030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Train-de-trainerworkshop voor visusinstructeurs Print

In het kort

Een aios en of JGZ-verpleegkundige dient vaardig te zijn in het opsporen van oogafwijkingen en het uitvoeren van het visusoogonderzoek bij jonge kinderen. Werk jij als arts, orthoptist of verpleegkundig specialist en wil je leren hoe je deze vaardigheden aan hen overdraagt en de uitvoering kunt beoordelen? Volg dan deze workshop.

Wat je leert

Je kunt deze workshop volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Dit is nadrukkelijk een train-de-trainer workshop en geen cursus waarbij je je basiskennis verwerft over het gestandaardiseerde VOV- en Visusoogonderzoek.

Voorwaarde voor deelname is dat je reeds bekwaam bent in het gestandaardiseerd uitvoeren van het VOV- en visusoogonderzoek volgens de richtlijn Opsporing visuele stoornissen. Daarnaast beschik je voor deelname over voldoende theoretische kennis over de achtergronden van deze screening. Om eventuele lacunes op te sporen maak je een diagnostische toets.

Sinds 25 juni 2019 vervangt de nieuwe richtlijn Opsporen oogafwijkingen de richtlijn uit 2010. We gaan uitgebreid in op de vernieuwde uitvoering van het oogonderzoek bij kinderen tot de leeftijd van 3 jaar en bij kinderen vanaf de leeftijd van 3 jaar (voorheen VOV) en het bepalen van de visus met behulp van logMAR kaarten.

Als voorbereiding op de workshop maak je een aantal filmopnamen waarop je zelf het onderzoek uitvoert en waarop je feedback geeft aan een collega op de uitvoering van het onderzoek. Tijdens de workshop oefenen je samen met de andere deelnemers het beoordelen van de uitvoering van het onderzoek aan de hand van dit filmmateriaal. Ook besteden we aandacht aan de finesses van feedback en instructie geven.

Heb je deze workshop met goed gevolg afgerond? Dan kun je je registreren in het NCJ register voor gecertificeerde VisusInstructeurs. De docent stelt aan het eind van de training vast of je hiervoor in aanmerking komt.

Na afloop van deze tweedaagse workshop:

  • kun je als VisusInstructeur binnen je eigen organisatie artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten trainen in het gestandaardiseerd opsporen van oogafwijkingen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door drs. Trijntje Sjoerdsma, orthoptist en/of mevrouw drs. Ellen van Minderhout, orthoptist.

Voor wie

Artsen, orthoptisten en verpleegkundig specialisten in de JGZ.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Toelatingseisen

  • je bent als arts, orthoptist of verpleegkundig specialist minimaal 3 jaar werkzaam in de JGZ;
  • je hebt eerder een cursus bij de Stichting TOV of de Visusonderzoek en screening op visuele stoornissen bij jonge kinderen (voorheen: Een ogenblik voor het oog) gevolgd.
  • je hebt voldoende theoretische kennis over het gestandaardiseerd uitvoeren van het oogonderzoek bij kinderen tot de leeftijd van 3 jaar (voorheen VOV) en het bepalen van de visus bij kinderen van de leeftijd van 3 jaar.
  • je bent bekwaam in het uitvoeren van beide onderzoeken volgens de richtlijn Opsporen oogafwijkingen uit 2019.
  • je hebt aantoonbare affiniteit voor het onderwerp en met het trainen van collega’s.

Vooraf maak je een korte diagnostische toets. Heb je deze onvoldoende gemaakt? Breng dan voor aanvang van deze workshop je kennis op peil door middel van zelfstudie.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze workshop vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan de workshop, neem dan vooraf even contact met ons op.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.