030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Aankondiging: Effectief adviseren over vitaliteit en gezond gedrag op de werkvloer

Datum: 15 apr '24

Deze module is onderdeel van de postmaster opleiding Psycholoog Arbeid & Gezondheid en kan ook los als bij- en nascholing gevolgd worden. Wil je een seintje ontvangen als je je kunt inschrijven voor deze module? Vul dan je gegevens in via onderstaand formulier.

In het kort

Eén van de rollen van de A&G-psycholoog is die van adviseur. Als adviseur geef je advies aan verschillende lagen binnen een organisatie. Je advies als A&G-psycholoog heeft in deze module betrekking op het bevorderen van gezond gedrag op de werkvloer. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn preventie, inrichting van werk en werkprocessen, het bevorderen van de kwaliteit van arbeid en gedragsverandering.

Wat je leert

In deze module ga je zelf in de praktijk aan de slag met een adviesvraagstuk over het bevorderen van gezond gedrag op de werkvloer. De lesdagen volgen de verschillende fasen van het adviestraject, zodat je de besproken theorie steeds direct kunt toepassen.

Aan de orde komen onder meer de volgende onderwerpen:

 • een organisatie in kaart brengen en het vraagstuk verhelderen.
 • draagvlak vaststellen binnen de organisatie, dan wel vaststellen of de organisatie al toe is aan het antwoord op het vraagstuk.
 • trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt ten aanzien van duurzame inzetbaarheid.
 • waarderend onderzoeken en actieonderzoek.
 • het invullen van de rol van adviseur als psycholoog op het A&G-werkterrein.
 • het inzetten van het gedachtegoed van de capability approach.
 • het model DRIE gebruiken bij het vormgeven van organisatieontwikkeling: Destinatie, Ruimte, Interventies en Eigenaren.
 • Verankeren van de ingezette verandering en rapporteren van bevindingen.

De module bestaat uit blended-onderwijs, een mix van contact- en online onderwijs, met daaromheen voorbereidende activiteiten en ‘huiswerk’ opdrachten die betrekking hebben op literatuur, casuïstiek, reflectie(s) en zelf te maken (eind)opdrachten.

De module is onderdeel van de postmaster opleiding Psycholoog Arbeid & Gezondheid en kan ook los als bij- en nascholing gevolgd worden.

 Na afloop van de module kun je:

 • adviseren met betrekking tot preventiebeleid ten aanzien van de kwaliteit van arbeid en het terugdringen van ziekteverzuim.
 • adviseren met betrekking tot bevordering van inzetbaarheid en vitaal gedrag op de werkvloer.
 • adviseren over de inrichting van werkprocessen, werk of een functie (taakontwerp).

 Voor wie

Psychologen werkzaam op het gebied van Arbeid en Gezondheid. Je bent afgestudeerd als psycholoog op masterniveau. Het vereiste werk- en denkniveau voor deze scholing is academisch.

Docenten

 • drs. P. (Patricia) van Casteren, registerpsycholoog NIP A&G / registerpsycholoog NIP A&O, Director Clinical Innovation Ascender.
 • drs. D. (Daphne) Metsemakers, registerpsycholoog NIP A&G en registerpsycholoog NIP A&O, hoofddocent, opleider/adviseur NSPOH.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Ja, ik heb interesse

Wil je een seintje ontvangen als je je kunt inschrijven voor deze module? Of heb je ideeën/suggesties voor dit onderwijs? Vul dan onderstaande gegevens in.

Aankondiging: Effectief doelen bereiken in complexe situaties. Leer werken met krachtenveldanalyse

Datum: 6 mrt '24

Leer werken door middel van een krachtenveld analyse en bereik gemakkelijker je doelen. Zet je netwerk strategisch in.

In het kort

Doelen in het sociale domein behaal je zelden zonder afhankelijk te zijn van anderen. Wil je krachtiger en sneller overzicht, inzicht en handelingsmogelijkheden in beeld hebben wie je wanneer en hoe moet inschakelen om jouw doel te bereiken? Maak dan een krachtenveldanalyse! Hoe je dat doet, leer je in deze module.

Wat je leert

Analyseer je krachtenveld en ontwikkel beïnvloedings- en benaderingsstrategieën

Als professional in de publieke en arbeidsgezondheid heb je in projecten vaak een coördinerende en sturende rol. Maar het is niet altijd eenvoudig om iedereen mee te krijgen in het belang van het oplossen van een bepaald gezondheidsprobleem, of het onder de aandacht brengen van een bepaalde product of dienst. Steun en draagvlak creëren gaat nu eenmaal niet vanzelf in het complexe werkveld van de publieke gezondheidszorg. Om deze complexiteit hanteerbaar te maken en sneller en makkelijker je doelen te realiseren is het handig als je werkt en denkt in termen van krachtenvelden.

