030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Terugkomdag voor gecertificeerde visusinstructeurs 2019 Print

In het kort

Werk jij als NCJ gecertificeerd VisusInstructeur en wil je je kennis verdiepen over de achtergronden en technieken van het Visusonderzoek? Wil je beter feedback leren geven op de uitvoering van het onderzoek aan JGZ professionals? En wist je dat je drie terugkomdagen moet volgen om in aanmerking te komen voor herregistratie als visusinstructeur? Volg jaarlijks een terugkomdag voor gecertificeerd visusinstructeurs.

Wat je leert

Elke terugkomdag richt zich op de verdieping van kennis over de visuele ontwikkeling van het jonge kind. Het programma wisselt jaarlijks.

Tijdens de terugkomdag in najaar 2019 besteden we aandacht aan de nieuwe JGZ richtlijn Opsporen oogafwijkingen. Deze richtlijn is in juni 2019 gepubliceerd. Deze richtlijn vervangt de JGZ-richtlijn Opsporing visuele stoornissen 0-19 jaar.

De grootste verandering ten opzichte van de huidige richtlijn is de invoering van de Lea Hyvärinen test en de E-haken test. Uitvoeren van het visusonderzoek met deze zogenaamde logMAR testen is essentieel anders dan met de Amsterdam Plaatjeskaart en de Landolt-C test.

Tijdens de terugkomdag ga je samen met de docenten en de andere deelnemers werken aan een instructie voor de uitvoering van een van deze testen. Voorafgaand aan de module ga je zelf al een paar keer aan de slag met het uitvoeren en uitleggen van deze test aan collega’s.

Het programma van de terugkomdagen in 2020 is nog niet bekend.

Na afloop van deze eendaagse module kun je:

  • uitleggen waar het oogonderzoek bij kinderen onder én boven de 36 maanden volgens de nieuwe richtlijn Opsporen van oogafwijkingen uit bestaat.
  • uitleggen waarom gekozen is om de APK-test en de Landolt-C test te vervangen door logMAR testen.
  • de uitvoering van het oogonderzoek met logMAR kaarten bij kinderen boven de 36 maanden uitleggen aan collega’s.
  • de instructie van het uitvoeren van het oogonderzoek met logMAR kaarten verder toespitsen op de situatie binnen je eigen organisatie.
  • een eerste overzicht geven van de elementen waaruit het implementatieplan van de nieuwe richtlijn binnen jouw organisatie zou moeten bestaan.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door mw. drs. Trijntje Sjoerdsma, beleidsadviseur orthoptie JGZ GGD Amsterdam en / of mevrouw Ellen van Minderhout MSc, orthoptist Haaglanden Medisch Centrum.

Voor wie

NCJ gecertificeerde visusinstructeurs.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Toelatingseisen

NCJ registratie voor gecertificeerde VisusInstructeurs.

Een registratie in het NCJ register voor gecertificeerde visusinstructeurs is vijf jaar geldig. Ben je VisusInstructeur en wil je in aanmerking komen voor herregistratie? Dan dien je in deze periode:

  • 30 Korte Praktijkbeoordelingen (KPB) te hebben afgenomen.
  • twee groepstrainingen te hebben gegeven.
  • drie terugkomdagen voor visusinstructeurs te hebben gevolgd.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2018 kreeg deze module van de deelnemers een 8,1 en in 2017 het cijfer 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.