030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus Print

In het kort

Het beleid van elk ministerie en elke bedrijfssector heeft effect op de volksgezondheid. Als directeur of manager in de publieke gezondheid heb je daarmee te maken. Daarnaast dien je een inhoudelijke koers te realiseren die congruent is met de beginselen van de public health. Onder tijdsdruk en in een bestuurlijke arena. Wil je die complexiteit in korte tijd leren doorgronden? Doe dan deze module.

Wat je leert

Doorgrond de complexiteit van de public health op bestuurlijk niveau

Vijftien procent van ons Bruto Binnenlands Product (BBP) besteden we aan zorg. Ongemerkt werkt elke Nederlander bijna één hele dag per week voor ‘de kosten van de zorg’. Die zorg zal steeds meer preventieve elementen in zich moeten hebben om ook voor de toekomst betaalbaar te blijven. Als directeur of manager in de (publieke) gezondheidszorg ben je één van de cruciale factoren die de noodzakelijke veranderingen teweeg moet brengen.

Deze module brengt je de inhoudelijke kennis om daarmee aan de slag te gaan. Het is een stoomcursus die zicht geeft op welke krachten er allemaal werken. In acht avonden leer je de complexiteit daarvan te doorgronden. Na afloop weet je wat er speelt, welke valkuilen en kansen er liggen en welke contacten je daarbij vooruit kunnen helpen.
Als voorbereiding lees je de aanbevolen literatuur. Zo ben je in staat om met een goed gevoel te participeren in de discussie. Als handboek benut je: ‘Volksgezondheid en Gezondheidszorg’ van Johan Mackenbach en Karien Stronks, 8e editie, maart 2016.

De avonden vinden plaats tussen 17.00 en 21.00 uur. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt er een mix gemaakt van live- en online avonden. De live-avonden zijn volledig verzorgd met buffet.

Na afloop van deze module heb je kennis van de volgende onderwerpen:

 • Inrichting en functioneren van ons zorgstelsel: welke kennis, welke adviesorganen en welke lobbygroepen bepalen mede de besluiten over veranderingen in de publieke zorg.
 • Preventie en zorg: over de uitgaven, de opbrengsten en de afweging.
 • Organisatie van de zorg voor jeugd: over de transitie jeugdzorg en Jeugd –GZZ.
 • Infectieziekten: over de regionale en internationale infrastructuur voor infectieziektebestrijding.
 • Publieke gezondheidszorg op lokaal niveau ontwikkelen: hoe pak je dat aan vanuit een strategische positie?
 • Sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) begrijpen.
 • Illustratie en verdieping van lokaal gezondheidsbeleid via de inhoudelijke thema’s als roken, alcohol, overgewicht, depressie, chronische ziekten, dementie.
 • Bijzondere thema’s zoals ethische dilemma’s in de publieke gezondheidszorg, zorg voor ouderen, en eventueel een thema naar keuze van de deelnemers.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende landelijke opinieleiders en experts, zoals:

 • Prof. dr Karien Stronks, AMC/UvA
 • Prof. dr Niek Klazinga, OESO, AMC/UvA
 • Prof. dr Lex Burdorf, hoogleraar determinanten van volksgezondheid, Erasmus MC Rotterdam
 • Dr René Groot Koerkamp, Zorgverzekeraars Nederland
 • Drs Ninette van Hasselt, programmahoofd Jongeren & Riskant Gedrag, Trimbos-instituut

Quotes docenten

prof.dr.ir. Lex Burdorf, Erasmus MC over Master Public Helath (MPH) NSPOH

Prof. dr. Alex Burdorf

hoogleraar determinanten van volksgezondheid, Erasmus MC Rotterdam

“Sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) zijn weerbarstig. Eén van de belangrijkste factoren is betaalde arbeid. Gezondheid bepaalt deels of mensen werk vinden en werk behouden. Verlies van werk leidt tot gezondheidsproblemen en het starten met betaalde arbeid na langdurige werkloosheid leidt tot betere gezondheid. Voor mensen met chronische ziekten of een arbeidsbeperking is een integrale aanpak van re-integratie en zorg nodig. De publieke gezondheid moet (arbeids)participatie centraal stellen wil zij haar doelstellingen ten aanzien van het terugdringen van SEGV serieus nemen. Dat vraagt intersectoraal beleid, waarin de huidige kunstmatige verschillen tussen werk, zorg en preventie verdwijnen.”

Voor wie

Bestuurders, directeuren en managers met een nieuwe functie in de public health die hun kennis over public health op strategisch niveau op peil willen brengen of willen opfrissen.

Toelatingseisen

Academisch werk- en denkniveau.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2019 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0 en in 2018 een 8,6.

Bart Andriessen Managers verkennen publieke gezondheidszorg stoomcursus NSPOHBart Andriessen

directeur Volksgezondheid, Gemeente Utrecht

“De stoomcursus Managers verkennen publieke gezondheidszorg geeft een breed overzicht van wat er speelt in public health. Door de kwaliteit van de sprekers ga je tegelijkertijd ook de diepte in. En de gesprekken met collega’s uit het werkveld waren verrijkend.”

 

Femke Breman NSPOHFemke Breman

programmadirecteur, Ouder- en Kindteam Amsterdam

“De Leergang Managers verkennen publieke gezondheidszorg, een stoomcursus heeft mijn passie voor de Publieke Gezondheid in het sociaal domein opnieuw bevestigd.”

Jan Dirk van de Ven Managers verkennen publieke gezondheidszorg stoomcursus NSPOH

Jan Dirk van de Ven

hoofd GHOR-bureau Amsterdam-Amstelland

“Ik kijk terug op boeiende avonden en discussies met een breed spectrum aan sprekers en onderwerpen, en een bont gezelschap in de ‘klas’. De module  Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus bood me overzicht en inzicht in de zorgwereld en publieke gezondheid. Voor nieuwkomers een must, voor mensen die denken de zorg te kennen een cadeautje! Jammer dat de leergang maar acht avonden duurde.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.