In deze praktische module leer je denken en kijken in termen van belanghebbenden bij jouw vraagstuk, hun rollen, belangen, maar ook hun mening en houding en de kwaliteit van de werkrelatie die jij met hen hebt. Door je op deze wijze te verplaatsen in sleutelpersonen wordt het makkelijker om inhoud en proces aan elkaar te verbinden. Je leert meervoudig te kijken, waardoor je andere dingen gaat zien en andere oplossingsrichtingen zich openen.

Vervolgens leer je deze analyse vertalen naar de praktijk en ga je met je eigen vraagstuk aan de slag. Je ontwikkelt een strategie om in gesprek te gaan met de belangrijkste actoren in jouw krachtenveld, waardoor je samen een stap dichterbij het realiseren van het doel komt.

Na afloop van deze module

 • heb je inzicht in het hoe, wat en waarom van het maken van een krachtenveld.
 • heb je een methode in handen waarmee je voor elk vraagstuk dat je niet alleen kunt oplossen (elk doel waar je, bij het realiseren ervan afhankelijk bent van meerdere spelers) je krachtenveld in beeld kunt brengen.
 • heb je een overzicht van alle cruciale belanghebbende actoren die een wezenlijke rol kunnen spelen in het krachtenveld van je eigen casus
 • en krijg je inzicht in hun rollen, belangen, hun relatie tot jou en de mate van invloed die zij hebben op het realiseren van jouw doel.
 • heb je je krachtenveld geanalyseerd en een oplossingsrichting bedacht  om een stap dichterbij het realiseren van je doel te komen.
 • heb je een aanpak voor strategische gespreksvoering gekregen en hiermee geoefend.
 • heb je inzicht in je eigen voorkeursstijl om om te gaan met belangentegenstellingen.

Voor wie

Professionals in de publieke gezondheid en arbodienstverlening.

Docent

Drs. Myriam (M.S.) Gijsbers-van Pesch.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module, die eerder onder de titel Krachtenveldanalyse: maak strategisch gebruik van je netwerk werd aangeboden, met een 8,5.

Aankondiging: NSPOH Avondacademie

Datum: 29 feb '24

In het kort

Als medisch professional sta je midden in de maatschappelijke ontwikkelingen. Leer in anderhalf uur meer over actuele thema’s die je in de praktijk tegenkomt.

Wat houdt de scholing in?

De NSPOH Avondacademie vindt drie keer per jaar online plaats van 19:30 – 21:00 uur. De scholingen vinden in februari, juni en november plaats. Elke editie speelt in op de actualiteiten met gerenommeerde docenten. Ook is het onderwijs toegankelijk voor alle professionals werkzaam in de publieke- en arbeidsgezondheidszorg; artsen, verpleegkundigen en andere medisch professionals.

Toelatingseisen

HBO werk- en denkniveau.

Praktische informatie

 • Deze scholing is geaccrediteerd in de categorie ABSG algemeen medisch, KVV algemeen, ABC1 en RZP voor 2 accreditatiepunten.
 • We vragen je, gedurende het onderwijs, jouw camera aan te zetten zodat we jou accreditatiepunten kunnen toekennen.
 • De betaling kan enkel via iDEAL gedaan worden. Na de inschrijving, ontvang je jouw betalingsbevestiging.
 • De scholing vindt plaats via Microsoft Teams. Je ontvangt de Teams-link een week voorafgaand aan het onderwijs.
 • Het onderwijs wordt opgenomen, in de opname ben jij als deelnemer niet in beeld.

Ja, ik heb interesse

Wil je een seintje ontvangen als je je kunt inschrijven voor deze module? Of heb je ideeën/suggesties voor dit onderwijs? Vul dan onderstaande gegevens in.

Lobbyen en netwerken

Datum: 20 sep '23

Capability, de basis voor duurzame inzetbaarheid

Datum: 6 jun '23

Krachtenveldanalyse: maak strategisch gebruik van je netwerk

Datum: 13 mrt '23

Gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen

Datum: 9 jan '23

Gezondheidsrecht

Datum: 1 dec '22

Sociaal Zekerheidsrecht

Datum: 24 nov '22

Arbeidsomstandigheden en wetgeving

Datum: 10 nov '22