030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Virale hemorragische koortsen, duiken en vliegen Print

In het kort

Duik in het diepe! Verbeter je adviezen voor cliënten die gaan duiken en vliegen. Doe deze eendaagse module en licht de reiziger ook beter voor over de preventie van hemorragische koortsen.

Wat je leert

Sinds vorig jaar zomer is er weer sprake van een uitbraak van ebola. Ebola kan net als bijvoorbeeld Crimean-Congo, Marburg en Lassa gepaard gaan met koorts en bloedingen. Virale hemorragische koorts is dan ook een verzamelnaam voor een aantal ziekten die veroorzaakt worden door verschillende virusstammen. We gaan dieper op een aantal van deze virussen in. We bespreken de verschillende transmissieroutes. De mogelijke preventieve maatregelen hangen immers samen met de wijze waarop de ziekten worden overgebracht. Daarnaast leer je over de epidemiologie en behandeling.

Het vervolg van de nascholingsdag staat in het teken van de medische risico’s van duiken en het reizen per vliegtuig.

Onder water staat het lichaam bloot aan andere omstandigheden dan op het land. Dit brengt risico’s met zich mee. Het advies is dan om ook om een sportmedische duikonderzoek te ondergaan voor gestart wordt met duiken. Tijdens dit onderdeel leer je hoe duikerziekten kunnen ontstaan. Uitgebreid staan we stil bij welke risicofactoren en risicogroepen sprake is van een contra-indicatie voor duiken. Na afloop van dit onderdeel kun je niet zelf een sport medisch duikonderzoek uitvoeren, maar kun je de cliënt wel voorlichten over de risico’s en verwijzen naar een sportmedisch duikcentrum.

Ook de specifieke omstandigheden aan boord van een vliegtuig kunnen van invloed zijn op de gezondheid van de gezonde en in het bijzonder van de reiziger met een (chronische) aandoening. Onwetendheid hierover leidt niet zelden tot medische problemen aan boord. We staan stil bij de factoren die van invloed kunnen zijn: bijvoorbeeld droge lucht, zuurstofgebrek, luchtdruk, ozon en immobiliteit. Daarna leer je over de verschillende aandoeningen die een (relatieve) contra-indicatie vormen om te vliegen.

Na afloop van deze middag:

  • Kun je de epidemiologie, transmissieroute en preventieve maatregelen van de belangrijkste virale hemorragische koortsen beschrijven.
  • Kun je de reiziger adviseren over de preventie van deze ziekten tijdens en na de reis.
  • Kun je vanuit de theorie over hyperbare en duikfysiologie in grote lijnen uitleggen hoe duikerziekten kunnen ontstaan;
  • Kun je uitleggen bij welke risicofactoren en risicogroepen sprake is van een contra-indicatie voor duiken;
  • Kun je uitleggen welke specifieke omstandigheden aan boord kunnen leiden tot gezondheidsklachten
  • Kun je benoemen welke medische condities een (relatieve) contra-indicatie voor vliegen vormen;
  • Kun je beoordelen wanneer je een advies zelf kunt geven of wanneer je moet verwijzen naar een (behandelend) arts of een specialistisch centrum.

Voor wie

Voor reizigersverpleegkundigen of reizigersgeneeskundig (huis-)artsen. De module is ook interessant voor artsen en verpleegkundigen die te maken hebben met zorg voor werknemers in het buitenland.

Docenten

  • Prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog Amsterdam UMC
  • Dr. Pieter- van Ooij, senior duikerarts Duikmedisch Centrum Koninklijke Marine
  • Drs. Ries Simons, consulent luchtvaartgeneeskunde.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2019 waardeerden deelnemers deze module met een 8,1.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.