030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Stage SOA-poli GGD Amsterdam Print

In het kort

Als onderdeel van de opleiding Aanvullende seksuele gezondheidszorg loop je stage bij GGD Amsterdam. Dit intensieve inwerktraject wordt op maat voor jou samengesteld. Wil jij in twee dagen, onder supervisie, intakes en behandelconsulten doen? En zo ervaren hoe jouw werk als arts of verpleegkundige seksuele gezondheid er in de praktijk uitziet? Doe dan deze tweedaagse stage.

Wat je leert

Oefenen in het doen van intakes en behandelconsulten

Deze module is (keuze-)onderdeel van de Opleidingstrajecten voor artsen en verpleegkundigen seksuele gezondheid.
Het team van de soa-poli van de GGD Amsterdam verwerkt jaarlijks meer dan 40.000 nieuwe consulten. In het team werken verpleegkundigen seksuele gezondheid, basisartsen, arts-assistenten dermatologie, dermatologen, laboranten en medisch microbiologen. Er wordt dagelijks veel SOA-gerelateerde pathologie gezien.

Als stagiair word je per polidag(-deel) gekoppeld aan een ervaren verpleegkundige. Met deze verpleegkundige loop je het spreekuur mee. Per dag doe je ca. 10 intakes en/of behandelconsulten. De intakes betreffen cliënten met en zonder klachten, gewaarschuwden, SENSE-consulten, PEP-consulten, en verdenkingen acute HIV. De behandelconsulten omvatten medicatie-uitgifte en partnerwaarschuwing.

Er is veel overleg tussen verpleegkundigen en artsen. Regelmatig komt een arts op de behandelkamer voor aanvullend lichamelijk onderzoek. De stage duurt meerdere dagen. Zo kun je zoveel mogelijk consulten meemaken en soa-gerelateerde ziektebeelden zien.

Desgewenst kun je maximaal één dagdeel van de stage meelopen in het laboratorium voor sneldiagnostiek dat in de poli aanwezig is. Hier kun je microscopische preparaten beoordelen en sneltesten doen. Bijvoorbeeld die voor HIV en infectieuze syfilis (donkerveldonderzoek en RPR).

Na afloop van deze tweedaagse stage:

  • kun je (onder supervisie) zelf intakes en behandelconsulten uitvoeren.
  • weet je hoe je lichamelijk onderzoek uitvoert.
  • weet je hoe je kweekmateriaal afneemt.
  • weet je hoe je gesprekken met cliënten voert.
  • heb je inzicht in het belang van een goede anamnese, differentiaaldiagnose en risico-inschatting.

Voor wie

Deze tweedaagse stage is bedoeld voor artsen en verpleegkundigen werkzaam in de soa-bestrijding die recent op de eigen werkplek zijn ingewerkt.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Praktische informatie

Dagdelen stage

Je kunt tegen dezelfde kosten kiezen uit:

  • 4 dagdelen op de soa-poli
  • 3 dagdelen op de soa-poli en 1 dagdeel op het laboratorium voor sneldiagnostiek

Inschrijving

Je kunt je het gehele jaar inschrijven. Na aanmelden via de knop “Aanmelden”, download je het Intakeformulier Stage soa-poli GGD Amsterdam. Dit stuur je ingevuld naar de NSPOH. De NSPOH stuurt dit formulier naar GGD Amsterdam. GGD Amsterdam neemt vervolgens contact met je op om in overleg met jou je persoonlijk stageplan samen te stellen en de data vast te leggen. Dit betekent dat op basis van jouw persoonlijke leerdoelen voor een andere stage-indeling gekozen kan worden. Bijvoorbeeld met of zonder stage in het laboratorium voor sneldiagnostiek.

Let op:

  • GGD Amsterdam kan niet garanderen dat alle SOA-gerelateerde ziektebeelden voorbij komen tijdens de stage.
  • Het proctoscopisch onderzoek maakt in verband met een gewijzigde werkwijze geen centraal onderdeel meer uit van deze stage!
  • Als de stagedata eenmaal zijn vastgesteld kunnen deze niet meer gewijzigd worden.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen?  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!