030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Leer omgaan met belemmerende overtuigingen van de werkende Print

In het kort

Hoe kom je er als professional achter of iemand gemotiveerd is om terug te keren naar werk? Of iemand negatieve verwachtingen heeft van zijn of haar herstel? Of iemand catastroferende gedachten heeft? Dit en meer leer je tijdens deze module van een halve dag.

Wat je leert

Krijg grip op cognities en percepties

Soms lukt het je als professional niet om “de vinger op de zere plek te leggen” bij je patiënt of cliënt. Je vangt signalen op en gaat daarover in gesprek, maar je komt niet verder. In zo’n geval kan het waardevol zijn om te achterhalen of belemmerende overtuigingen van de patiënt, in dit geval de werkende, een rol spelen in het herstelproces en terugkeer naar werk. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kun je informatie verkrijgen over zulke belemmerende overtuigingen (oftewel cognities en percepties)? Tijdens deze scholing ga je aan de slag met het betrekken van cognities en percepties van de werkende ten behoeve van je begeleiding en beoordeling.

Je leert alles over cognities en percepties die belangrijk zijn voor de werkparticipatie. Zo leer je wat persoonsgebonden factoren (cognities en percepties) zijn en hoe je informatie over deze factoren kunt verkrijgen.

Een paar voorbeelden van vraagstukken waar je mee aan de slag gaat:

  • Wat zijn belangrijke voorwaarden voor het voeren van een gesprek over cognities en percepties?
  • En hoe kun je cognities en percepties betrekken bij de begeleiding en beoordeling van de functionele mogelijkheden?

Tijdens de module gebruiken we verschillende interactieve werkvormen zoals samen bekijken en nabespreken van videofragmenten.

Na afloop van deze module:

  • heb je inzicht in belangrijke cognities en percepties van werkenden voor werkparticipatie.
  • weet je hoe je informatie over belemmerende of bevorderende percepties en cognities van een werkende kan verkrijgen.
  • kun je belemmerende of bevorderende percepties en cognities herkennen en uitvragen.
  • weet je welke voorwaarden van belang zijn bij het voeren van een gesprek over cognities en percepties.

Voor wie

Voor bedrijfsartsen (i.o.), verzekeringsartsen (i.o.), sociaal medisch verpleegkundigen en andere professionals die begeleiding bieden aan de werkende of deze beoordelen.

Let op: verzekeringsartsen in opleiding bij de NSPOH krijgen dit onderwijs tijdens hun opleiding. Zij kunnen deze module daarom niet als keuzeonderwijs kiezen. Twijfel je hierover? Bespreek dit dat met je instituutsopleider.

Docent

Dr. Mariska de Wit, postdoctoraal onderzoeker, Department of Public and Occupational Health (POH), Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,4.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.