het volgen van deze basisopleiding kun je deelnemen aan de volgende modules:

Docenten

Het onderwijs wordt onder meer verzorgd door Simone Königs, Momentum Training & Coaching.

Voor wie

Praktijkondersteuners, (long)verpleegkundigen, doktersassistenten, huisartsen en longartsen en andere zorgprofessionals die begeleiden bij stoppen met roken. Maar ook voor professionals die nog niet werkzaam zijn in de zorg en willen starten als Stoppen met roken coach.

Toelatingseisen

Hbo-werk- en denkniveau.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 kreeg deze module van de deelnemers een 8,8.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Incompany: Stoppen met roken: motiveren kun je leren

Datum: 11 nov '19

In het kort

Als zorgprofessional weet je dat communicatieve vaardigheden cruciaal zijn om iemands rookgedrag bespreekbaar te maken. Wil jij in twee avonden leren welke tools je kunt inzetten om mensen te motiveren om te stoppen met roken én om het vol te houden? Doe dan deze verdiepende module.

Wat je leert

Over motiverende gespreksvoering, verandertaal en reflectief denken

Motiverende gespreksvoering vormt de grondslag van deze verdiepende module. Je oefent gesprekstechnieken om cliënten die willen stoppen met roken te motiveren om het vol te houden. Ook andere vormen uit de NLP worden besproken en geoefend. Hierbij komen de kenmerken en effecten van reflectief denken aan de orde, waaronder eenvoudige, emotionele en dubbelzijdige reflectie. We besteden aandacht aan het uitlokken en herkennen van ‘verandertaal’ bij cliënten, en hoe je hierop kunt reageren. Je leert waarom cliënten weerstand kunnen hebben en hoe je hier effectief mee kunt omgaan.

Tijdens de module wisselen we theorie af met oefeningen en casuïstiekbespreking. Er is voldoende tijd om vragen uit je eigen praktijk onder de loep te nemen. Daardoor kun je het geleerde direct toepassen.

Aan het eind van deze eendaagse module:

 • ken je de uitgangspunten van motiverende gespreksvoering.
 • kun je motiverende gespreksvoering toepassen.
 • ken je de relatie tussen de fasen van gedragsverandering en het stappenplan Stoppen met roken.
 • kun je reflectietechnieken toepassen tijdens gesprekken met cliënten.
 • weet je de werking van het overlevingssysteem van het brein en de invloed daarvan op (stoppen met) roken.
 • ken je de grenzen van je begeleiding en de invloed van je eigen overtuiging op je begeleiding.

We werken aan de competenties:

 • Communicatie met de cliënt: de zorgprofessional communiceert op persoonsgerichte en professionele wijze met de cliënt en streeft naar optimale informatie-uitwisseling.
 • Effectieve samenwerking: de zorgprofessional gaat een vertrouwensrelatie aan, werkt vanuit het principe van gezamenlijke besluitvorming effectief samen met de cliënt.
 • Gezondheidsbevordering: de zorgprofessional is gericht op kennisvermeerdering, gedragsverandering en het leren omgaan met (de gevolgen van) roken. Zij maakt daarbij gebruik van de beschikbare middelen voor de specifieke cliëntengroepen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Simone Königs, Momentum Training en Coaching.

Voor wie

Praktijkondersteuners, (long)verpleegkundigen, doktersassistenten en huisartsen.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau.
Deelnemers moeten de Stoppen met roken: tabaksverslaving, Stimedic Basis, L-MIS, V-MIS, C-MIS, H-MIS of gelijkwaardig hebben gevolgd om aan deze module te kunnen deelnemen.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2019 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,5.

Uitspraak van een deelnemer:
“Ervaringen en zelf oefenen zorgen ervoor dat de kennis blijft hangen en het makkelijker toe te passen is. En daarbij wil ik zeggen dat de docent het geweldig heeft gedaan. Er was genoeg tijd voor vragen en het bleef boeiend.”

Rooster

Tijdsinvestering:

2 bijeenkomsten van ieder een dagdeel. Voorbereiding per avond ongeveer 1 uur.

Programma:

Datum 06 april 2020

17.30 tot 18.00 uur Inloop met buffet
18.00 tot 19.30 uur Uitgangspunten motiverende gespreksvoering
Formuleren van schaalvragen
19.30 tot 19.45 uur Pauze
19.45 tot 21.10 uur Reflectief denken
Verschillende soorten en niveaus van reflectie
21.10 tot 21.15 uur Afsluiting en evaluatie

Datum 16 april

17.30 tot 18.00 uur Inloop met buffet
18.00 tot 19.30 uur Oefenen van essentiële gesprekstechnieken: open vragen stellen, reflecteren
Bevestigen en samenvatten
19.30 tot 19.45 uur Pauze
19.45 tot 21.10 uur Oefenen met uitlokken, herkennen en reageren op verandertaal
21.10 tot 21.15 uur Afsluiting en evaluatie.

