030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

MSM, online hulpverlening en motiverende gespreksvoering Print

In het kort

Een van de doelgroepen van de Centra voor seksuele gezondheid (CSG) zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM). Werk je als doktersassistent en wil je leren hoe je de meest voorkomende vragen en klachten bij deze doelgroep kunt beantwoorden? En welke rol jij kunt spelen in de (online) hulpverlening? Doe dan deze eendaagse module.

Wat je leert

Nascholing seksuele gezondheid voor doktersassistenten

Je kunt de module volgen als bij- of nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.

Tijdens deze verdiepende module behandelen we een aantal onderwerpen met betrekking tot seksuele gezondheid.

Allereerst bespreken we waar mannen die seks hebben met mannen hun seksuele contacten opdoen en welke specifieke gezondheidsrisico’s zij lopen. Je leert hoe je de veilig vrijen-boodschap het beste kunt overbrengen en hoe je omgaat met vragen als: ‘Geeft hiv altijd klachten?’, ‘Pijpen geeft toch geen risico op soa?’, ‘Hoe gevaarlijk zijn drugs?’, of ‘Is PrEP geschikt voor mij?’ Ten slotte bespreken we de laatste inzichten met betrekking tot de PrEP (HIV preventie-pil) en het gebruik van populaire drugs binnen deze doelgroep.

Daarna gaan we dieper in op de werkzaamheden van het CSG. Want die beperken zich allang niet meer tot het soa-consult en outreach-activiteiten in de fysieke wereld. Online hulpverlening, zoals skype-consulten en het monitoren van social media nemen een belangrijke plaats in. Je leert hoe dit in zijn werk gaat. Tijdens de les bezoeken we een chatsite waar mannen seks zoeken met mannen. Wat zijn de meest gestelde vragen? Hoe ga je hiermee om? En welke antwoorden kun je op deze vragen geven? Bij sommige CSG wordt dit werk gedaan door doktersassistenten. Welke taak zie jij hier voor de doktersassistent?

Je leert onderscheid te maken in vragen die je zelf kunt beantwoorden en vragen die door een arts of een verpleegkundige beantwoord dienen te worden.

Ten slotte is er aandacht voor motiverende gespreksvoering. Wat is dat (ook alweer)? En hoe pas je het toe? Daarna ga je met elkaar oefenen aan de hand van waargebeurde praktijkvoorbeelden. Heb je al een basistraining gevolgd, dan fris je tijdens dit onderdeel je vaardigheden op. Voor deelnemers die nog niet eerder een training op dit gebied hebben gevolgd, vormt dit onderdeel een mooie introductie.

Tijdens de module is er veel ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling en het uitwisselen van ervaringen. Ook staan we stil bij wat het bespreken van seksuele gezondheid met jou persoonlijk doet: hoe bewaak je bijvoorbeeld je eigen grenzen, moet je alles qua seks “normaal” vinden en hoe reageer je op persoonlijke vragen van je cliënten?.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • weet je wat de meest voorkomende vragen en klachten zijn bij mannen die seks hebben met mannen
  • weet je welke strategieën je kunt gebruiken om deze doelgroep te bereiken.
  • weet je hoe je hen kunt bewegen tot veiligere en gezondere seks.
  • kun je het doel van motiverende gespreksvoering benoemen en de basis toepassen;
  • kun je uitleggen wat de mogelijkheden zijn van online hulpverlening en advies .
  • ben je je bewust van je eigen waarden en normen met betrekking tot seksualiteit en weet je hoe je je eigen persoonlijke en professionele grenzen kunt bewaken.

LET OP: Deze module geeft slechts een inkijkje in de techniek van motiverende gespreksvoering. Wil je je echt specialiseren in deze interventie dan verwijzen we je van harte naar de training Motiverende gespreksvoering in de soa- en hiv-bestrijding van Soa Aids Nederland.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Jeremy Heshof, praktijkeigenaar Meer Met Mannen. Hij is daarnaast werkzaam als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid met aantekening NVVS en coach motiverende gespreksvoering.

Voor wie

Voor doktersassistenten die werken bij een centrum voor seksuele gezondheid. Deze module is ook interessant voor medewerkers van Gezondheidszorg asielzoekers of andere professionals die in hun werk te maken hebben met vragen over seksualiteit.

Toelatingseisen

MBO denk- en werkniveau

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2018 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,5.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.