030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Terugkomsessie voor gecertificeerde visusinstructeurs Print

In het kort

De reguliere zorg in de JGZ wordt weer langzaam opgestart, maar dit is een hele uitdaging in de 1,5 meter samenleving.

Ben je gecertificeerd visusinstructeur en wil je met andere visusinstructeurs uitwisselen hoe een optimale herstart van het visusonderzoek en overdracht van verwezen kinderen zou kunnen plaatsvinden? Volg dan deze online terugkomdag voor visusinstructeurs.

Wat je leert

Afstemmen van oogzorg voor kinderen in de 1,5 meter samenleving & samenwerken met de afdeling oogheelkunde van het ziekenhuis

Sinds 11 mei worden de maatregelen van de intelligente lockdown stapsgewijs versoepeld. JGZ-organisaties hebben op zeer beperkte schaal doorgewerkt. Maar starten nu de reguliere zorg weer langzaam op. Met de  nieuwe realiteit van de 1,5 meter samenleving zorgt het opstarten van het visusonderzoek voor vraagstukken op de werkvloer.

Ook op de afdeling oogheelkunde in het ziekenhuis kunnen nog geen volledige spreekuren gedraaid worden. En moet ook nog de uitgestelde zorg van de afgelopen maanden ingehaald worden. De capaciteit zal nog lange tijd beperkt zijn en de wachtlijsten voor een verwijzing zullen fors oplopen.

Wat betekent dit voor de kinderen op het spreekuur? En wat betekent dit voor jou als jeugdarts? Blijf jij, totdat het kind een afspraak in het ziekenhuis heeft, verantwoordelijk voor dit kind?

Er zal op korte termijn gezocht moeten worden naar creatieve en verantwoorde oplossingen om de zorg voor kinderen met oogproblemen te waarborgen.

Tijdens deze terugkomsessie ga je met elkaar in gesprek hoe een optimale herstart van het visusonderzoek én overdracht van de verwezen kinderen kan plaatsvinden. De ochtend is vooral bedoeld als moment van uitwisseling van ervaringen, handige oplossingen en tips.

Programma:

  • Korte introductie door Ellen van Minderhout over het huidige beleid van orthoptisten en de NOG.
  • Inventarisatie van discussiepunten.
  • Daarna uitwisseling in kleine groepjes in break-out rooms.
  • Plenaire terugkoppeling van hetgeen besproken is.

Voorbereiding:

  1. We vragen je vooraf aan te geven welke vraagstukken je aanbod zou willen laten komen.
  2. Daarnaast is het goed als je alvast in kaart brengt hoe de oogheelkundige zorg in het ziekenhuis in jouw regio wordt georganiseerd. Wat lukt op dit moment wel en wat lukt op dit moment niet? Heeft jouw JGZ-organisatie al contact met de oogheelkundige zorg in de regio over de te verwachten wachttijden? Is er een patiëntstop voor nieuwe kinderen? Zijn er afspraken dat urgente verwijzingen toch gezien kunnen worden? Kunnen oudere kinderen gezien worden door optometristen? Hoe is dit georganiseerd? Welke rol zie jij voor de visusinstructeur hierin?

Je kunt van te voren aangeven welke vraagstukken je aan bod zou willen laten komen.

Docenten

De terugkomsessie wordt begeleid door Ellen van Minderhout en Trijntje Sjoerdsma.

Voor wie

Gecertificeerde Van Wiechen-instructeurs (artsen en verpleegkundigen).
In verband met je herregistratie dien je drie terugkomdagen per vijf jaar te volgen.

Toelatingseisen

Je bent jeugdarts, arts M&G, jeugdverpleegkundige of verpleegkundig specialist én je bent gecertificeerd als Van Wiechen-instructeur.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.