Incompany: Stoppen met roken: tabaksverslaving

Datum: 11 nov '19

In het kort

Stoppen met roken is belangrijk voor de gezondheid van de roker en diens omgeving. Maar het is ook heel erg moeilijk. Professionele hulp is nuttig en meestal nodig. Wil jij leren wat mensen motiveert om gedrag te veranderen? En wat jouw rol als professional is in dit proces? Doe dan deze geaccrediteerde module Stoppen met Roken: tabaksverslaving.

Wat je leert

We gaan dieper in op diverse vormen van motiveren. Naast de motiverende gespreksvoering worden ook andere methoden belicht, zoals NLP. Je maakt kennis met verschillende nicotinevervangers en farmacologische hulpmiddelen. We bespreken de verschillende stadia van gedragsverandering. Je koppelt deze direct aan je ervaring in de praktijk. Daarnaast leer je het 7-stappenplan toe te passen in het begeleidingsgesprek met cliënten. Het uitgangspunt hierbij is de herziene ‘Richtlijn behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’ (2016).

Tijdens deze actieve nascholing, die bestaat uit 2 avonden, krijg je de kans om de leerstof praktisch toe te passen. Er is voldoende tijd om vragen uit je eigen praktijk onder de loep te nemen. Daardoor wordt je leerervaring verder verhoogd.

Na afloop van deze eendaagse module:

 • ken je de risico’s van roken en de voordelen van stoppen
 • weet je waarom stoppen zo moeilijk is.
 • weet je wat tabaksverslaving betekent.
 • ken je de fases van het ontwenningsproces.
 • maak je kennis met verschillende hulpmiddelen die rokers kunnen helpen met stoppen.
 • ben je op de hoogte van de (veranderde) normen en waarden rondom roken.
 • kun je motiverende begeleidingsgesprekken te voeren. (het 7-stappenplan)

We werken aan de competenties:

 • Communicatie met de cliënt: de zorgprofessional communiceert op persoonsgerichte en professionele wijze met de cliënt en streeft naar optimale informatie-uitwisseling.
 • Effectieve samenwerking: de zorgprofessional gaat een vertrouwensrelatie aan, werkt vanuit het principe van gezamenlijke besluitvorming effectief samen met de cliënt.
 • Gezondheidsbevordering: de zorgprofessional is gericht op kennisvermeerdering, gedragsverandering en het leren omgaan met (de gevolgen van) roken. Zij maakt daarbij gebruik van de beschikbare middelen voor de specifieke cliëntengroepen.

Na het volgen van deze module kun je deelnemen aan de volgende modules:

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Simone Königs, Momentum Training & Coaching.

Voor wie

Praktijkondersteuners, doktersassistenten en huisartsen.

Toelatingseisen

Hbo-werk- en denkniveau

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2020 waardeerden deelnemers eerdere uitvoeringen van deze module met een 8,9 en een 8,3.

Uitspraak van een eerdere deelnemer:
“Mevrouw Königs was een zeer prettige docent. Ik voelde me heel veilig en uitgedaagd, met alle ruimte om alles te vragen. Ik zou een volgende keer heel graag weer les van haar hebben.”

Rooster

Tijdsinvestering:

2 bijeenkomsten van ieder een dagdeel. Voorbereiding 1 uur per module.

Programma:

Datum 28 januari 2020

17.30 tot 18.00 uur Inloop met buffet
18.00 tot 19.30 uur Schadelijke stoffen in tabak
Gezondheidsschade als gevolg van roken
19.30 tot 19.45 uur Pauze
19.45 tot 21.10 uur Tabaksverslaving en ontwenningsverschijnselen na stoppen
Hulpmiddelen, waaronder farmacotherapie
21.10 tot 21.15 uur Afsluiting en evaluatie

 

Datum 4 februari 2020

17.30 tot 18.00 uur Inloop met buffet
18.00 tot 19.30 uur Fasen van gedragsverandering
De stappen van het stopproces en de mogelijkheden voor de praktijk
19.30 tot 19.45 uur Pauze
19.45 tot 21.10 uur Bespreekbaar maken rookgedrag
Introductie motiverende gespreksvoering
21.10 tot 21.15 uur Afsluiting en evaluatie

 

Praten over seks voor doktersassistenten

Datum: 9 sep '19

In het kort

Wil jij meer achtergrondinformatie over seksuele ontwikkeling, seksueel gedrag en de meest voorkomende seksuele hulpvragen? Leer hoe je met een open houding over seks praat en hierbij ook je eigen grenzen bewaakt. En leer inschatten bij welke vragen je moet verwijzen naar een arts of verpleegkundige.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.