030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Terugkomdag voor gecertificeerde visusinstructeurs 2019 Print

In het kort

Werk jij als NCJ gecertificeerd VisusInstructeur en wil je je kennis verdiepen over de achtergronden en technieken van het Visusonderzoek? Wil je beter feedback leren geven op de uitvoering van het onderzoek aan JGZ professionals? En wist je dat je drie terugkomdagen moet volgen om in aanmerking te komen voor herregistratie als visusinstructeur? Volg jaarlijks een terugkomdag voor gecertificeerd visusinstructeurs.

Wat je leert

Elke terugkomdag richt zich op de verdieping van kennis over de visuele ontwikkeling van het jonge kind. Het programma wisselt jaarlijks.

Tijdens de terugkomdag in voorjaar 2019 besteden we aandacht aan de implementatie van de conceptrichtlijn Opsporen oogafwijkingen. Naar verwachting zal deze richtlijn na de zomer vastgesteld gaan worden. Deze richtlijn zal de huidige JGZ-richtlijn Opsporing visuele stoornissen 0-19 jaar vervangen.

De grootste verandering ten opzichte van de huidige richtlijn is de invoering van de Lea Hyvärinen test en de E-haken test. Uitvoeren van het visusonderzoek met deze zogenaamde logMAR testen is essentieel anders dan met de Amsterdam Plaatjeskaar en de Landolt-C test.

Tijdens de terugkomdag ga je samen met de docenten en de andere deelnemers werken aan een instructie voor de uitvoering van een van deze testen. Voorafgaand aan de module ga je zelf al een paar keer aan de slag met het uitvoeren en uitleggen van deze test aan collega’s.

Het programma van de terugkomdag in het najaar van 2019 is nog niet bekend.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • kun je de belangrijkste verschillen tussen de huidige en de toekomstige richtlijn ‘Opsporen oogafwijkingen’ uitleggen;
  • kun je uitleggen wat voor testen de Lea H-test en de E-Hakentest zijn en waarin de uitvoering van deze testen verschillen ten opzichte van de APK-test en de Landolt-C test;
  • kun je de uitvoering van de Lea H-test uitleggen aan collega’s;
  • kun je de instructie van deze test verder toespitsen op de situatie binnen je eigen organisatie;
  • kun je een eerste overzicht geven van de elementen waaruit het implementatieplan van de nieuwe richtlijn binnen jouw organisatie zou moeten bestaan.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door mw. drs. Trijntje Sjoerdsma, beleidsadviseur orthoptie JGZ GGD Amsterdam en of mevrouw Ellen van Minderhout MSc, orthoptist Haaglanden Medisch Centrum.

Voor wie

NCJ gecertificeerde visusinstructeurs.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Toelatingseisen

NCJ registratie voor gecertificeerde VisusInstructeurs.

Een registratie in het NCJ register voor gecertificeerde visusinstructeurs is vijf jaar geldig. Ben je VisusInstructeur en wil je in aanmerking komen voor herregistratie? Dan dien je in deze periode:

  • 30 Korte Praktijkbeoordelingen (KPB) te hebben afgenomen.
  • twee groepstrainingen te hebben gegeven.
  • drie terugkomdagen voor visusinstructeurs te hebben gevolgd.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2018 kreeg deze module van de deelnemers een 8,1 en in 2017 het cijfer 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.